Radzik Opublikowano 22 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Witam serdecznie Z racji tego, że akwarium startuje biologicznie pora zastanowić się nad obsadą. Wybór padł na non-mbunę. Po przeczytaniu tematów wyboru obsady dla akwa 150cm i akwa 200, oraz innych już założonych akwa użytkowników forum, jakiś pomysł jest. Ale chciałbym poznać Waszą opinię oraz podpytać o dobór pokarmu dla moich pysi. Opis akwarium: Akwarium 160x55x60 530litrów Filtr kaseciak na pompie dcp4000, gąbka 45dpi, 1litr matrixa, 1litr kulek ceramicznych, wkład purolite w kaseciaku. A tak się prezentuje na tą chwilę: To teraz przejdźmy do obsady. Obsada wybrana na podstawie kolorów, agresywności, dostępności kupna (no i oczywiście w porozumieniu z dzieciakami oraz kierownikiem przedsięwzięcia czyli moją drugą lepszą połówką. Oczywiście ryby wybrane jako klucz z tematu A,B,C. Zdjęcia znalezione i zapożyczone z forum bądź też od wujka google. 1. Ryba A - Placidochromis phenochilus Mdoka white lips - cała nasza rodzina zakochała się w tej rybie, kolor oraz ten biały pyszczek. Układ 2+3 2. Ryba B -Otopharynx orange black dorsal - i tutaj jest problem nie umiem ich namierzyć aby je zdobyć w drodze kupna moim zdaniem piękna ryba Układ 1+3 3. Ryba C - Labidochromis Caeruleus - wybór mojej żony musi być i koniec Układ 1+3 4.Synodontis-petricola - bardzo mi się spodobała ta rybka i chciałbym ją dołożyć jako cos ekstra w ilości 2 szt. Ryb szukam na Śląsku ale nie wykluczam wyprawy gdzieś dalej. Znalazłem polecanego pana hodowcę z Żor ale są też Świętochłowice Malawi Śląsk. Może podpowiecie gdzie zamówić pysie? I może pomożecie namierzyć rybkę B do kupienia? Mile widziane opinie może macie cos ciekawszego do zaproponowania z obsady?? No i pytanie co do układu ilości, czy jest prawidłowy. Dziękuję i pozdrawiam 1
aro600 Opublikowano 22 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Obsadę masz taką jak ja z tym, że ja w chwili obecnej mam jeszcze Copadichromisa borleyi Kadango Nie mam natomiast synodontisa. Placidochromis phenochilus Mdoka white lips oraz Labidochromis Caeruleus kupowałem właśnie w Świętochłowice Malawi Śląsk polecam ryby były w dobrej kondycji, nie płochliwe od początku pływały jadły itd Otopharynx lithobates black orange kupowałem tanomiast koło Oświęcimia w miejscowości Chełmek ogłoszenie tego Pana są na OLX, jeżeli chodzi o same ryby też wszystko ok także polecam. 1
Falcowski Opublikowano 22 Grudnia 2020 #3 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Mam taki sam skład jak Aro, tylko moje szły z Czech. 1
Bartek_De Opublikowano 22 Grudnia 2020 #4 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Tu kupisz wszystkie gatunki na które się zdecydowałeś i masz nie daleko https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/u7uj/ jedynie zamiast petricoli ma multipunktatusa. Nie musisz brać go pod uwagę jako czwarty gatunek, to ma być właśnie coś ekstra, czyli cztery gatunki plus synodontisy (i tak będziesz je rzadko widywał) Dołożyłbym do Twojej obsady Protomelas sp. Johnstoni Solo http://malawi.si/Malawi/Haplochromises/Protomelas/Protomelas sp. 'johnstoni solo'/slides/Protomelas sp. 'johnstoni solo' Makonde.html Hodowca z linku miał je na pewno, ale teraz nie widzę w ofercie, musiałbyś zapytać. 1
aro600 Opublikowano 22 Grudnia 2020 #5 Opublikowano 22 Grudnia 2020 40 minut temu, Bartek_De napisał: Tu kupisz wszystkie gatunki na które się zdecydowałeś i masz nie daleko https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/u7uj/ Tu właśnie kupowałem Otopharynx lithobates black orange i Copadichromisa borleyi Kadango też polecam 1
Bezprym Opublikowano 22 Grudnia 2020 #6 Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Malawi Śląsk ma Synodontisy polli white, moim zdanie są ładniejsze i podobno bardziej widoczne, jeśli można zasugerować to polecam Otopharynx lithobates sulphur head (Zimbawe Rock) jest piękna i występuje w jeziorze w przeciwieństwie do lithobatesa black orange. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Bezprym 1
Radzik Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor #7 Opublikowano 22 Grudnia 2020 7 godzin temu, Bartek_De napisał: Nie musisz brać go pod uwagę jako czwarty gatunek, to ma być właśnie coś ekstra, czyli cztery gatunki plus synodontisy (i tak będziesz je rzadko widywał) Jak to się mówi "you made my day" Ale .... ciężko teraz mi się zdecydować na czwarty gatunek Brakuje czerwieni w obsadzie także może jednak Copadichromis Borleyi Kadango. Chociaż podobają mi się Aulonocary tylko czy mogą być jako czwarty gatunek ?? Jestem otwarty na propozycję czwartego gatunku w akwarium Radzika 3 godziny temu, Bezprym napisał: .....jeśli można zasugerować to polecam Otopharynx lithobates sulphur head - Zimbawe Rock) jest piękna i występuje w jeziorze w przeciwieństwie do lithobatesa black orange. Do przemyślenia. Jak już będzie decyzja to podpytam Was o ilość danego gatunku oraz układ samce/samice Pozdrawiam serdecznie
Bartek_De Opublikowano 22 Grudnia 2020 #8 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Aulonocary mogą być, ale akurat te czerwone to ryby stworzone przez hodowców i ich tu nie polecamy. Kadango spoko, ale osobiście wolałbym Otopharynx Tetrastigma, piękna ryba http://malawi.si/Malawi/Haplochromises/Otopharynx/Otopharynx%20tetrastigma/slides/Otopharynx%20tetrastigma.htmlWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1
darianus Opublikowano 22 Grudnia 2020 #9 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Obsada wg mnie ok, spróbował bym z większą ilością samców mdoka white lips. Synodontisy są fajne ale w tak małej ilości będziesz miał wiecznie pochowane. 2
Falcowski Opublikowano 23 Grudnia 2020 #10 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Do 530 litrów nie bierz czwartego gatunku, a już szczególnie takich wariatów jak Kadango lub Aulonocary. Porozstawiają ci wszystko po kątach. Te synodontisy co najwyżej. Ktoś tu się reklamuje właśnie, że ma na sprzedaż.
Rekomendowane odpowiedzi