Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Wybieram obsadę i potrzebuje porady. Akwarium może nie jest zbyt duże ale póki co na takie tylko mogłem sobie pozwolić. 

Ma być kolorowo taki temat przewodni.

Myślę o 2 gatunkach i wiem co napiszcie pewnie CHINDONGO Saulosi oraz IODOTROPHEUS SPRENGERAE, było by Oki ale ten hodowlany rdzawy do konca mnie nie przekonuje choć kolor ma ciekawy i ten zestaw też trochę oklepany już jest. Macie większe doświadczenie i może coś innego jesteście wstanie mi zaproponować?

Ja Myślałem o:

Chindongo Saulosi

Metriaclima Estherae Minos Reef

Labidochromis Mbamba

Melanochromis Auratus Chipoka

Chodzi też o to aby dymorfizm płciowy dojrzałych ryb był odmienny i ich kolory intensywne. Myślałem o zakupie Max 30 młodych rybek oczywiście do późniejszej redukcji.

Opublikowano

Metriaclima estherae i Auraus się nie nadają a mbamba i saulosi zbyt podobne do siebie. Więc co by zestaw nie był oklepany to zaproponuję Tobie metriaclima koningsi + chindongo sp. elongatus mphanga. Może coś z tego będzie w tak małym akwarium o tak małej powierzchni dna.

• Dziękuję 1
Opublikowano
15 minut temu, Tomasz78 napisał:

Może coś z tego będzie w tak małym akwarium o tak małej powierzchni dna.

Mam tego świadomość że baniak malutki.... To pewnie te dwa gatunki trochę naciągany temat ? I rozsądnie by było wybrać jeden gatunek ? 

Opublikowano

Jak chcesz, ja bym spróbował z dwoma. Wstawić podwieszane moduły co by skałki ciągły się w górę jak najwyżej skoro akwarium ma przynajmniej słuszną wysokość, to ryby by miały przynajmniej jakieś półki/kryjówki na pewnej wysokości, zawsze to coś.

Opublikowano
7 godzin temu, Grześko napisał:

To pewnie te dwa gatunki trochę naciągany temat ? I rozsądnie by było wybrać jeden gatunek ? 

Trochę tak. Saulosi jest stadną rybą. Weź docelowy układ saulosi 2+8/10 i będzie super. Do tego ciemne tło  co podkreśli żółć samic i będzie super.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję za cenne uwagi oraz propozycje, w związku z tym że wybór obsady muszę też skonsultować z dziećmi i żoną padła propozycja aby pozostać glownie przy CHINDONGO Saulosi ( coral?) z ewentualnym dobraniem jednak tego slawnego IODOTROPHEUS  SPRENGERAE.

W jakich proporcjach miałbym zakupić nowe rybki aby później dokonać selekcji i ile docelowo mogłoby ryb pływać. Mam od wielu lat akwarium towarzyskie i z reguły posiadalem lekkie kontrolowane przerybienie i się to sprawdza. Czy w przypadku pyszczaków też mogę na to sobie pozwolić bo czytałem różne opinie ?

Pozdrawiam 🙂

Opublikowano

Tu masz zdjęcie saulosi z jeziora. To powinno Ci dać wyobrażenie, jak to powinno wyglądać. Proponuję zostać tylko przy saulosi. Daruj sobie tego corala.

5940fec551c6e_Saulosi3.jpg.06893d122b41f760c8cc55ebcf6d661e.jpg.d52d78a4ac834ccdfe89a65c1b192aac.jpg

5940feda882fb_Saulosi4.jpg.468b9f4258fb274ec7b02ecf59456b1b.jpg.439398668c7d3b22ba508a7fd8ee1a57.jpg

• Lubię to 5
Opublikowano
1 minutę temu, pozner napisał:

. Daruj sobie tego corala.

Dokładnie. To hybryda i na tym forum jest nie polecana. Jak saulosi tylko to kup ze 20 i trzeba liczyć ,że połowa to samice.