jozek90 Posted May 4, 2020 #1 Posted May 4, 2020 Witam serdecznie, prosiłbym o poradę w doborze pokarmu dla moich Perlmuttów, posiadam tylko je w akwarium. Ryby mają już ok 7 miesięcy i około 4,5 - 6,5 cm. Karmione są tą samą mieszanką co u hodowcy, a mianowicie: spirulina super forte 36%, 3 algae, sera flora i czasem krillflake tropicala. Nie do końca jestem zadowolony z takiej mieszanki chodźby przez to, że są to same płatki, które znacząco brudzą powierzchnie wody oraz jej przejrzystość. Same ryby też od trzech tygodni stały się bardzo płochliwe. Wcześniej w porze karmienia odrazu wszystkie w jedno miejsce przypływały i czekały na pokarm, a teraz dopiero jak przed akwarium nikogo nie będzie zaczynają jeść. Zależało by mi na propozycjach granulkowych i do tego tonących, takie rozwiązania sprawdziły mi się wcześniej przy saulosi.
Bartek_De Posted May 4, 2020 #2 Posted May 4, 2020 Płochliwości ryb nie spowodował fakt, że podawany pokarm przestał im smakować. Raczej szukałbym problemu w niewłaściwych parametrach wody, zmierz pH na początek. Ewentualnie zmiana oświetlenia. Kombinowałeś coś z oświetleniem ostatnio?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 2
Bezprym Posted May 4, 2020 #3 Posted May 4, 2020 (edited) To są ryby owadożerne, więc w większość powinny dostawać pokarm dedykowany do ryb mięsożernych, pokarmy roślinne powinny być podawane tylko jako urozmaicenie. Edited May 4, 2020 by Bezprym 2
tuptas Posted May 4, 2020 #4 Posted May 4, 2020 Mam dwa, których nie używam, a powinny się sprawdzić. Tropical soft line Africa Carnivore i Naturefood Premium Cichlid - S. Oddam zupełnie za darmo. 1
jozek90 Posted May 4, 2020 Author #5 Posted May 4, 2020 2 minuty temu, Bartek_De napisał: Płochliwości ryb nie spowodował fakt, że podawany pokarm przestał im smakować. Raczej szukałbym problemu w niewłaściwych parametrach wody, zmierz pH na początek. Ewentualnie zmiana oświetlenia. Kombinowałeś coś z oświetleniem ostatnio? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Co do parametrów to mam testy kropelkowe jbl i wygląda to tak: ph 7,6-7,8, gh-9, hk-16, nos < 25 mg/l. A co do oświetlenia to faktycznie w zeszłym miesiącu kombinowałem z nim, gdyż nie byłem z niego zadowolony.
jozek90 Posted May 4, 2020 Author #6 Posted May 4, 2020 3 minuty temu, tuptas napisał: Mam dwa, których nie używam, a powinny się sprawdzić. Tropical soft line Africa Carnivore i Naturefood Premium Cichlid - S. Oddam zupełnie za darmo. Bardzo mi miło za propozycję do tego widzę, że jesteśmy z tego samego miasta. Odezwę się na pw żeby się dogadać.
tuptas Posted May 4, 2020 #7 Posted May 4, 2020 4 minuty temu, jozek90 napisał: Odezwę się na pw żeby się dogadać Zapraszam
Bartek_De Posted May 4, 2020 #8 Posted May 4, 2020 A co do oświetlenia to faktycznie w zeszłym miesiącu kombinowałem z nim, gdyż nie byłem z niego zadowolony.I pewnie dlatego ryby tak reagują. Pokarmy którymi karmisz są dobre.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1
jozek90 Posted May 4, 2020 Author #9 Posted May 4, 2020 (edited) 11 minut temu, Bartek_De napisał: I pewnie dlatego ryby tak reagują. Pokarmy którymi karmisz są dobre. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Myślisz, że przystosują się do zmian i zaczną się normalnie zachowywać po jakimś czasie? Edited May 4, 2020 by AndrzejGłuszyca
Andrzej Głuszyca Posted May 4, 2020 #10 Posted May 4, 2020 Zawsze jest to kwestia czasu. A przyczyn takiego zachowania jest tyle ilu akwarystów. Nieraz tak miałem. Czasami dołożyłem nowych ryb , czasami ściemniłem oświetlenie plus czas i wszystko wracało do normy. Taka płochliwość występuje bardzo często. Przyczyną nawet może być to ,że nagle przejdziesz przed akwa w czerwonej koszuli albo dziecko małe może je spłoszyć , albo słońce świeci w akwa i ryby wystraszą się domowników. Nie ma reguły. Ale są podatne na płochliwość. 2
Recommended Posts