Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

image.thumb.png.77a4b5c1219a4bb2b5696bf7152aaa37.png

Moje akwarium aktualnie przechodzi remont. Wymieniam układ filtracji (co opisuję w innym temacie), aranżację (ty inny układ kamieni, tych samych kamieni oraz będą dodawane pewne nowe) oraz po postach z tego forum zdecydowałem się na wymianę Acei na inny gatunek.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tomekTOja napisał:

Moje akwarium aktualnie przechodzi remont. Wymieniam układ filtracji (co opisuję w innym temacie), aranżację (ty inny układ kamieni, tych samych kamieni oraz będą dodawane pewne nowe) oraz po postach z tego forum zdecydowałem się na wymianę Acei na inny gatunek.

Mądra decyzja odnośnie zmiany części obsady(Acei).

Osobiście na Twoim miejscu nie łączyłbym Chindongo saulosi z Labidochromis caeruleus,z powodu zbyt dużej ilości ryb koloru  żółtego. 

Pomyśl aby do Chindongo saulosi dodać inny gatunek np. Idotropheus sprengerae. W ten sposób będziesz miał dwa gatunki,ale trzy kolory(niebieski,żółty,rdzawy/rudy jak kto woli :P ) .

Możesz też pozbyć się Chindongo saulosi,a do Labidochromis caeruleus dodać np. Cynotilapia zebroides Likoma White Top,lub Cynotilapia sp. „hara” Gallireya Reef .

Ogólnie w takim litrażu widziałbym dwa gatunki.

Decyzja należy do Ciebie ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Przemku..będzie bardo żółto czego nie zmieni nawet  jeden czy dwa samce saulosi.

Miałem na myśli dobre posunięcie pozbycia się acei. Ale widzę tam chyba yellowki i dla tego pytam. Trochę żółto rzeczywiście. 

Opublikowano

Od samego początku w zamyśle miałem dwa gatunki. Jak widać stawiałem na "prostą" kolorystykę ryb. Ale z Acei nie trafiłem ;/ 

Gdy ustalę co zrobię z Acei (nie mam za bardzo co, hodowca nie chce, znajomy dość daleko...) będę chciał zostawić Caeruleus (yelowki) i do nich dokupię Cynotilapie afra jalo reef. Tylko tu pytanie, w jakiej proporcji samców do samic?

(Saulosi, nie mam pojęcia jak się tu znalazł. Myślę, że hodowca się pomylił gdy mi Acei dawał)

Opublikowano
5 godzin temu, tomekTOja napisał:

i do nich dokupię Cynotilapie afra jalo reef. Tylko tu pytanie, w jakiej proporcji samców do samic?

Taraz to chyba Cynotilapia zebroides Jalo Reef. W Twoim litrażu raczej nie uda się układ wielosamcowy, więc w grę wchodzi 1+4/5

• Lubię to 2
Opublikowano

IMG_20200418_211858.thumb.jpg.0163b8b0ea9613cfe12deb171a47094e.jpg

Obecna obsada w moim akwarium:

- Labidochromis caeruleus yellow

- Cynotilapia afra jalo reef

- FILOPALUDINA SP. MILITARY HELMET (HELMET SNAILL)  i garść świderków

• Lubię to 2