Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium jest bez roślin. Może i rozwijają się glony, ale gołym okiem na razie nie widać.

Czy za niski poziom NO3 jest szkodliwy? Trzeba jakoś to podnosić?

ak1.jpg

• Haha 1
Opublikowano

Jest szkodliwy dla roślin, dla ryb im niższy tym lepiej. Według instrukcji 50 to jest graniczny poziom. Niektórzy twierdzą, że powoli rosnący poziom NO3 ryby potrafią wytrzymać nawet do 400. Jednak to są tylko zasłyszane hipotezy.

Za wysoki poziom NO3 u ryb zazwyczaj można rozpoznać po blaknięciu kolorów i coraz częstszym ocieraniem się. 

• Lubię to 1
Opublikowano
Aj, ja bym jeszcze nad wystrojem popracował póki ryb nie ma 
Zgoda Sławku, ale to nie w tym dziale Tematem tego wątku jest start zbiornika.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
18 godzin temu, Yacek napisał:

Akwarium jest bez roślin. Może i rozwijają się glony, ale gołym okiem na razie nie widać.

Czy za niski poziom NO3 jest szkodliwy? Trzeba jakoś to podnosić?

ak1.jpg

Wybacz ale muszę to napisać. Wybrałeś najgorszy kamień z możliwych. Mowa o spagetti na środku zbiornika. W nim będą zalegać zanieczyszczenia, które będą powodować pogorszenie parametrów wody. Zobaczysz później jak podniesiesz kamienie z podłoża. 

Pomyśl o zmianie bo szkoda będzie ryb. 

Druga sprawa to deszczownica. Tłumi ona w pewnym stopniu przepływ wody w filtrze. Dużo lepiej sprawdza się filtracja bez niej. 

Co do samych parametrów wody, to ja bym sprawdził przed wpuszczeniem ryb, czy biologia pracuje jak należy. Ja zrobiłem tak, że wlałem do akwarium 10ml uryny. Trzy dni później NO2 lekko mi się podniosło, a po kolejnych dwóch dniach się obniżyło do minimum , powodując przy tym również lekki wzrost NO3. To oznacza że biologia zadziałała, i w szybki sposób przerobiła amoniak z uryny. Jeśli przerobienie NO2 na NO3 będzie trwało dłużej niż tydzień, to oznacza że biologia nie pracuje jeszcze jak powinna.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki za rady, akwarium już zarybione. Człowiek uczy się na błędach - najszybciej na własnych niestety... Będę sprawdzał wode co jakiś czas czy wszystko jest w porządku.

• Lubię to 2