Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze wiedzieć, że to sprawdzeni hodowcy.

Jeszcze się waham nad wyborem obsady bo jednogatunkowe akwarium jest łatwiejsze w prowadzeniu gdyż wszystkie parametry wystarczy dostosować do konkretnego gatunku ( u mnie to Saulosi).

Z drugiej strony wielogatunkowe gdzie więcej kolorów, więcej ciekawych zachowań ale też więcej możliwości na zgrzyty i utarczki między gatunkowe.

Mam pytanko dotyczące Socolofi - podobno ciężko trafić na dobre egzemplarze (takie informacje znalazłem w sieci) czy to faktycznie prawda ? Ja nie poznam dobrego egzemplarza bo nigdy ich nie widziałem na żywo. 

Czy ewentualnie Cynotilapia gallireya reef mogłaby zastąpić Socolofi wraz z Yellow i rdzawymi?

Ostatecznie chciałbym na żywo zobaczyć wybrane gatunki czyli Saulosi, Yellow, Socolofi, Rdzawe i no cóż niech się dzieje.

Opublikowano

Ja bym w tym litrażu dał maksymalnie 2 gatunki. Saulosi wielosamcowo oraz dla kontrastu Rdzawe. Będą 2 gatunki i 3 kolory więc jak byś miał 3 gatunki.

Yellow jest piękny ale dość agresywny wewnątrzgatunko i u mnie w 450l podczas tarła rozstawiał samice po kątach ale to też zależy od temperamentu danego samca. Socolofi do tego litrażu bym nie dawał ponieważ potrafi dorosnąć do ponad 15cm no i z jakością bywa różnie...

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie dotyczące faktycznych rozmiarów tych gatunków:

1. Saulosi (moje info z netu to 8 cm)

2. Rdzawy (moje info 8 cm)

3. Yellow (10 cm)

4. Socolofi (10,5 cm)

Są bardzo duże rozbieżności jeśli chodzi o rozmiary w/w gatunków np: kolega Robson79 napisał że Socolofi rośnie do 15 cm - to spora różnica względem informacji dostępnych na oficjalnych stronach opisujących gatunki ryb.

I jeszcze jedno pytanie dotyczące gatunku Cynotilapia Hara Gallireya Reef. Jaka duża faktycznie rośnie i czy może być trzymana w 240 litrów wraz z pyszczakiem rdzawymi i yellow.

Rozważam także opcję dwa gatunki tak jak zaproponował kolega Robson79

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, NewBe napisał:

. Rdzawy (moje info 8 cm)

Mój samiec ma 12 cm.

3 minuty temu, NewBe napisał:

3. Yellow (10 cm)

Samiec mój też ma 12 cm. Jak widzisz rozmija się to z tym co w literaturze czy necie.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
W dniu 2.03.2021 o 18:46, NewBe napisał:

Mam pytanko dotyczące Socolofi - podobno ciężko trafić na dobre egzemplarze (takie informacje znalazłem w sieci) czy to faktycznie prawda ?

Nie wiem jak Socolfi ale na pewno  to dotyczy Saulosi. Ciężko znaleźć dobre gatunkowo.

Opublikowano

U mnie samce yellow dorosły do ok. 12 cm. Harę samca też powinieneś liczyć podobnie - 12 cm. 

Saulosi i rdzawy też raczej pod 10 cm. 

Dużo zależy też od warunków w jakich są hodowane, sposobu karmienia itp. 

Z harą możesz próbować już w 240 litrach. 

Opublikowano

Heh sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej 😉

Dobrze, to może tak...jaki/jakie gatunki powinienem brać pod uwagę dla początkującego malawisty hobbysty do 240 litrów w małych rozmiarach i dobre jakościowo ? Są takie ?

Ryby kupię u hodowcy, nie z zoologicznego.

Pozdrawiam i dzięki za Wasz poświęcony czas 🙂

Opublikowano

Jeśli masz możliwość zdobycia oryginalnej odmiany Chindongo Saulosi a nie sztucznego twora Saulosi Coral to bym brał bo to piękne ryby. Do tego rdzawe i więcej bym nie kombinował...

• Lubię to 1
Opublikowano

Słuchaj kolegów. Ja dałem.się ponieść chęci posiadania i do 400 l wpuściłem cztery gatunki. I dzisiaj po dwóch tygodniach widzę że trzy byłyby chyba lepszym rozwiązaniem. Cóż są niech pływaja ale chyba coś odpadnie z czasem.

A myślałeś o układzie Saulosi, Rdzawe i Maingano? Saulosi + Yellow to żółto trochę  za mocno może być? Ja u siebie mam jeszcze Acei do tego, ale litraż trochę większy. W układzie jaki proponuje masz żółto, niebiesko, czarno, ceglasto, brązowo, fioletowo i jeszcze paski w pionie i w poziomie.

Pełna tęcza na wszystkie strony.

Pasuje to żywieniowo i jak dla mnie nieźle wygląda. Jak współpracuje w dłuższym czasie to się okaże, bo mam świeżo zarybiony zbiornik. Tu już niech się koledzy bardziej doświadczeni wypowiedzą może.