olafhe Opublikowano 14 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Witam, czy to możliwe żeby te dwa gatunki się ze sobą krzyżowały, czy ja błędnie je rozpoznaję? sciaenochrom.mp4 Edytowane 14 Grudnia 2020 przez AndrzejGłuszyca
tom77 Opublikowano 14 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Sciaenochromisy fryerii wycierają wszystko co popadnie. Oczywiście bez przesady, ale zamieszczony filmik jest tego dobrym przykładem. 1
Tomasz78 Opublikowano 14 Grudnia 2020 #3 Opublikowano 14 Grudnia 2020 2 godziny temu, olafhe napisał: czy to możliwe żeby te dwa gatunki się ze sobą krzyżowały, Możliwe, u mnie samiec frejka tarł się z samicami nimbochromis livingstoni oraz nimbochromis venustus, samica venustusa nie donosiła ale samica livingstoni donosiła i opiekowała się młodymi mieszańcami w ogólnym akwarium przez kilka dni dopóki młode nie zostały wyjedzone przez pozostałą obsadę składającą się głównie z drapieżników. Jako ciekawostkę dodam że widziałem zdjęcia tutaj na forum mieszańca melanochromis auratus z labidochromis caeruleus yellow. Zdaje się że pyszczaki z Malawi mogą się krzyżować wszystkie gatunki z każdym z Malawi pyszczakiem. 1
Robson79 Opublikowano 14 Grudnia 2020 #4 Opublikowano 14 Grudnia 2020 5 godzin temu, Tomasz78 napisał: Jako ciekawostkę dodam że widziałem zdjęcia tutaj na forum mieszańca melanochromis auratus z labidochromis caeruleus yellow. Zdaje się że pyszczaki z Malawi mogą się krzyżować wszystkie gatunki z każdym z Malawi pyszczakiem. Wszystko jest możliwe ale tylko wtedy gdy trzymamy w akwarium MIX gdzie każda ryba jest z innego gatunku to wtedy takie krzyżówki są normą. Natomiast jeśli mamy odpowiednio dobraną obsadę i ryby mają swoje haremy to takie krzyżówki nie występują w ogóle lub zdarzają się sporadycznie... 2
Rekomendowane odpowiedzi