Grzegorz78 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Potrzebuję podpowiedzi ile gatunków mbuna mogę wprowadzić do 540l ? 150x60x60 Jest trochę czasu to układam obsadę.
Robson79 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Ja bym proponował 3 gatunki wielosamcowo, ze względu na tą długość nie upychał bym więcej...
Bezprym Opublikowano 4 Kwietnia 2021 #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Spokojnie z 4 gatunki dwusamcowo możesz dawać. Dobrze by było gdyby jeden był nie terytorialny. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez Bezprym
Grzegorz78 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Z tego co czytałem mogę mieć okolo 27 rybek. Bardzo mi się podobają rybki ze zdjęcia. Cztery od lewej chciałbym docelowo 1+3/4, a rdzawe i niebieskie w grupach okolo 12szt. Matematycznie wychodzi 40szt. Chodzi mi jak każdemu na początku chyba żeby było kolorowo, jak najbardziej, żeby żonie też się podobało. Proszę o wasze propozycje, najchętniej na bazie tego co wybrałem, jestem gotowy na wszystko, zapewne też są gatunki, których nie znam.
Bezprym Opublikowano 4 Kwietnia 2021 #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) 40 sztuk to raczej przed redukcją. Pamiętaj że one też się rozmnażają. Poza tym po co ci kilka gatunków z żółtymi samicami. Dwie barwne odmiany Labidochromisa cearuleusa? Zdecyduj się na jedną, bo może dojść do krzyżówek. Układ docelowy to 2+4/5 z każdego gatunku starczy. U yellow raczej układ 1+ 3/4 Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez Bezprym 2
Robson79 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Wybierając obsadę należy przedewszystkim zorientować się jaką dietę preferują dane gatunki. 1
Bezprym Opublikowano 4 Kwietnia 2021 #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Polecam dać taką obsadę Metriaclima callainos pearly white Labeotropheus trewavasae Thumbi West Iodotropheus sprengerae Chindongo socolofi albo zamiast socolofi dać Metriaclima Lombardoi. Wtedy dieta jest z przewagą pokarmów roślinnych bez szkody dla poszczególnych gatunków. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez Bezprym 1
Jeb_us Opublikowano 4 Kwietnia 2021 #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja z kolei dałbym 3 gatunki: 1. Metraclima msobo magunga bądź Metralicma estherea minos reef z samiczkami Ob 2. Pseudotropheus acei luwala 3. Labeotropheus trewavasae thumbi West Zrezygnował bym z rdzawego z prostych przyczyn więcej miejsca na inne gatunki w wielosamcowych ikladahc więcej samcow = lepsze barwy tak to widze tym bardziej że przy kulfonach jak i minos reef można dorwac samce Mcat i O morph Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez Jeb_us
Bezprym Opublikowano 4 Kwietnia 2021 #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Msobo nie ma samic OB zapewne chodzi Ci o Metriaclimę estherae jak na 3 gatunki za duzo z żółtego i niebieskiego. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez Bezprym
Jeb_us Opublikowano 4 Kwietnia 2021 #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) 7 minut temu, Bezprym napisał: Msobo nie ma samic OB zapewne chodzi Ci o Metriaclimę estherae jak na 3 gatunki za duzo z żółtego i niebieskiego. Napisałem że dotyczy to minos reef , Sławku chyba za dużo świętowania kolejna sprawa że jeśli chodzi o kolorystykę nie zapomnij że kulfony jak i minos reef mają warianty Ob, szczególnie kulfony mają ciekawa kolorystykę do tego luwala która zapewni górę zbiornika Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez Jeb_us
Rekomendowane odpowiedzi