Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Smurv, wiem o tych filtrach narurowych (Yaro, no o Twoim nie wiedziałem), bo sam ostatnio pokazałem rozwiązanie Misyo'wi który będzie taką filtację budował... mają swoje zalety i napewno działają i działałyby w oparciu np o moją pompę... tu nie mam wątpliwości :wink:

jednak tak jak pisałem kieruje mną potrzeba zbudowania czegoś zupełnie nowego... w tym przypadku nie jest to nawet zastosowanie filta FBF, który przecież nowy nie jest, tylko obniżenie parametrów cyklu azotowego do poziomów niemierzalnych, bez konieczności zakupu drogich urządzeń - co dla naszych ryb nie pozostawałoby bez znaczenia...

np całkowity koszt powyższego FBFa nie licząc pompy = ~50zł

a całkowity koszt zbiornika na DSB (szkło) = ~60zł

i to są tego rzędu kwoty... bo umówny się że za piach nie płacę :P

inną rzeczą jest że pompa zużywająca o kilka Watów więcej niż mój grundfos jest akceptowalna głównie dlatego że nie będzie wymiennych wkładów sznurkowych które stosujecie (też miałem w planach zbudować narurową)

... a do mojej planowanej filtracji jest zwyczajnie niewygodna - musiałby znajdować się poza akwarium poniżej poziomu wody i trzeba by ją dodatkowo ukrywać :?

i jestem znany z obrony "oszczędności", wszędzie tam gdzie jest to możliwe i gdzie się opłaca, ale nie z oszczędności wogóle :P nie pytaj nawet ile już kosztowały moje eksperymenty na tej 240-tce :P

bo pewnie mógłbym spokojnie postawić takich baniaków ze 2-3 szt jakby się spiąć :P

Mars

z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że działanie DSB opiera się na wnikaniu wody w podłożę i utratę przez nią tlenu w niższych partiach... przepływ wystarczy wygenerować nad powierzchnią piachu... tzn inaczej: nic się nie przesącza przez piach... ten filtr raczej przypomina podłoże w naszych akwariach... gdzie przecież nie "posadzisz nigdzie kaktusa"

... zwyczajnie jest go 15cm grubości w zbiorniku i sobie leży podczas gdy nad nim przepływa woda...

kratkę w plenum daje się pod spód po to żeby woda poniżej mogła krążyć dodatkowo wytracając przy tym więcej tlenu... o DSB/plenum polecam poczytać tutaj, szczególnie wypowiedzi Rafał_W i J-23 - skoro oni potrafili z działającym plenum niepodmieniać wody w swoich zbiornikach U DYSKOWCÓW przez kilka miesięcy (nieroślinnych zbiornikach) to ja chcę to przetestować u siebie i autentycznie jak zadziała stać się entuzjastą metody

... jedyne to że nasze ryby kopią, więc filtr musi być poza akwa i stąd moj projekt :wink:

chyba skuszę się na pompowanie pod tą kratkę odtlenionej wody (powoli <150l/h) - z tego co wyczytałem przyspiesza dojrzewanie... (w linkach poniżej)

z tą pompą to się zapowiem i wpadnę, bo nie chcę kupować "w ciemno"

będziemy potrzebowali butelkę 2L i wężyk 130cm do niej, żeby policzyć podnoszenie w umywalce na żądaną wysokość - ok? :P

tu są linki dla zainteresowanych:

1. http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=28719#28719 - tam dużo linków od plenum /DSB

2. http://www.erdingtonaquatics.com/sandfiltration.html - książka na te tematy

3. http://www.deters-ing.de/Bodengrund/Quarzsand.htm - fantastyczna strona (ale po niemiecku) - za to ciekawe zdjęcia warstw piachu

4. http://www.advancedaquarist.com/2005/7/aafeature - studniowy eksperyment porównujący z pomiarami

5. http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=5660.0 - wątek "czerwone smoki" o przemianie z roślinnego na biotop amazonki - najdłuższy eksperyment z plenum bez roślin, bez podmian wody (wyłącznie dolewki wyparowanej)

6. http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=50385&page=7 - około środka strony i dalej - zdjęcia z zasypywania plenum

miłej lektury :P

Opublikowano

Z ciekawości zacząłem czytać o plenum na forum dyskowców. Wcześniej widziałem tam wątek ale plenum kojarzyło mi się z poprzednim systemem a nie z metodą filtracji więc nawet nie zgłębiałem tematu. Aż dziw bierze, że w malawi nikt wcześniej z tym nie eksperymentował. Piachu ci u nas dostatek. Mam pytanko dlaczego kombinujesz z dodatkowym zbiornikiem zamiast zrobić je w podłożu?

