Skocz do zawartości

FX4 w 360l (160cm) -konsultacja potrzebna :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cały czas mi chodzi narurowiec po głowie, tak samo jak Hamburg, jak i kubeł, jak i kombinacja powyższych... czyli jak zawsze, im dalej w las tym więcej drzew. 🤦‍♂️

@SlavekGi to starcza??? 😳

Edytowane przez r3b
Opublikowano
To jest cała moja filtracja w zbiorniku 180x60x60. Korpus BB10 napędzany pompą DCP 5000. W zbiorniku leżą dwie małe bryłki lawy jako biologia.
20200612_203650.thumb.jpg.9e99679d084f8389bf17aa7d9e272c54.jpg
Spoko rozwiązanie Co masz w korpusie?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 minuty temu, r3b napisał:

@SlavekGi to starcza??? 😳

Jasne że starcza, wcześniej miałem FX-6 z prefiltrem z korpusu narurowego. Pomimo że obecna filtracja znakomicie się sprawdza to będę to zmieniał na HMF.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Kaseciak na pompie dcp3000. Wyregulujesz sobie przepływ na optymalny i możesz okresowo zwiększać aby wymieść syf z kamieni. Pod kaseciakiem robi ci się grota z której ryby będą chętnie korzystać. Łatwy dostęp do pompy, mediów i gąbki (czyszczenie).

Edytowane przez wpos
Opublikowano

Niestety DIY odpada, nie chcę wyjść na pantofla, ale po prostu kiedyś moje DIY narobiło bałaganu 😉 

A co waszym zdaniem lepiej się sprawdzi:

1. 2 szt. Ultramax 1500

2. Fluval FX6

3. Eheim 1200xl

Do każdego zestawu dojdzie cyrkulator. Pamiętajcie jednak, że akwarium będzie miało 160cm długości a wszystkie sprzęty będą na lewej ścianie. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Po przemyśleniach i analizie finansowej plan mam następujący: 

-Filtracja mechaniczna - Fluval FX4 - w środku same gąbki. 

-Filtracja biologiczna Aquael Ultramax 1000 - ze względu na łatwo dostępny prefiltr, który będę czyścić razem z filtrem mechanicznym.

Jeśli gdzieś będą zalegać odchody, dołożę do tego jakiś falownik, aczkolwiek wydaje mi się, że jeśli zmienię wylot z FX4 z tego podwójnego na pojedyńczy to strumień wody sobie poradzi z zamiataniem. 

Wloty filtrów zamierzam ustawić na dwóch poziomach, FX4 będzie łapał przy dnie, natomiast Ultramax blisko powierzchni, tak aby łapał jak najmniej syfu. 

Co myślicie o takim planie? 

Opublikowano

Nadal uważam że fx-6  z prefiltrem będzie lepszym rozwiązaniem i raczej tańszym niż to które zaproponowałeś.

Wymiana fabrycznej dwururki na kolanko znacznie poprawia cyrkulację wody.