Skocz do zawartości

9000K ,9500K ,10000K,11000K???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To ja trochę od siebie:

1. zdjęcia ci nie oddadzą tego, bo każdy aparat na auto obcina barwy tak, by było naturalnie.

2. Między 10000, a 9000 według mnie nie zauważysz różnicy. 

3. Uważasz, że teraz masz za zimno? Od tego zacznij. I jak bardzo za zimno masz. Jak to zauważasz, to przejdź na 8000K, żeby odczuć różnicę.

4. Czy to power led? Jak tak, to najlepsze światło, 95%CRI daje "White Full Spectrum" i to jest światło nie do pobicia. Oddaje ono barwę 6500, więc warto ochłodzić niebieskim na drugim obwodzie.

5. Czy masz sterownik z regulacją mocy i co najmniej 2 kanały? Wtedy WFS + Royal Blue i wtedy sobie regulujesz temperaturę zmieniając ilość niebieskiego. Te 2 rodzaje są też bardzo wydajne natężeniem.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, egon44 napisał:

11000K + RGB sterowane za pomocą LedDimmerPro.

28822705_1586762141419159_96130133_o.thumb.jpg.d00409ccd47d1f3c64f29744f8a48aae.jpg

No właśnie Andrzeju , często udzielasz się na temat oświetlenia . Zauważyłem ,ze  zakładasz  temat  z belką z diodami 9000k a osobiście masz 11000+ RGB , skąd taka decyzja odnośnie rgb+ zimne ? Ustawieni odnośnie sterownika Leddimmer pro zacząłem od twojego pliku  i według  mnie trudno uwydatnić jednocześnie żółty i niebieski .

Czy uważasz, ze warto wymienić 10000k na 9500k lub 9000k

Edytowane przez mazilo
  • Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, Morganelo napisał:

@Bezprym@iquitos68 i inni w temacie mam do was wielką prośbę :) temat jest dość ciekawy i rozwojowy, a dla mnie też przydatny... Wasze opinie i podpowiedzi dają już jakiś kierunek co i jak, ale brakuje mi w tym temacie zdjęć zbiorników... Jak wygląda danym zbiornik oświetlony danym układem i rodzajem zastosowanych diod LED... Choć mam wyobraźnię, to jednak zorientowanie się w różnicy pomiędzy 9000K / 9500K a 11000K jest bardzo utrudniona...

Wstawiajcie zdjęcia :) 

Pewnie mnie zjecie, ale ja nie jestem zwolennikiem oświetlenia LED (miałem power LED w roślinnym zmieszane ze świetlówkami), wolę prostsze konstrukcje.

Obecnie świeci u mnie tylko jedna świetlówka T8 30W Narva 865 (6500K) i wg mnie bardzo dobrze oddaje kolory ryb światło jest bardziej "pastelowe", ledy wg mnie dają sztuczne światło rodem z "prosektorium". Świetlówka ma szersze spektrum barw, z ledami trzeba kombinować.

IMG_20200213_195317.thumb.jpg.7f6ab142918ccb9baf11590688eaf3d5.jpg

IMG_20200331_093118.thumb.jpg.9ccee8f4707ef6d9e82541055c523aa3.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano
12 godzin temu, prezesik25 napisał:

ledy wg mnie dają sztuczne światło rodem z "prosektorium".

Też jestem podobnego zdania, że ledy o stałej temperaturze barwy jak 6500 9500 czy 11000 gorzej oddają barwę ryb niż akwarystyczne świetlówki. Ale poprzez dodanie RGB da się uzyskać w miarę zadowalający efekt. Świetlówki niestety są droższe i bardziej energochłonne od ledów.

Opublikowano
12 godzin temu, prezesik25 napisał:

Pewnie mnie zjecie, ale ja nie jestem zwolennikiem oświetlenia LED (miałem power LED w roślinnym zmieszane ze świetlówkami), wolę prostsze konstrukcje.

Obecnie świeci u mnie tylko jedna świetlówka T8 30W Narva 865 (6500K) i wg mnie bardzo dobrze oddaje kolory ryb światło jest bardziej "pastelowe", ledy wg mnie dają sztuczne światło rodem z "prosektorium". Świetlówka ma szersze spektrum barw, z ledami trzeba kombinować.

IMG_20200213_195317.thumb.jpg.7f6ab142918ccb9baf11590688eaf3d5.jpg

Właśnie dla mnie jest zbyt żółto, u mnie jeszcze ten efekt potęgują kamienie. 

Opublikowano
9 minut temu, iquitos68 napisał:

Świetlówki niestety są droższe i bardziej energochłonne od ledów.

Czy możesz przykładowo porównać koszt zakupu ledów z zasilaczem itp. i zużycie prądu w porównaniu do świetlówki Power Glo Hagen 40W  ( 122 cm)  gdzie  najtańsza kosztuje ok . 63 zł. Będę wdzięczny bo nie znam kosztów ledów  a jestem ciekawy różnicy. O ile masz oczywiście ochotę .

Opublikowano (edytowane)

Andrzeju czy mógłbyś wrzucić jakiś filmik z Power Glo Hagen 40W  ( 122 cm)  ?????

Czy porównywałeś u siebie led z powyższa belka T8?

Czy jest ktokolwiek kto robił doświadczenia na swoim zbiorniku z belką T8 ,lub led zimne białe ,lub RGB + led zimne białe ???

Fajnie jakby wypowiedziały się osoby które mają kilka gatunków ryb o rożnej kolorystyce . Łatwo jest cokolwiek uzyskać przy jednym gatunku .

Moje spostrzeżenia z RGB+ zimny biały ,lub sam zimny biały 10000k.

Saulosi świetnie wyglądają przy zimnych białych ( nie ma potrzeby stosować RGB ) , tutaj zgodzę się z Andrzejem ,który proponuje w innym wątku takie oświetlenie .Zimny biały mocno podkreśla kolor żółty . Mam wrażenie ze mieszanka innych kolorów powoduje iż Saulosi stają się pomarańczowo „brudne „.

Podobnie ma się sytuacja z Yellow . Są mocno cytrynowe - ślicznie to wyglada .

Zimny biały 10000k kiepsko ma się do Maylandia estherae . Niestety wyglądają blado .W ich przypadku fajnie a wręcz lepiej zastosować RGB .

Kolor niebieski u ryb blado wypada na tle 10000k, jednak wystarczy, ze prócz niebieskiego są czarne paski -Melanochromis cyaneohabdos  i już jest to do zaakceptowania .

Ciekaw jestem  Power Glo Hagen 40W  ( 122 cm) , jak to wyglada .

Oczywiście moje wrażenia są oparte na wyglądzie młodych ryb 2/3cm , pewnie ma to się zupełnie inaczej do dorosłych ,które są już dużo bardziej wybarwione .

Edytowane przez mazilo

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.