Michał_K Opublikowano 8 Marca 2021 #1 Opublikowano 8 Marca 2021 Witam. Mam akwarium 200 l. Zalane miesiąc temu. Jakieś 1,5 tyg. temu No2 ostylowało w granicach 1 - 1,5. Wrzuciłem ampułkę probido. Teraz wyniki testów są następujące: NH3 - 0 N02 - 0 N03 - 3 Czy jeśli NO3 nie powinno by wyższe. Z tego co wiem to bakterie przerabiają NO2 właśnie w NO3. W akwarium mam trzy rośliny anubiasy. Podmianek póki co nie robiłem. dzięki i pozdrawiam
Bartek_De Opublikowano 8 Marca 2021 #2 Opublikowano 8 Marca 2021 Godzinę temu, Michał_K napisał: Z tego co wiem to bakterie przerabiają NO2 właśnie w NO3 Powinieneś również wiedzieć, że rośliny pochłaniają NO3. Poza tym jeśli nie masz jeszcze ryb, to NO3 nie ma z czego przyrastać.
Bartek_De Opublikowano 9 Marca 2021 #4 Opublikowano 9 Marca 2021 Masz świeże akwarium, na razie NO3 się nie przejmuj. Bardziej zwróć uwagę czy NO2 nie wzrasta, mierz je co trzy dni, a NO3 powiedzmy raz w tygodniu. Jak zauważysz wyraźny wzrost NO3 to możesz przestać mierzyć NO2 (pod warunkiem, że nie rośnie) i gdy NO3 dojdzie do 30 to zacznij robić podmiany. 9 godzin temu, Michał_K napisał: Wrzuciłem ampułkę probido. Mam nadzieję, że nie wrzuciłeś jej w całości? 1
pulpet Opublikowano 9 Marca 2021 #5 Opublikowano 9 Marca 2021 32 minuty temu, Michał_K napisał: No własnie wpuściłem już ryby Ile tych, ryb, jakie duże, kiedy wpuszczales.
Michał_K Opublikowano 9 Marca 2021 Autor #6 Opublikowano 9 Marca 2021 15 pyszczaków saulosa, 10 rdzawych. Wpuszczałem stopniowo.15 saulosow wczoraj. Niestety popełniłem błąd i kilka ryb wpuściłem jeszcze przed górką NO2.
pulpet Opublikowano 9 Marca 2021 #7 Opublikowano 9 Marca 2021 Jak NO2 i NH4 niewykrywalne już, pomimo że spadało przy rybach to powinno być ok. Przemierz czasem testami i tyle.
Michał_K Opublikowano 9 Marca 2021 Autor #8 Opublikowano 9 Marca 2021 Dzięki. Dodam tylko ze ryby małe 3-4 cm
Michał_K Opublikowano 9 Marca 2021 Autor #9 Opublikowano 9 Marca 2021 2 godziny temu, Bartek_De napisał: Masz świeże akwarium, na razie NO3 się nie przejmuj. Bardziej zwróć uwagę czy NO2 nie wzrasta, mierz je co trzy dni, a NO3 powiedzmy raz w tygodniu. Jak zauważysz wyraźny wzrost NO3 to możesz przestać mierzyć NO2 (pod warunkiem, że nie rośnie) i gdy NO3 dojdzie do 30 to zacznij robić podmiany. Mam nadzieję, że nie wrzuciłeś jej w całości? Oczywiście że w całości. Ale bez szkiełka 2
Rekomendowane odpowiedzi