aro600 Opublikowano 14 Września 2020 #1 Opublikowano 14 Września 2020 Witam Jako że akwarium powoli dojrzewa nadszedł czas aby na spokojnie zastanowić nie nad obsadą. Akwarium 1080L wymiary 2400x60x70H wybór padła na non-mbuna. Założenie jest takie żeby obsada była raczej bezproblemowa raczej ze spokojniejszych gatunków czyli nie będę oryginalny tylko raczej wybiorę coś ze sprawdzonych propozycji. Wstępny wybór padł na dwa gatunki: A/ stado Placidochromis phenochilus Mdoka (white lips) D/ Labidochromis caeruleus (yellow) Do tego chciałbym dobrać resztę jak pisałem raczej spokojnych ryb. Co do ryby B to napewno "grzebacz" nie "kopacz", a już napewno nie "wyczynowy kopacz". Szukam gatunków w miarę dostępnych ryb napewno z hodowli nie z odłowu. Raczej z gatunków wszystkożernych z przewagą mięsa (chciałbym w akwarium mieć kilka nurzańców olbrzymich więc nie koniecznie muszą zostać od razu zjedzone czy wykopane) Założenia są wstępne więc jeśli macie coś ciekawego do zaproponowania to napewno to wezmę pod uwagę. Proszę też o podpowiedź jak najlepiej wprowadzić ryby do akwarium? Wszystkie gatunki na raz czy w jakiejś kolejności (wiadomo że ze względów $ lepiej byłoby rozłożyć w czasie zakup ryb na 2 lub 3 razy), jakie ilości ryb na początek itp. 1
Limak86 Opublikowano 15 Września 2020 #2 Opublikowano 15 Września 2020 Przy takiej wysokości zbiornika dużą wagę przykładałbym do wyboru gatunku "toniowego" który Ci tę sporą już wysokość wypełni. Mdoki u mnie (mam 60cm wysokości) wprawdzie pływają po całej wysokości ale jednak przeważnie w dolnych 40cm. Ze swojej strony jako ciekawy dodatek do obsady mogę Ci polecić Otopharynx tetrastigma. Bardzo ładnie ubarwiona ryba, świetny dodatek kolorystyczny do Mdok i yellowków (też mam takie połączenie + jeszcze Lethrinops albus). Tetrastigma bardzo lubi szaleć przy tafli, samce (mam ich obecnie 5 sztuk i 2 samice) niemal ciągle się pojedynkują i wygłupiają w pasie 20 - 30 cm od tafli, więc dobrze wypełniłyby Ci górę zbiornika. 1
pozner Opublikowano 15 Września 2020 #3 Opublikowano 15 Września 2020 Do tego dodał bym typowego toniowca, czyli Copadichromis borleyi Namalenje, albo Mbenji. Na sam dół, jako piąty gatunek, może jeszcze jakiś Lethrinops.
aro600 Opublikowano 15 Września 2020 Autor #4 Opublikowano 15 Września 2020 2 godziny temu, Limak86 napisał: Otopharynx tetrastigma Piękna ryba napewno wezmę ja pod uwagę
pozner Opublikowano 15 Września 2020 #5 Opublikowano 15 Września 2020 20 godzin temu, aro600 napisał: Proszę też o podpowiedź jak najlepiej wprowadzić ryby do akwarium? Wszystkie gatunki na raz czy w jakiejś kolejności (wiadomo że ze względów $ lepiej byłoby rozłożyć w czasie zakup ryb na 2 lub 3 razy), jakie ilości ryb na początek itp. Możesz spokojnie rozłożyć to w czasie. 2-3 miesiące nie robią problemu. Kup po 8-10szt.
tom77 Opublikowano 15 Września 2020 #6 Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) W dniu 14.09.2020 o 22:30, aro600 napisał: A/ stado Placidochromis phenochilus Mdoka (white lips) D/ Labidochromis caeruleus (yellow) E1/ Sciaenochromis fryeri - jako "coś ekstra" W dniu 14.09.2020 o 22:30, aro600 napisał: chciałbym w akwarium mieć kilka nurzańców olbrzymich więc nie koniecznie muszą zostać od razu zjedzone czy wykopane) Może uznać, że grupa Placidochromisów będzie "a'la grzebaczami" (nie wyczynowymi, ale będzie ich dużo)........... i w związku z tym, że: 15 godzin temu, Limak86 napisał: Przy takiej wysokości zbiornika dużą wagę przykładałbym do wyboru gatunku "toniowego" który Ci tę sporą już wysokość ...... rezygnując z ryby B, dać toniowca C kilkusamcowo: 15 godzin temu, Limak86 napisał: Otopharynx tetrastigma 13 godzin temu, pozner napisał: Copadichromis borleyi Namalenje, albo Mbenji OK, ale trzeba pamiętać, by nie pomylić pasującego (choć nie idealnie, bo IMHO nie jest supertoniowcem) Copadichromisa mbenjii z Copadichromisem borleyi Mbenji, którego długie płetwy piersiowe moim zdaniem stanowiły by dla mdok dużą pokusę do podskubywania. Edytowane 15 Września 2020 przez tom77
Lukasz22 Opublikowano 16 Września 2020 #7 Opublikowano 16 Września 2020 Ja bym proponowal rybe acei , dla mnie piękna dość sporych rozmiarów i plywajaca na górnych partiach , mieć tak z 10 szt to na takiej długości ładnie by wygladaly. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Bezprym Opublikowano 16 Września 2020 #8 Opublikowano 16 Września 2020 2 godziny temu, Lukasz22 napisał: Ja bym proponowal rybe acei , dla mnie piękna dość sporych rozmiarów i plywajaca na górnych partiach , mieć tak z 10 szt to na takiej długości ładnie by wygladaly. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Tylko że Acei to Mbuna a kolega chce Non Mbunę. 1
aro600 Opublikowano 3 Października 2020 Autor #9 Opublikowano 3 Października 2020 Obsada a przynajmniej jej część wybrana na pewno będzie na początek: Otopharynx tetrastigma Placidochromis phenochilus Mdoka (white lips) Labidochromis caeruleus (yellow) Z czego 2 i 3 mam już zamówione po 10 szt. Otopharynx tetrastigma narazie niedostępna Czekam jeszcze na informacje czy będzie szansa ja sprowadzić. Nad reszta obsady dalej się zastanawiam.
Bartek_De Opublikowano 3 Października 2020 #10 Opublikowano 3 Października 2020 Zapytaj o Tetrastigmę w@fish_magic A może zamiast Tetrastigmy, Lethrinops Mbasi? Przepiękna rybaWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi