Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium wygląda pięknie, bardzo naturalnie, jest tylko jeden minus tego gruzowiska, szczególnie widać to z boku, wiele miejsca dla ryb do pływania nie zostaje. Kawał litrażu, a mało przestrzeni dla ryb, szczególnie jak dorosną, sporo maluchow przeżyje bo chować będzie się gdzie. Taki jeden minus widzę (moje odczucia) ale akwarium sztos, wystawowe

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

@Awek podzielam Twoje odczucia. Mam podobne, dlatego w galerii prosiłem autora o dodanie zdjęcia z boku. Niewątpliwie akwarium jest piękne, ale blisko pół tony kamienia zabiera rybom ogromną przestrzeń do pływania. Myślę, że to już lekka przesada. Jak daleko jeszcze się posuniemy w gruzowaniu zbiorników? Trochę nie w tę stronę to idzie. Do tego przeżywalność narybku za jakiś czas stanie się sporym problemem i bez rozebrania tego wszystkiego nie będzie możliwości kontroli przerybienia.

• Lubię to 6
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bartek_De napisał:

Niewątpliwie akwarium jest piękne, ale blisko pół tony kamienia zabiera rybom ogromną przestrzeń do pływania. Myślę, że to już lekka przesada. Jak daleko jeszcze się posuniemy w gruzowaniu zbiorników?

Akwarium jest piękne bez dwóch zdań. Co do kamieni, to zawsze byłem zwolennikiem zagruzowywania akwarium z mbuną. Moim zdaniem problem nie tkwi w ilości, a w jakości. Też mam prawie 400kg. kamienia (nie licząc podłoża), ale to są dużo większe bryły. Jest ich dokładnie 15szt. Przestrzeń między kamieniami jest dużo większa, niż u kolegi. Tu faktycznie wygląda na to, że szczeliny są bardzo małe i mogą utrudniać poruszanie się ryb....dorosłych ryb. Może się mylę, ale tak to wygląda na zdjęciach. 

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano
6 minut temu, pozner napisał:

Też mam prawie 400kg

Nawet porównywałem z Twoim zbiornikiem, bo kojarzyłem, że masz sporo kamienia. Ale u Ciebie Krzyśku to wygląda zupełnie inaczej, lżej. Przestrzeni jest znacznie więcej właśnie przez to, że użyłeś dużych głazów. Ryby mają gdzie popływać i gdzie się schować.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1