Dominikox Opublikowano 20 Czerwca 2020 #1 Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, udało mi się nabyć nowy zbiornik 160x50x40. zbiornik na dniach będzie zalany i będzie sobie dojrzewać. jak na razie udało mi się kupić sprzęt do akwa - filtr wewnętrzny który będzie jako mechanik - aquael turbo 2000 - falownik sunsun jvp-132 - filtr zewnętrzny który będzie jako biologiczny - eheim 1050 l/h jako aranżacje bym chciał piasek kwarcowy 1 mm i ze skał to szary filit lub serpentynit. po rybki pojadę do Pana Darka z Żor, myślałem o 4 gatunkach (40 ryb) z gatunków chciałbym : Cyrtocara moorii Iodotropheus sprengerae Chindongo saulosi Proszę o informacje czy mogą takie być razem i czy ewentaulnie mógłbym dodać jakiś 4 gatunek. Prosiłbym również o polecenie jak oświetlenie do akwa zrobić Pozdrawiam Edytowane 20 Czerwca 2020 przez Dominikox
Daniel00 Opublikowano 20 Czerwca 2020 #2 Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Czemu aż tak niski ? Wygląda trochę jak jamnik. Nowy jestem w tym biotopie ,ale raczej Cyrtocara moorii w ogóle się nie nada ,a jak już to nie 10 sztuk bo nie miały by się gdzie obracać. Edytowane 20 Czerwca 2020 przez Daniel00 1
SlavekG Opublikowano 20 Czerwca 2020 #3 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Witaj, Cyrtocara moori odpada, za duża ryba na taki zbiornik. Saulosi i rdzawy mogą być. Możesz dobrać jeszcze jeden gatunek do nich i na tym bym poprzestał. 40 młodych ryb na początek może być ale docelowo widziałbym nie więcej niż 25 w trzech gatunkach. A może pomyśl o: Cynotilapia Zebroides Jalo Reef Labidochromis Joanjohsonae Labidochromis Caeruleus Do tego zbiornika można dobrać całkiem ciekawą obsadę, pomimo że nie grzeszy wysokością 3
Dominikox Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor #4 Opublikowano 20 Czerwca 2020 8 minut temu, Daniel00 napisał: Czemu aż tak niski ? Wygląda trochę jak jamnik. Nowy jestem w tym biotopie ,ale raczej Cyrtocara moorii w ogóle się nie nada ,a jak już to nie 10 sztuk bo nie miały by się gdzie obracać. Troche jamnik jest ale już tego nie zmienie racja, Cyrtocara moorii rośnie spora 1
nirva Opublikowano 20 Czerwca 2020 #5 Opublikowano 20 Czerwca 2020 A ja bym proponował Cynotilapia Zebroides Jalo Reef oraz Labidochromis Caeruleus. Mam po 15 sztuk z każdego gatunku w 375 litrów już ponad półtora roku i wszystko jest ok. 1
Dominikox Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor #6 Opublikowano 21 Czerwca 2020 12 godzin temu, nirva napisał: A ja bym proponował Cynotilapia Zebroides Jalo Reef oraz Labidochromis Caeruleus. Mam po 15 sztuk z każdego gatunku w 375 litrów już ponad półtora roku i wszystko jest ok. Dziękuje za propozycje, na pewno się nad tym zastanowie 1
Dominikox Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor #7 Opublikowano 21 Czerwca 2020 faktycznie się zdecyduje na 3 gatunki, proszę o informacje czy mogłoby być : Cynotilapia Zebroides Jalo Reef Chindongo saulosi Iodotropheus sprengerae po 10 sztuk oraz czy macie jakieś propozycje jakie oświetlenie bym mógł zrobić ?
eljot Opublikowano 21 Czerwca 2020 #8 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Obsada jak najbardziej OK. O oświetleniu masz cały dział i to tam pytaj. http://forum.klub-malawi.pl/forum/27-oświetlenie/
Tomasz78 Opublikowano 21 Czerwca 2020 #9 Opublikowano 21 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Dominikox napisał: faktycznie się zdecyduje na 3 gatunki, proszę o informacje czy mogłoby być Może być. Ale co by Ci poszerzyć horyzonty to zaproponuję jeszcze takie obsady: - cynotilapia hara +metriaclima msobo magunga + cynotilapia zebroides red top likoma - cynotilapia zebroides jalo reef + metriaclima msobo magunga + pseudotropheus polit - c. hara + pseudotropheus interruptus + chindongo elongatus mphanga - c. jalo reef + p. interruptus + p. polit Ok, wystarczy tych propozycji bo dostaniesz pomieszania z poplątaniem , a można by jeszcze pisać i pisać obsad. Do powyższych obsad w miejsce gatunków z żółtymi samicami ( magunga, interruptus) można dać pseudotropheus johanni który też ma żółte samice. W miejsce gatunków bez żółtych samic można zamiennie wstawić takie na przykład perełki jak : metriaclima sp. elongatus chewere, m. sp. elongatus chailosi, m. sp. elongatus goldbar. A jeszcze może taka propozycja co by za mało nie było : - metriaclima sp. msobo heteropictus + metriaclima sp. elongatus chailosi + m. sp. elongatus chewere Ewentualnie zamiast heteropictus można dać metriaclima koningsi. 1 1
SlavekG Opublikowano 21 Czerwca 2020 #10 Opublikowano 21 Czerwca 2020 2 godziny temu, Dominikox napisał: faktycznie się zdecyduje na 3 gatunki, proszę o informacje czy mogłoby być : Cynotilapia Zebroides Jalo Reef Chindongo saulosi Iodotropheus sprengerae po 10 sztuk oraz czy macie jakieś propozycje jakie oświetlenie bym mógł zrobić ? Cynotilapia Zebroides Jalo Reef i Saulosi to takie średnie połączenie bo w obu gatunkach samce mają niebieskie pionowe pasy. Przy trzech gatunkach szukałbym trochę różnorodności w ubarwieniu poszczególnych gatunków. 2
Rekomendowane odpowiedzi