Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Smigly11 napisał:

Jeśli chodzi o obsadę to z tego co wiem pyszczakow powinno być dosyć dużo w akwarium.

Kolego nie wiem skąd czerpiesz swoją wiedzę, ale na pewno nie z tego forum. Zachęcam Ciebie do czytania forum, czym na pewno poszerzysz swoją wiedzę. Na początek polecam temat jak niżej.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Filtry raczej wystarczą, tylko szczerze czy są Tobie potrzebne 3 urządzenia filtracyjne, gdzie w takim zbiorniku można zastosować jedno rozwiązanie na porządnej pompie.. ale masz już kupione więc po ptakach 😉

Co do obsady to powiem Ci że raczej na odwrót.. nie pchaj dużej ilości ryb bo wtedy to wygląda faktycznie jak port lotniczy jeszcze sprzed czasów pandemii.. może i faktycznie ta agresja się rozkłada, ale jakiś naturalnych zachowań ciężko się dopatrzeć bo ryby upchane jak sardynki w puszcze. Kup mniej, ale za to z renomowanej hodowli żebyś za 3 miesiące nie zmieniał obsady jak się zorientujesz że nie możesz ryb przypisać do konkretnego gatunku bo masz nie wiadomo co (czytaj: bastardy / mieszańce).

Co do piachu który chcesz kupić, to tak jak poprzednicy napisze: Nie rób tego!!! 

Sam kiedyś zaczynałem i też kupiłem "Biały piasek do Malawi" , uwierz mi że zmieniałem to szybko na coś bardziej naturalnego! Sprzedający nadający swoim aukcjom podobne tytuły jak wyżej, nie mają zielonego pojęcia o Malawi - zero!!! 

Weź jakąś mieszankę piachu/ żwiru/małych kamyków - to wtedy wygląda naturalnie.

Pozdrawiam 

Edytowane przez Mróz
  • Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Jednego nie mogę zrozumieć, a już ryby mam od jakiegoś czasu. Zawsze jak w danym gatunku trafi się więcej samców to samiec który w danej chwili jest najwyżej w hierarchii po kolei wszystkich eliminuje,oczywiscie na samce innych gatunków ma wyrąbane. To wytłumaczcie mi jak do cholerny agresją może się rozłożyć na większą ilość samców, tudzież ryb. Wcześniej czy później i tak po kolei je wykończy,najwyzej rozciągnie się to w czasie

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Bezprym napisał:

Jednego nie mogę zrozumieć, a już ryby mam od jakiegoś czasu. Zawsze jak w danym gatunku trafi się więcej samców to samiec który w danej chwili jest najwyżej w hierarchii po kolei wszystkich eliminuje,oczywiscie na samce innych gatunków ma wyrąbane. To wytłumaczcie mi jak do cholerny agresją może się rozłożyć na większą ilość samców, tudzież ryb. Wcześniej czy później i tak po kolei je wykończy,najwyzej rozciągnie się to w czasie

Sławku to jest niestety nie do przewidzenia. U mnie właśnie są 4 samce Metriaclima Estherae, które się tolerują. Co ciekawe jak jednego oddałem to zaraz z niby samic pojawił się znów 4. I tak sobie pływają bez większych walk. Kolejne wybarwiające się samce dostają lanie. Czyli wniosek z tego taki, że terytorium jest podzielne na max 4?!

W tym samym akwarium 2 Samce Saulosi wyeliminowały pozostałe 4 i wychodzi, że u mnie to największe killery. Nie dojdziesz o co w tym wszystkim chodzi.

Edytowane przez Bojar
  • Lubię to 1
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Witaj, jeśli nie możesz dać większego zbiornika po długości, spróbuj nadrobić szerokością i wysokością. Standardowa 112 jest za mała na Malawi i za dużo rybek tam nie wsadzisz. Wystarczy jak dasz zwykły piasek wszelkie substraty w naszym biotopie to przerost formy nad treścią, pyszczaki za bardzo kopią. 

Edytowane przez Bezprym