Skocz do zawartości

Start na WA Akwarium Radzika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie

Wyniki testów 05.01.2021

PH 7.6

NO2 <0,01

NO3  <0.5

NH4 <0,05

Czyli rozumiem, że mogę jechać po rybki :D

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 30.12.2020 o 20:11, Radzik napisał:

Witam ponownie

Wczoraj zrobiona podmianka 20% i dodana fiolka prodibio.

Wyniki testów30.12.2020

NO2 0,2

NO3 3

NH4 <0,05

PH 7,8

Czyli wartości się zmniejszyły... ale co dalej ?? 

Cierpliwie czekam.... 

Pozdrawiam

Tak z ciekawości, jakim cudem no3 z 30 spadło do 3 po podmianie 20% ?

Opublikowano
W dniu 8.01.2021 o 14:19, wpos napisał:

Tak z ciekawości, jakim cudem no3 z 30 spadło do 3 po podmianie 20% ?

Tego nie wiem ??

Natomiast pierwsze ryby wpuszczone 5.01.2020

Parametry dzisiejsze

PH 7.8

NO2 <0,05

NO3  5

NH4 <0,05

Także chyba wszystko w normie. 

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam 

Witam serdecznie po długiej przerwie :)

Akwarium ma się dobrze i pysie chyba też ale................ mam pytań kilka :)

Opis:

Ostatnią podmianę robiłem 29 grudnia przed wpuszczeniem ryb. NO3 w pewnym czasie skoczyło do około 50. Wtedy jakieś 3 tyg temu zainstalowałem blok absorbera. Chodzi w trybie automatycznym 2 x na dobę po 15min. I teraz po tym czasie od jakichś 12 dni utrzymuje się na poziomie koło 15. Mierzę co 4 dni. 

Ale od tego 29 grudnia nie podmieniałem wody. Dodatkowo na kamieniach i nie tylko zaczyna pojawiać się brązowe coś. 

Dla przypomnienia :

Akwa 540 litrów

Filtr kaseciak na dcp4000 i gąbka 45

Blok absorbera deccorativo

Grzałka 300 i ustawione 26 stopni w akwa

Obsada to :

9 x Yellow

12x Mdoka

4x Synodontis

Pytania:

1. Czy mam dla zasady podmienić wodę jeżeli no3 jest na stałym poziomie??

2. Jeżeli mam to robić to co jaki czas w sensie te podmiany ??

2. W jakiej ilości podmienić wodę jeżeli jest to konieczne??

3. Czy temperatura 26 stopni jest odpowiednia ??

4. Czy brązowa narośl na kamieniach to jakieś okrzemki czy glony na które niecierpliwie czekam czy jeszcze coś innego??

Poniżej fotki, sorki za jakość i ja to nie umiem robić zdjęć wszystko się w nich odbija :(

1566028970_WhatsAppImage2021-02-17at11_18.26(2).thumb.jpeg.376f87c90f420bb1dae7a2844cd3e934.jpeg

688282413_WhatsAppImage2021-02-17at11_18_26.thumb.jpeg.167209efd7768d18d797be310055000c.jpeg
Z góry dziękuję za odpowiedź 

Pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli NO3 opanowałeś i utrzymuje się na stałym, bezpiecznym poziomie to praktycznie nie jest konieczne robienie podmian, jednakże warto co jakiś czas odświeżyć rybom wodę (często dolanie świeżej, zimnej wody pobudza ryby do tarła). Wystarczy jak podmienisz 1/3 słupa wody. Temperatura 26 jest ok👍 Brąz na kamieniach to okrzemki, za jakiś czas powinny przejść w zielone lub krasnorosty od bordowych po czerń. Zdjęcia najlepiej jest robić po zmroku, wtedy dobrze jest pogasić wszystkie źródła światła w pokoju zostawiając tylko włączone oświetlenie akwa.

