Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, marcin73m napisał:

nie można było poprzestać na tym, co Ci doradziłem na grupie FB

Tak naprawdę dziękuję za pomoc, ale nauczona doświadczeniem stwierdziłam że popytam w kilku źródłach. Zależy mi, żeby nie kupować pochopnie ryb, bo to w końcu żywe stworzenia. 

• Lubię to 1
Opublikowano
55 minut temu, Atravelum napisał:

nauczona doświadczeniem stwierdziłam że popytam w kilku źródłach. Zależy mi, żeby nie kupować pochopnie ryb, bo to w końcu żywe stworzenia.

ależ oczywiście, że to jak najbardziej prawidłowe podejście 👍

Opublikowano
15 godzin temu, Atravelum napisał:

bardzo mi się podobają te Labidochromis caeruleus

Można ułożyć obsadę pod "yellowka" .

1 Labidochromis caeruleus

2 Metriaclima estherae - występuje w wielu odmianach barwnych, można wziąć popularne red red i gdyby ktoś Ci pisał że nie daje się yellowa z red red bo są niby podobne kolorystycznie i będą się "zlewały" to jest to bzdura, yellow jest żółty a red red pomarańczowy samice i biało różowy samiec, sam miałem te dwa i tylko te dwa gatunki w 450l i oba gatunki razem wyglądały świetnie. Ewentualnie można wziąć odmianę z biało niebieskimi samcami i łaciatymi samicami tzw OB - samice są pomarańczowe w ciemne brązowe drobne kropki/łatki.

Do powyższych dwóch gatunków zamiast wymagającej bardziej roślinnej diety mphangi można by wziąć gatunek podobny, też pasiasty ale bardziej mięsożerny co dietetycznie będzie bardziej pasował do powyższych gatunków:

Cynotilapia zebroides likoma red top 

lub cynotilapia zebroides jalo reef

lub cynotilapia ndonga

lub cynotilapia aurifrons.

Myślę że te trzy gatunki wystarczy do 450l ze względu że metriaclima estherae to dość duża mbuna jak na ten litraż.

W grę wchodzą również takie obsady:

1 Labidochromis caeruleus

2 Labidochromis chisumulae

3 Labidochromis joanjohnsonae

4 Któraś z wyżej wymienianych cynotilapii.

Lub:

1 L caeruleus

2 Cynotilapia sp. hara

3 Cynotilapia zebroides

4 Pseudotropheus cyaneorhabdos maingano 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Z zebroidesów to polecam odmianę Jalo Reef, ma najładniejsze moim zdaniem samiczki. Hara ładnie kontrastuje z Yellow, miałem te dwa gatunki razem z maingano w mojej 240-ce i moim zdaniem samiczki Jalo Reef dodadzą im kolorytu. 

Edytowane przez Bezprym
  • Dziękuję 1
Opublikowano
21 godzin temu, Tomasz78 napisał:

Masz jakieś foty albo filmik co by można było zobaczyć to cudo w pełnej krasie ? Zdjęcia, filmiki samic też chciałbym zobaczyć gdyż widziałem że często samice mają bardziej piaskowy kolor a często brązowo żółty taki jakby brudno żółty. I tak się zastanawiam czy to naturalny taki brudno-brązowo żółty kolor samic podporządkowanych czy to samice dominujące przybierające kolory młodego wybarwiającego się samca ... ??? ...

IMG_20191219_134248.thumb.jpg.f8c657bdca213286384dae9ead04472f.jpgIMG_20191219_131729.thumb.jpg.744288d3205da6c801f63672c6fea7e1.jpg

Zdjęcia  robione telefonem. IMG_20200226_190831.thumb.jpg.8b12aff18366c4157e986aa900da4ab6.jpgMoje samice były żółte. Brudny żółty miały te  zdominowane - słabsze. 

Opublikowano

Samiec faktycznie ładny ale

5 godzin temu, Tom74 napisał:

Moje samice były żółte. Brudny żółty miały te  zdominowane - słabsze.

samice zmieniające barwę na brzydszą to jest dla mnie denerwujące, wole gatunki z brzydkimi samicami gdzie samica brzydsza już nie będzie, a jak biorę ładne żółte a po czasie robią się brzydkie to mnie drażni.

Miałem tak z interruptusem, samce ładne robiły wrażenie ale samice zrobiły się tak jak u johanni brzydkie koloru brudny piach do jasno brązowego.

Co do gatunków z żółtymi samicami to z tych popularnych chyba tylko saulosi i magunga mają ładne nie zmieniające koloru żółte samice, no i yellow ale caeruleus ma i samce takiego samego koloru co samice. 

Opublikowano

@Tomasz78 nie napisalem, że  zmieniają  barwę  na brązową ,tylko samica  która dostanie w ...  ciemnieje,  tak jak u wielu gatunków. Jak dojedzie  do siebie  wraca czysty żółty kolor.  Czy byly brzydkie -kwestia gustu. Moje pojechaly do Przezdy - umieścił  z nimi filmik na Youtube. 

Opublikowano
20 minut temu, Tom74 napisał:

samica  która dostanie w ...  ciemnieje,  tak jak u wielu gatunków. Jak dojedzie  do siebie  wraca czysty żółty kolor

O, i o taką odpowiedź mi chodziło, konkretnie.

Dzięki za odpowiedź i zdjęcia.