Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oświetlenie nocne już zrobiłem i nie bardzo mam pomysły co tu jeszcze. Pułapkę z plexi też, obsada zredukowana... no i coś bym jeszcze zrobił.

Drugie akwa? Polecam, sprawdzam na własnej skórze :D

Opublikowano

OJ bardzo bym chcial, ale nie w wynajmowanym mieszkaniu. Następne akwa, (a właściwie dwa) stanie kiedyś ale już w docelowym lokum. Wtedy pojadę z rozmachem naprawdę. Ale na razie stawiać drugie akwa nie mam gdzie, do tego nie wiem kiedy się będę przeprowadzać, a z transportem akwa może być problem. Także zdroworozsądkowo ta opcja odpada, bo drugie akwa jeśli miałoby stanąć to miałoby mieć docelowo 2-3 m i duuuużo litrów. Mniejsze nie wchodzą w rachubę.

Dlatego zostane na razie przy zmianie wystroju chyba tylko ;)

Opublikowano

Natura człowieka… :idea: w ciągu 5 lat zmieniałem 4 razy akwarium w tym raz wykorzystałem przeprowadzkę za każdym razem jeździłem po kamienie oczywiście większe i więcej tło tez było zmieniane. Początkiem marca zmieniałem na teraźniejsze akwarium a tło już stało i czekało bo mnie już wcześniej korciło.. Cóż miną miesiąc a ja siedzę na stołeczku w garażu i psikam świeżo położony ceresit woda na nowym tle. I kurcze mam wielka nadzieje ze to będzie na dłużej… Ale chęć zmiany w akwarium bądź jego samego jest taka wielka i tak ciężka do odparcia… :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja wystrój zmieniłem raz na półtora roku . a właściwie to było "gruntowne czyszczenie akwa z powodu siostry" rozumiecie 4 letnia (no teraz prawie 5) siostra chciała nakarmić rybki no i "sie jej sypło" no i odławianie rybek wymiana wody czyszczenie żwirku i piachu. A nie było łatwo uwierzcie mi ustawić tak samo wszystko. No i teraz planuje zmienić bo mają mało kryjówke. Kupiłem już kaminie nielugo jade po piach na dno i przy okazji zakup kubełka (wreszcie , prosze o gratulacje że namówiłem mame :Pchyba pamiętacie że kaskada miała być) mam już wszystko obmyślone a roślinki udało mi sie zbić do trawska. Następnie tło z cersitu (módlcie sie żeby mi cieńkie wyszło) Odłów rybek i raz na długo długo dłógo chce zrobić sobie spokój z zmienianiem wystroju. ma być raz a porządnie. później już tylko drobne zmiany np. zmiana świetlówek czy wymiana grzałki. uff całe plany na najbliższą przyszłość :)

Opublikowano

Ciekawa sprawa z 2 akwa.. ale jak z podzielnością uwagi i obserwacją ? Żona lubi akwarium ale 2 to chyba by mi nie przeszło… 2 stoi w piwnicy kupca niema, a żona i tak wypytuje co mam zamiar z nim zrobić. Chciałem z niego zrobić „porodówkę”, ale troszkę za duże…

Dobrze mieć czasem trochę zdrowego rozsądku, bo w domu był by fotel i dookoła akwaria i osprzęt, a jakie by to dało możliwości łączenia gatunków. To by była obsada :!:

Pozdrawiam :twisted:

Opublikowano
Dobrze mieć czasem trochę zdrowego rozsądku, bo w domu był by fotel i dookoła akwaria i osprzęt

Kurcze gdyby nie rodzina to właśnie moje marzenie i gdy w końcu wyprowadzę się z mieszkania do domu to tak w moim pokoiku będzie wkoło tylko akwaria i obrotowy fotel.

Opublikowano

Od kiedy jestem akwarystom zmieniłem bardzooooooooooooo dużo włacznie z zawartoscia mózgu ;). Pysiaki miały jedną zmianę akwa z 240 na 450 ... dostawkę drugiego akwa 375 l ( kochana teściowa ;), od kiedy pozwoliła mi wstawić u siebie 240 litrowy kotnik i 375 l akwarium ze wstrętem odwracam głowę gdy mówią żarty o teściowych :mrgreen: ) . W samym wnętrzu grzebie kiedy potrzebuje ... wychodzi tego okolo 4-5 zmin rocznie ... staram się układać skały podobnie ale ponowne ułożenie 60 kg łupków i skał wcale nie jest łątwe ;). Wpływ na obsadę bywa różny ... zawsze juednak 2-3 dni jest rewolucja. Czym akwa jest bardziej ustabilizowane hierarchicznie tym rewolucje mają mniej doniosłe skutki. Moje przebudowy najcześciej mają związek z odłowem samic bądź tez redukcja mojej żywej skały ;) w skałakach pływa do ponad 20-tu maluchów od 1 do 3 cm a to juz poważna banda darmozjadów więc co pewien czas rybki wędrują do kotnika. Gdzie te czasy gdy cieszyłem się z pierwszej rybki naturalnego chowu ;) ... mógłbym zmienic wystrój dać mniej głazów lub dać je większe ale kurcze uwielbiam patrzyć sie na moje maluchy są tak sprytne ciekawkie odważne i mądre że czasem zapominam popatrzyć na dorosłe ;). Przebudowa skał to jednak zawsze ryzyko dlatego nie polecam grzebać w życiu ryb jeśli nie musicie. POzdrawiam.

Opublikowano

Ja od 3 dni patrzę na moje akwa, i dochodzę do wniosku, że jednak chyba na razie zmieniać nie będę - lepsze wrogiem dobrego ;) Kamienie ładnie porosły glonem, tło było robione pod czarne skały i jest jednolicie. Niestety, jako alternatywa zaczyna kiełkowac niebezpieczna myśl postawienia drugiego akwa. Kamienie i kubełek już mam (konkurs ;) ), brakuje tylko szkła i 'paru' detali. Ale rozsądek hamuje, bo ani miejsca wiele nie ma, a poza tym to jednak wynajmowane mieszkanie, i stawianie drugiego akwa bez wiedzy o tym ile w tym mieszkaniu zostaniemy jest ryzykowne.... Ale chciałoby się bardzo, chciało...