Edytowane przez Bartek_De
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Witam ponownie

Z racji przybycia nowych pysi  postanowiłem podmienić trochę wody  aby było świeżo :D

Wymienione 20% przed wczoraj 

Podmianka.thumb.jpeg.8f9ed58ed81f239ce0b5dbf08add4a5e.jpeg

Wczoraj wieczorem testy JBL

No3 spadło do 5  z 15.

Natomiast nie to mnie zastanawia zrobiłem test na NO2 i jest na poziomie 0,05 czy po 2 miesiącach od zalania baniaka nie powinno być na 0 ?? Czy nie mam się czym przejmować i tak może być ?? 

Z góry dzięki za odpowiedź 

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Radzik napisał:

Natomiast nie to mnie zastanawia zrobiłem test na NO2 i jest na poziomie 0,05

Ja odnoszę wrażenie ,że z  testami JBL na NO2  jest coś nie tak. U mnie od lat NO2 pokazuje 0.025. Przestałem się tym przejmować. Jak masz możliwość zrobienia testu innymi testami to zrób. Będziesz miał wtedy pewność czy pokazują źle czy dobrze.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano
Ja odnoszę wrażenie ,że z  testami JBL na NO2  jest coś nie tak. U mnie od lat NO2 pokazuje 0.025. Przestałem się tym przejmować. Jak masz możliwość zrobienia testu innymi testami to zrób. Będziesz miał wtedy pewność czy pokazują źle czy dobrze.
Ja również mam takie zdanie, dlatego od dłuższego już czasu używam testu NO2 Zooleka.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Dzięki Panowie !!!

Podjadę i kupię Zooleka tak z czystej ciekawości.