Opublikowano

aaa bo teraz zobaczyłem co Ty masz na myśli, wczesniej tych linków nie widziałem, ja czytałem materiał oparty na podobnej zasadzie tylko że tam przepyw był na tyle mały że całośc działała bardziej jko filtr "przesączający" - zreszą u Ciebie tez się będzie przesączac przec ten pich pozatym z egłówny stumień będzie szedł górą ale przez piach i jego grubość wodą też przenikac bedzie przecież i tak se myślę ze ta kratka byłaby dobra wtedy

Opublikowano
Mam pytanko dlaczego kombinujesz z dodatkowym zbiornikiem zamiast zrobić je w podłożu?

ponieważ obowiązkowym podstawowym warunkiem funkcjonowania plenum jest absolutne niewzruszanie podłoża, czemu w malawi przeszkadzają dwie rzeczy:

1. liczne skały

2. kopiące stworzenia - świdry, no i RYBY :wink:

podejrzewam że naszych ryb nie odstraszyłby od wzruszania złoża nawet taki firankowy materiał, jaki tam na dyskowacach używają do oddzielenia plenum od wierzchniej warstwy piasku :P

Opublikowano
Na Forum PKMD napisali, że świdry nie przeszkadzają. Może dałoby się zabezpieczyć i przed rybkami.

to musi być jakaś pojedyncza opinia niepotwierdzona, bo z moich informacji wynika że przeszkadzają i np morszczaki się zabezpieczają oddzielając wierzchnią warstwę od tej denitryfikacyjnej... chyba że nie przeszkadzają w wierzchniej warstwie nad "firanką" to ok...

przed rybami? hmm nie wiem...

najgorszym jest chyba fakt że musiałbym mieć na dużej powierzchnie akwa 15cm wysokości piachu co zabierałoby miejsce rybom...

200x50x50h cm i tak jest płaskim zbiornikiem i dodatkowe spłaszczenie nie wydaję mi się dobre...

tak baniak na filtr będzie na półce nad akwa, więc stresu nie mam...

Opublikowano

Trochę chyba nasz Prekursorze pomieszałeś :)

Nie mogę teraz się wgłębić (na zakupy trza jechać) w linki które podałeś pewnie tam jest to przedstawione, tak ja to napisałeś, ale Plenum i DSB to co innego.

Pod plenum dajemy kratkę, tak, żeby pod piachem, żwirem było z pięć cm wody. W plenum częściej stosuje się właśnie żwiry - różne granulacje pooddzielane kratkami, żeby się nie mieszały. Woda pod plenum jest mocno odtleniona niż ta nad (woda nad plenum powinna dość mocno cyrkulować. Różnice (i tu nie pamiętam) w przewodności wody nad i pod powodują powstanie dość powolnego przepływania wody przez złoże. Denitryfikacja, jeśli w ogóle następuje, to tylko w dolnych partiach.

Pod DSB nie daje się kratki. Niektórzy dają ją ciut przed górą złoża, żeby ewentualne kopiące zwierzaki nie naruszyły głębszych partii. Nad DSB także powinna być dość silna cyrkulacja (jest to temat często pomijany w opisach DSB, bo jednak jest to filtr dedykowany akwarium morskiemu, gdzie chcąc nie chcąc i tak robi się bardzo silną cyrkulację, niespotykaną w akwarium słodkowodnym, gdzie 2000l/h to już wir w zbiorniku). Woda przez DSB przepływa (a właściwie dobrze to określił Mars - przesącza się) znacznie wolniej niż w plenum, co skutkuje znacznie skuteczniejszą denitryfikacją. No i różnica najważniejsza - DSB robi się na piachu (najlepiej żywym). Przyznam, że nie widziałem DSB zrobionego ze żwiru.

Czyli musisz sobie odpowiedzieć - chcesz plenum czy DSB?

