przemo-h Opublikowano 26 Lipca 2020 #31 Opublikowano 26 Lipca 2020 Ja też stawiam 180cm i idę w 5 gatunków. Obsadę sobie taką wymyśliłem, że o wielosamcowości można raczej zapomnieć na dłuższą metę. No, może poza malutkim Labidochromis chisumulae. Źle na pewno nie zrobisz kolego, jakkolwiek nie wybierzesz, a reszta okaże się w praniu. To samo tyczy się mnie. Mimo tego, że podstawa mojej obsady to ryby, z którymi mam już doświadczenie, to w tym zbiorniku może się to rozegrać zupełnie inaczej. I to jest chyba najlepsze w Malawi. Powodzenia!
Szys Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor #32 Opublikowano 26 Lipca 2020 43 minuty temu, przemo-h napisał: Ja też stawiam 180cm i idę w 5 gatunków. Obsadę sobie taką wymyśliłem, że o wielosamcowości można raczej zapomnieć na dłuższą metę. No, może poza malutkim Labidochromis chisumulae. Źle na pewno nie zrobisz kolego, jakkolwiek nie wybierzesz, a reszta okaże się w praniu. To samo tyczy się mnie. Mimo tego, że podstawa mojej obsady to ryby, z którymi mam już doświadczenie, to w tym zbiorniku może się to rozegrać zupełnie inaczej. I to jest chyba najlepsze w Malawi. Powodzenia! A jakie dokładnie wymiary że zdecydowałeś się jednak na 5 gatunków.
przemo-h Opublikowano 26 Lipca 2020 #33 Opublikowano 26 Lipca 2020 15 minut temu, Szys napisał: A jakie dokładnie wymiary że zdecydowałeś się jednak na 5 gatunków. 180x50x60. Różnica w mojej obsadzie jest taka, że nie ma w niej terytorialnych gatunków. Są to też ryby bardzo agresywne wewnątrzgatunkowo, dla tego, jak wspomniałem wcześniej, raczej będą to haremy z jednym samcem. Ilościowo w takim zestawieniu będzie niewiele, a pyszczaki w takich przypadkach stają się bardzo płochliwe.
Szys Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor #34 Opublikowano 28 Lipca 2020 Jeszcze chciał bym zapytać o piękną Pseudotropheus Crabo. Miał by w takim litrażu rację bytu?
Tomasz78 Opublikowano 28 Lipca 2020 #35 Opublikowano 28 Lipca 2020 1 godzinę temu, Szys napisał: piękną Pseudotropheus Crabo. Miał by w takim litrażu rację bytu? Oczywiście że tak.
Szys Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor #36 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam ponownie. Szczęście mi dopisało i udało mi się sprzedać obsadę. Tym samym mam wolną rękę w wyborze nowej. Na tą chwilę mam 5 typów. Był bym wdzięczny za sugestie który gatunek najmniej pasuje do reszty. 1. Pseudotropheus Acei 2. Pseudotropheus crabro 3. Metriaclima Maison Reef 4. Labeotropheus trewavasae 5. Maylandia Estherae Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez Szys
SlavekG Opublikowano 2 Sierpnia 2020 #37 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zrezygnowałbym z jednego gatunku Trewavasae bo to może prowadzić do problemów i zwiększa ryzyko krzyżowania się ich. Pozostałe mogą być. 1
pozner Opublikowano 2 Sierpnia 2020 #38 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, SlavekG napisał: Zrezygnowałbym z jednego gatunku Trewavasae bo to może prowadzić do problemów i zwiększa ryzyko krzyżowania się ich. Pozostałe mogą być. A z czym miałby się krzyżować trewavasae? Chyba miałeś na myśli Metriaclimy? Ja bym zrezygnował z crabro. Mięsożerca.
SlavekG Opublikowano 2 Sierpnia 2020 #39 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 1 minutę temu, pozner napisał: A z czym miałby się krzyżować trewavasae? Chyba miałeś na myśli Metriaclimy? Ja bym zrezygnował z crabro. Mięsożerca. Jak pisałem odpowiedź Krzysztofie na pozycji nr5 też był trewavasae, dlatego pomyślałem że kolega chce dwa gatunki trewavasae. Widzę że edytował post i zmienił na estherae. 1
Bezprym Opublikowano 2 Sierpnia 2020 #40 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zamiast crabro może Metriaclima elongatus chailosi Chitande?
Rekomendowane odpowiedzi