Zobaczymy czy będzie taki sam odczyt :D

Pozdrawiam serdecznie 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienia i  na pewno wezmę pod uwagę Twoje sugestię👍 Zdjęcia wstawię jak już sump będzie gotowy.
    • Dawno, dawno temu, ktoś mówił, że filtracja narurowa nie będzie działać, w efekcie trzeba było sprawdzić i się przekonać. Jeżeli nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Na puerwszy rzut oka, Twoje rozmyślania powinny się sprawdzić.
    • Witam. Planuje zbudować filtracje narurową nieco inną jak każdy robi. Na pierwszy rzut oka niczym się nie różni ale patrząc na zastosowane kolanka 45 stopni zamiast 90 to już tak. Oczywiście nie wszędzie jak będzie widać na podglądzie. Mianowicie przy kolankach 45 stopni woda powinna przepływać znacznie płynniej jak przy 90 stopniach. Tak samo jest z powietrzem. Instalacje na  powietrze np w garażu która ma zastosowane kolanka 45 stopni jest bardziej wydajniejsza. Wiąże się to z większą ilością klejenia ale ciekawi mnie czy ma to faktycznie sens. Powiedzcie proszę co o tym myślicie. Czy jest to warte zachodu czy lepiej zastosować klasycznie kolanka 90 stopni ?   Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi  
    • Ta uwaga dotyczyła sumpa ze zdjęcia. Tam przegrody są równe z górną krawędzią zbiornika. Jak coś zaburzy normalny przepływ, np. gąbki, czy włóknina zapchają się szlamem, woda się podniesie i przy niższych przegrodach po prostu się przeleje do kolejnej komory, a tam może pójść na pokój.  Ja nie mam możliwości podłączenia sumpa do kanalizy, zatem żadnych z tym doświadczeń, ale myślę, że to fajna rzecz. Ktoś takie rozwiązanie pokazywał na YouTube. Odpływ do kanalizacji na pewno pozwoli Ci się mniej przejmować przestrzenia zapasową w sumpie ponad poziom wody po zatrzymaniu pompy.  Co do wysokości przegród, to musiałbyś obliczyć, ile wody będzie musiał zmieścić Twój sump po zatrzymaniu pompy. Jak pisałem, u mnie to jest 1,5 cm x powierzchnia akwarium + 1/2 pojemności komina, ale jak też już wspominałem, nie jestem specjalistą sumpologiem, to moje pierwsze tak duże akwarium, z taką filtracją. Moje obserwacje nie muszą być uniwersalne, np.: poziom wody nad krawędź komina (u mnie te 1,5 cm) może zależeć od wydajności pompy, a ilość wody zrzuconej z komina od poziomu zainstalowania spływu. Największy kubełek Aquaela - Hypermax 4500 mieści 16 l mediów i ma w/g deklaracji obsługiwać akwaria do 1500 l. W Twoim sumpie przy przegrodach na 25 cm wychodzi mi przestrzeń na media trochę ponad 40 l.  Przyjąłem założenie, że  komora zrzutu ma 10 cm i pompy 20 cm. Można by je trochę scieśnić, ale nie za bardzo, bo gdzieś musisz zmieścić grzałki.  Jak już zbudujesz tego sumpa, to wrzuć proszę zdjęcia. Powodzenia.    
    • W moim innym poście napisałeś żeby obniżyć przegrody o 2 cm więc zastosowałem się do tego i obniżyłem bardziej. Ale dobrze-zastosuję się do Twojej wypowiedzi i skorzystam pewnie z Twojego projektu. A można by było w ostatniej komorze(tam gdzie pompa)wywiercić otwór przez który nadmiar wody spływałby do kanalizacji np? Jak obniżę te przegrody aż tak bardzo jak pisałeś to tam niewiele miejsca mi zostaje na media filtracyjne. Dzięki.
    • Chyba najlepsze rozwiązanie (mam na myśli komin). Co do projektu sumpa - musisz wyjść od objętości wolnej przestrzeni nad lustrem wody. Tam się musi zmieścić to, co spłynie z akwarium i z komina, jak stanie pompa. Dobrze, żeby była jeszcze jakaś rezerwa, pamiętasz o prawach Murfiego? Z akwarium schodzi u mnie około 1,5 cm słupa wody, z komina około połowy jego pojemności. W Twoim projekcie zmieści się jakieś 25 - 30 litrów (zależy, jaki będzie poziom wody w komorze pompy) - chyba trochę mało. Poziom wody w tak zaprojektowanym sumpie determinuje trzecia przegroda. Nad nią jest tylko 9 cm wolnej przestrzeni. Komora na media jest moim zdaniem za duża, podzieliłbym ją na trzy części. Wtedy woda będzie lepiej obmywać ceramikę, czy co tam będzie. Szczeliny między komorami mam na 18 mm, dołem chyba też (grubość płyty wiórowej). W zupełności wystarcza. Musi się w nich zmieścić tyle wody, ile spłynie rurą zrzutową. W Twoim projekcie szczeliny o takiej grubości miałyby ok. 41 cm², co odpowiada rurze o wewnętrznej średnicy 72 mm. Zastrzegam - nie jestem specem od sumpów. W życiu zaprojektowałem jeden i nie obyło się bez błędów (i poprawek), ale chodzi już rok i nie sprawia problemów. Załączam mój poprawiony projekt, zgodny mniej więcej ze stanem faktycznym - może nasunie Ci jakieś pomysły na swój sump.   I pamiętaj jeszcze o zbiorniku na dolewkę. Cokolwiek wymyślisz, na pewno nie będzie za duży.  
    • Więc zdecyduję się raczej na akwarium z kominem. Proszę o poradę co do przegród(ich odległości od górnej krawędzi,odstępie między sobą-3cm)odledłości od dolnej krawędzi-4cm. Z góry dziękuję.
    • Zajrzyj tutaj:  Generalnie żadna chemia (bakterie czyszczące) nie bardzo się sprawdzają. Proponuję wyposażyć się w wycior i raz na jakiś czas przeczyścić rury/węże. Nie przejmuj się gdy coś z rur wpadnie do akwarium - ryby bardzo chętnie to wciągną 🙂 
    • Pozostaje kwestia, co z tak pięknie zapowiadającym się sumpem. Pewnie bez wiercenia w szkle się nie obejdzie. Można to zrobić tak: Tyle, że on ma układ zamknięty więc starczyła jedna rura, Ty byś musiał jeszcze przewidzieć przelew awaryjny, zwany nie wiedzieć czemu rewizją.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.