Jeśli DSB, to czeka Cię sporo eksperymentów z dobraniem przepływu nad DSB i bardzo prawdopodobnie, że i z grubością złoża (w akwarium morskim 10-15cm dajesz i jest dobrze, a w wodzie słodkiej?). Jeśli plenum to będzie łatwiej. To trochę inny filtr podżwirowy z dużo mniejszym przepływem. Dojrzewa na pewno szybciej, ale takiej denitryfikacji, jak przy DSB nie uświadczysz. Chociaż jeśli przy paletach ludzie dawali radę (na pewno karmili więcej niż karmi się pyszczaki) bez podmian wody, to może DSB odłóż na jakąs inną okazję, najlepiej słoną :D

Opublikowano

właśnie opierając się głównie na źródłach "słodkich" przyjąłem (może uproszczenie?), że plenum opiera się na 15cm warstwie piachu dokładnie jak DSB (nie na żwirze), z tą różnicą że jest pod nim kratka dająca 1cm wolnej przestrzeni pod piachem - i to funkcjonowało w słodkich...

Ty natomiast opisujesz te różnice nieco inaczej... muszę się nad tym zastanowić - bo jednak różnice między funkcjonującymi filtrami tego typu z słodkich i morskich są znaczne...

natomiast zastanawia mnie tymczasem inny aspekt... mianowicie wysokość poziomu wody nad piachem... żeby ta np koralia poruszała wodę bez ruszania piachu, to jednak tej wody nad piachem musi być znacznie więcej niż początkowo planowałem, co zwiększa ciężar całości i utrudnia projekt... :?

jeżeli przyjmę, że filtr miałby brutto 130x20x20cm to piachu (warstwa 15cm) jest 64kg + 11,5kg waga zbiornika i wody 10kg = ~85kg (a wody w takim wyliczeniu jest tylko 4cm nad piach... co na pewno będzie skutkowało wzruszaniem go przez pompkę - dalsze dodawanie wody zwiększa jeszcze ciężar zbiornika itd...)

co wiązałoby się już z poważnym wyzwaniem konstrukcyjnym :roll:

muszę to przetrawić...

Opublikowano

Jeśli plenum miałoby być z piasku to pytanie jak włożyć pod piach kratkę, tak, żeby od dołu również cyrkulowała woda? Pod żwir kratkę i ew. siatkę da się włożyć, ale pod piach?

10cm wody nad piachem powinno starczyć, 5cm to trochę przymało. Ewentualnie można pokusić się o pompy pracujące na zewnątrz. Tylko wlot i wylot miałbyś w akwarium a sama pompa przykręcona by była do ściany pod filtrem. Pod zaciąg pompy dałbyś jakiś płaski kamień, żeby pompa nie zaciągała piasku.

Opublikowano
Jeśli plenum miałoby być z piasku to pytanie jak włożyć pod piach kratkę, tak, żeby od dołu również cyrkulowała woda? Pod żwir kratkę i ew. siatkę da się włożyć, ale pod piach?

10cm wody nad piachem powinno starczyć, 5cm to trochę przymało. Ewentualnie można pokusić się o pompy pracujące na zewnątrz. Tylko wlot i wylot miałbyś w akwarium a sama pompa przykręcona by była do ściany pod filtrem. Pod zaciąg pompy dałbyś jakiś płaski kamień, żeby pompa nie zaciągała piasku.

cyrkulacja pod piachem wymuszona pompą??

hmm w słodkich tego nie stosują... właściwie tam nie wiadomo do końca po co oni tą kratkę dają, skoro zasada działania jest taka jak DSB w morskich... (w tych linkach niemorskich które podałem - szczegołnie ten z budowy...)

kratka jest obszyta materiałem i piach nie przechodzi... więc pompa pod by ewentualnie nie zassała... tylko zastanawiam się czy takie DSB z dodaną jedynie kratką pod - bez wymuszania tam cyrkulacji coś daje dodatkowo...

swoją drogą to wymusić tam cyrkulację można wsadzając wąż zasysający od pompki, nie trzeba jej umieszczać pod zbiornikiem... tylko czy trzeba koniecznie wymuszać tam cyrkulację?

i jakie jest ryzyko wyprodukowania w takim filtrze siarkowodoru... ??

czytałem dzisiaj taki wątek o budowie akwa morskiego z hybrydą DSB (piach: Kent Biosediment) + miracle mud na nano-reef.pl (autor SMK - ze Świnoujścia :P ) i tam po półtora roku wystąpiła jakaś masakra przez ten filtr... link