Yacek Opublikowano 23 Marca 2021 #1 Opublikowano 23 Marca 2021 Dziś zalałem zbiornik przez "ustrojstwo". Na razie jest mocno matowa woda, mam nadzieję, że się ustoi. Włączyłem grzałki na 25 st. Filtra nie. No i mam kilka pytań może dla kogoś śmiesznych, ale wolę zapytać niż strzelić jakiś kardynalny błąd. 1. Czy filtr mam włączyć dopiero jak się woda ustoi? 2. Czy bakterie dodać też wtedy, czy już można? 3. Czy pokarm dodać przed bakteriami czy równocześnie (bo różnie czytałem)? 4. Jakie parametry wody zmierzyć na początku?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Marca 2021 #2 Opublikowano 23 Marca 2021 24 minuty temu, Yacek napisał: 1. Czy filtr mam włączyć dopiero jak się woda ustoi? Włącz teraz. 24 minuty temu, Yacek napisał: 2. Czy bakterie dodać też wtedy, czy już można? Możesz wlać teraz bo lałeś przez ustrojstwo. 25 minut temu, Yacek napisał: 2. Czy bakterie dodać też wtedy, czy już można? Daj teraz. 25 minut temu, Yacek napisał: 3. Czy pokarm dodać przed bakteriami czy równocześnie (bo różnie czytałem)? Teraz. 25 minut temu, Yacek napisał: 4. Jakie parametry wody zmierzyć na początku? Zmierz w kranie i w akwa abyś miał potem do czego się odnosić z następnymi pomiarami. Kran to dla swojej wiedzy. Odnoś się potem do parametrów wody z akwa z tej chwili. Będą pewnie póki co takie jak w kranówie przez moment. Ale one ( akwa) będą stanowiły punkt odniesienia 3
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 23 Marca 2021 #3 Opublikowano 23 Marca 2021 23 minuty temu, Yacek napisał: 1. Czy filtr mam włączyć dopiero jak się woda ustoi? Włącz go jak najszybciej filtr niech wodę mieli ,nie rób więcej takich akcji żeby wyłączyć filtr ,jedynie jak awarii jest . 26 minut temu, Yacek napisał: 2. Czy bakterie dodać też wtedy, czy już można? Bakterie też wlej od razu. 26 minut temu, Yacek napisał: 3. Czy pokarm dodać przed bakteriami czy równocześnie (bo różnie czytałem)? Pokarm dopiero dodaj za parę dni będzie dobrze... 27 minut temu, Yacek napisał: 4. Jakie parametry wody zmierzyć na początku? Na początku niczego nie mierz dopiero za parę dni . 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Marca 2021 #4 Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) 33 minuty temu, Yacek napisał: Włączyłem grzałki na 25 st Możesz podnieść nawet do 28-30 . W wyższych temperaturach szybciej zachodzi nitryfikacja. Po cyklu możesz zmniejszyć do 27C spokojnie i bez obaw. Edytowane 23 Marca 2021 przez AndrzejGłuszyca 1
Yacek Opublikowano 23 Marca 2021 Autor #6 Opublikowano 23 Marca 2021 Bakterie wlane, pokarm wsypany. Pozostaje czekać... 2
Yacek Opublikowano 24 Marca 2021 Autor #7 Opublikowano 24 Marca 2021 Po jakim czasie mam zacząć mierzyć NH3 i co ile czasu?
Bartek_De Opublikowano 24 Marca 2021 #8 Opublikowano 24 Marca 2021 Jeśli startujesz na sam pokarm to możesz nawet nie zauważyć wzrostu NH4, dlatego sugeruję pominąć te pomiary i zacząć od NO2. Zmierz za 3-4 dni. Zmierzyłeś sobie parametry wyjściowe jak pisał wyżej @AndrzejGłuszyca?
Yacek Opublikowano 24 Marca 2021 Autor #9 Opublikowano 24 Marca 2021 Parametry wyjściowe to kranówka czy kranówka przez ustrojstwo? I o które parametry chodzi?
Bartek_De Opublikowano 24 Marca 2021 #10 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Yacek napisał: Parametry wyjściowe to kranówka czy kranówka przez ustrojstwo? I o które parametry chodzi? Parametry po zalaniu akwarium, nie ma znaczenia czy wlałeś bezpośrednio z kranu czy przez ustrojstwo. Chodzi o to żebyś miał punkt odniesienia do pomiarów mierzonych teraz. Edytowane 24 Marca 2021 przez Bartek_De 2
Rekomendowane odpowiedzi