artjur Opublikowano 23 Września 2020 #1 Opublikowano 23 Września 2020 Akwarium w trakcie startu, zalane wodą 01.09.20, dokładny opis tutaj A problem to takie białe "puszki" jakby wata. Pojawiło się tylko na modułach zrobionych z zaprawy CX20. Na kamieniach i żwirze czysto. Spotkał się ktoś z czyś podobnym? Usuwać, czyścić, czy może zostawić a ryby jak już się wprowadzą to sobie z tym poradzą? Są już jakieś robaczki, można przeczytać w linku o starcie akwarium, a teraz doszło takie cudo.
darkon Opublikowano 23 Września 2020 #2 Opublikowano 23 Września 2020 Wygląda na zarodniki pleśni, bo śluzowce to raczej nie są. Wy-Tapatalkowane
artjur Opublikowano 23 Września 2020 Autor #3 Opublikowano 23 Września 2020 Dzięki za zainteresowanie, tak też w pierwszej chwili pomyślałem, ale że znam tylko spleśniały chleb, kiełbasę itp. to mi szybko ta myśl odeszła. Tylko teraz co z nią zrobić?
darkon Opublikowano 23 Września 2020 #4 Opublikowano 23 Września 2020 Nie tyle co z nią zrobić, co skąd się pojawiła. Musiało być coś organicznego w zaprawie, z której robiłeś moduły i teraz pleśnieje, ja bym poczekał aż samo z czasem zniknie, a potem odkażył zbiornik czymś grzybobójczym ale nie działającym na bakterie, z tego co pamiętam to Cuprisol z Zooleka niszczy grzyby i nie rusza bakterii. Wy-Tapatalkowane 1
artjur Opublikowano 23 Września 2020 Autor #5 Opublikowano 23 Września 2020 No to jedyna możliwość to pozostałości formy na zaprawie, które w trakcie odrywania od modułu zostały na nim. Forma była robiona z sylikonu wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Jak sięgnę pamięcią, to faktycznie miejscami zostały takie drobne "farfocle" większość ich zdrapałem z zaprawy, ale pewnie wszystkiego nie zauważyłem. Czyli na chwilę obecną zostawić, poczekać na zamknięcie się procesu azotowego i jechać po obsadę, czy wcześniej przed zarybieniem zastosować ten Cuprisol?
egon44 Opublikowano 26 Września 2020 #6 Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) @artjurmoim zdaniem na zdjęciu masz śluzowce. Edytowane 26 Września 2020 przez egon44
artjur Opublikowano 26 Września 2020 Autor #7 Opublikowano 26 Września 2020 7 godzin temu, egon44 napisał: @artjurmoim zdaniem na zdjęciu masz śluzowce. No ale to by były takie "kropeczki" na całym module? No nic na razie czekam, proces azotowy się zamyka, NO2 spadło do 0,2. Podobno jak śluzowce to powinny zniknąć z czasem
Andrzej Głuszyca Opublikowano 27 Września 2020 #8 Opublikowano 27 Września 2020 Jest to pleśń. Śluzowiec ma postać takiego gluta a nie kępki kłaczków , waty. 2
artjur Opublikowano 27 Września 2020 Autor #9 Opublikowano 27 Września 2020 Też mi się tak wydaje, w sumie to była pierwsza myśl jak je odkryłem. A że w sumie jest powód powstania, mąka z formy, to chyba nie ma co już kombinować. Kupiłem Cuprisol, ale jeszcze nie dodawałem. Nie wiem czy zrobić to teraz, bo w sumie za tydzień chyba już będę mógł zarybiać. Czy poczekać aż będą już ryby, wszystko wystartuje już dokładnie i dopiero wtedy z tym walczyć?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 27 Września 2020 #10 Opublikowano 27 Września 2020 Lepiej zrobić teraz skoro nie ma wpływu na parametry. Postaraj się jak najwięcej usunąć ręcznie. 1
Rekomendowane odpowiedzi