Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Potrzebuje pilnej pomocy.

Akwarium wystartowało 11 marca, od 15 kwietnia wpuściłem obsadę.

Woda nigdy nie była krystaliczna ale była ok. Po 2 tygodniach od wpuszczenia ryb pojawiły się okrzemki.

Od ponad tygodnia woda zrobiła się zielonkawa, a od 3 dni jest po prostu zielona. Od wczoraj ryby zrobiły się strasznie płochliwe.

Jak tylko podchodzę do akwarium to nie widać żadnej, wszystkie w popłochu chowają się w kamieniach. Wcześniej podpływały jakby do karmienia nawet jak przechodziłem kilka metrów od akwarium.

Dwa dni temu wsadziłem do prefiltra watę (zwykła) zgodnie z tym co wyczytałem na formy o radzeniu sobie z zieloną wodą. U mnie nie pomogło, a ryby zaczęły być płochliwe (nie wiem czy to ma związek).

Bardzo proszę o radę co mogę teraz zrobić?

Akwarium 400 litrów.

Filtracja: FX4 i JBL e1502 z prefiltrem HW603A. W filtrach tylko to przyszło w standardzie + wata filtracyjna JBL. (od 2 dni zwykła wata, wymieniana 2x ale nie była bardzo brudna).

Wyniki testów JBL jakie mam:

• PH: 7,8
  • NO2: 0
  • NO3: 5
  • KH: 7

Temperatura w akwarium 26 stopni.

Oświetlenie 3x18W.

Proszę o rady, co robić?

IMG_7365.JPG

IMG_7366.JPG

Posted

Zrób podmianę, wyłącz światło na kilka dni i filtruj przez watę filtracyjną lub ściereczki z mikrofibry.

• Like 1
Posted

Masz jeszcze nie dojrzały zbiornik dlatego jest zakwit glonów  ,za szybko wpuszczone są ryby do akwarium  ,trzeba etapami wpuszczać .

glony mogą intensywnie się rozmnażać w niedojrzałym akwarium, w którym brakuje odpowiedniej ilości bakterii.

I jeszcze nie pisałeś ile masz ryb akwarium, to tez może być przyczyną wzrostu amoniaku .

Nie czystości zalegające  akwarium ,słaba cyrkulacja .

• Like 1
Posted
2 godziny temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

I jeszcze nie pisałeś ile masz ryb akwarium

Z tego co widać na zdjęciach to nic nie widać :D , ryb w ogóle nie widać ;) . Może niema tam ryb... Chociaż widzę tam jakąś jedną żółtą.

A na to akwarium to czasami słońce nie świeci ?

• Like 1
Posted

Po 3 dobach zaciemnienia akwarium woda jest trochę mniej zielona. Z naciskiem na "trochę".

Najbardziej martwi mnie stan ryb. Są bardzo płochliwe i wyglądają na słabe. 

Co można jeszcze zrobić? Parametry wody jak w pierwszym poście.

Posted

Rybami się nie przejmuj. Kolega zadał pytanie już wcześniej, ale odpowiedzi nie uzyskaliśmy... Czy w pokoju, w którym stoi akwarium jest dużo światła słonecznego? 

Posted

Trochę jest. Obok akwarium jest duże okno ale żadne z okien "nie zagląda" bezpośrednio do akwarium.