Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Bojar napisał:

Ja mam Metriaclima Estherae Minos Reef od FishMagic i szczerze polecam.

Bardzo ładne ryby wyrosły. Samiczki są pomarańczowe i mocno kontrastują z żółtymi samiczkami Saulosi

Wersje OB miał chyba Darek z Żor. Mnie 2 lata temu nigdzie nie udało się kupić :(

20201111_121220.jpg

Takie podpowiedzi lubię najbardziej, słabo śmigam w oryginalnych nazwach ryb.

Opublikowano (edytowane)

Samiczki  Labeotropheusa może nie sa czysto żółte ale w zestawieniu z Yellowkami będą się zlewać dlatego nie polecam Ci tych dwóch gatunków w zestawieniu.  Po za tym yellow jest typowym owadożerną, który czasami lubi sobie poskubac glony, a jednak nie jest wszystkożercą. Cynotilapia zebroides Jalo Reef jest wszystkożercą z przewagą mięsa. Labeotropheus trewavasae jest roślinożercą, kto ty nie pogardzi mięsem. Powiedzmy "wszystkożerca" ale jednak z dużą przewagą roślin w diecie. Socolofi to peryfitonżerca czyli wszystkożerca z przewagą roślin pasuje do kulfona ale z racji koloru tylko w połączeniu z samcem OB. Sprengerae yo elastyczną ryba i do każdej obsady pasuje. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Akwarium już stoi w domu, więc pora wrócić do tematu obsady.

Byłem wczoraj w sklepie diskus w Wawie po filtr i bardzo spodobała mi się ryba Socolofi albinos. Co sądzicie o takiej rybie? Chodzi mi o to czy pakujemy do naszych zbiorników sztucznie wytworzone ryby?(bo chyba w naturze ona nie wystepuje)

Opublikowano (edytowane)

Możesz zamiast socolofi dac Metriaclima callainos "pearly white" kolor praktycznie ten sam a masz gatunek jeziorowy. W Malawi występuje kilka białych gatunków więc nie musisz iść w sztucznie wytworzone. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano

Do 540l przykładowo taka obsada

metriaclima msobo magunga

metriaclima zebra gold kawanga

cynotilapia zebroides likoma red top

pseudotropheus polit - samiec jest biały z czarnym pyskiem, naturalnie występuje w jeziorze, ewentualnie cynotilapia sp. hara.

Opublikowano

Czy u pyszczaków wskazane jest mieszanie genów? 

Myślę o obsadzie F1, F2, zależy co ostatecznie wybiorę, oraz jaka będzie dostępność, konkretny gatunek kupić u jednego chodowcy, czy od dwóch np, ktoś tak robił, czy nie ma potrzeby?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Drugie podejście, albo trzecie do obsady.

Msobo Magunga 3/6

Labidochromis Hongi Red Top 1/3 Chindongo Socolofi 1/3 Labeotropheus Trewavasae MC 1/3 Cynotilapia Afra Jalo Reef 1/3 Synodontis Petricola 5 sztuk

Jakieś uwagi?