Skocz do zawartości

240l obsada.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie spodziewałem się takiego odzewu

Auratusy jak widzę odpadają w 240l, więc ich na pewno nie będę próbował trzymać w takim akwarium.

Tak jak doradza mi @Slawek-meszek, i ja sam myślałem o  Iodotropheus Sprengerae więc na ten moment ta ryba będzie jako drugi gatunek.

Mam nadzieję, że obserwacja tych ryb dostarczy mi tyle samo emocji co i wam, bo czytając komentarze już się nie mogę doczekać żeby zacząć obserwować cokolwiek w tym akwarium.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

@GrzybCh sulosi i rdzawy to trzon do niego możesz dołączyć C sp hara jak nadmienił wyżej kolega @Bezprym

Może zastanów się nad obsadą z dwoma gatunkami. Zakupiłbyś sobie 12szt  saulosi i 10szt rdzawego. Zobaczyć co i jak oswoisz się z malwaistyką a później ewentualnie jak zechcesz dołożysz sobie ewentualnie trzeci gatunek. Być może uda Ci się utrzymać ze dwa trzy samce saulosi. Bedziesz widział jak broną swojego rewiru. A i rdzawy będzie ładnie wybarwiony.

1 godzinę temu, Tomasz78 napisał:

Filmik ciekawostka, pyszczaki jak piranie rozszarpują mrożoną rybę ale auratusy atakują pierwsze i są najbardziej aktywne w rozszarpywaniu ryby.

Ten z tego filmu to bardzo fajną  obsadę zrobił 🤨. Powybijają mu się z czasem ?

• Lubię to 1

Do rdzawego oraz saulosi dołożyłbym Labidochromis Chisumulae Chisumulu (wszystkożerna) rybka która rośnie do 10 cm, u mnie stadko (2+5) nie przejawia prawie żadnej agresji  i nie obiera sobie konkretnego terytorium tylko pływa po całym zbiorniku.  Biały kolor dodaj uroku do naszych ciemnych zbiorników. Naprawdę polecam :) 

Tutaj masz filmik jak wygląda samiec z samiczką:

Edytowane przez Bastian
  • Lubię to 3

Labidochromis chisumulae jest podobnie jak perlmutt i yellow rybą owadożerną a nie wszystkożerną więc tu już by trzeba było dowalić pokarmami mięsnymi. Nie mniej dałoby radę ustawić taką dietę z saulosi. 

Edytowane przez Bezprym

7 minut temu, Daniel00 napisał:

Ten z tego filmu to bardzo fajną  obsadę zrobił 🤨. Powybijają mu się z czasem ?

Kilka sztuk może być ubita, ale wszystkie to nie. Ma przerybienie i dużo gatunków co zmniejsza agresje. Taka obsada w małym akwarium może całkiem "bezproblemowo" funkcjonować właśnie przez przerybienie i pomieszanie mbunny z non-mbuną ale większość ryb będzie pozbawiona swoich naturalnych zachowań przez zbyt duży ścisk ryb na zbyt małej przestrzeni co zaowocuje problemy z tarłem i problemy na tle żywieniowym. A w naszych akwariach nie o to chodzi żeby ryby się ściskały i obijały o siebie jak szprotki w puszce .

Owszem, pyszczaki uwielbiają pływać w dużych wielogatunkowych stadach i świetnie się w nich czują, ale jednocześnie akwarium musi być na tyle duże żeby zaoferować komfortowe warunki dla osobników które zechcą mieć własne terytorium i w spokoju odbywać tarło nie niepokojone przez inne ryby przerywające tarło, ciągle przeszkadzające przy nadmiernym ścisku ryb.

• Lubię to 1

Ten z yt drugie akwarium ma jeszcze gorsze. Widziałem jego filmiki wcześniej ,ale nie chciało  mi się go słuchać patrząc na te akwaria. Tłumaczy się jakimiś filozoficznym wywodami ,że akwarium jest dla nas i możemy trzymać co chcemy w zamałych  akwariach. 

• Lubię to 1