tomekTOja Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Moje akwarium aktualnie przechodzi remont. Wymieniam układ filtracji (co opisuję w innym temacie), aranżację (ty inny układ kamieni, tych samych kamieni oraz będą dodawane pewne nowe) oraz po postach z tego forum zdecydowałem się na wymianę Acei na inny gatunek. 1
przemo-h Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Bardzo dobre posunięcie. Czyli zostały saulosi i caeruleus?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 58 minut temu, przemo-h napisał: Bardzo dobre posunięcie. Czyli zostały saulosi i caeruleus? Przemku..będzie bardo żółto czego nie zmieni nawet jeden czy dwa samce saulosi.
egon44 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, tomekTOja napisał: Moje akwarium aktualnie przechodzi remont. Wymieniam układ filtracji (co opisuję w innym temacie), aranżację (ty inny układ kamieni, tych samych kamieni oraz będą dodawane pewne nowe) oraz po postach z tego forum zdecydowałem się na wymianę Acei na inny gatunek. Mądra decyzja odnośnie zmiany części obsady(Acei). Osobiście na Twoim miejscu nie łączyłbym Chindongo saulosi z Labidochromis caeruleus,z powodu zbyt dużej ilości ryb koloru żółtego. Pomyśl aby do Chindongo saulosi dodać inny gatunek np. Idotropheus sprengerae. W ten sposób będziesz miał dwa gatunki,ale trzy kolory(niebieski,żółty,rdzawy/rudy jak kto woli ) . Możesz też pozbyć się Chindongo saulosi,a do Labidochromis caeruleus dodać np. Cynotilapia zebroides Likoma White Top,lub Cynotilapia sp. „hara” Gallireya Reef . Ogólnie w takim litrażu widziałbym dwa gatunki. Decyzja należy do Ciebie 1
przemo-h Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał: Przemku..będzie bardo żółto czego nie zmieni nawet jeden czy dwa samce saulosi. Miałem na myśli dobre posunięcie pozbycia się acei. Ale widzę tam chyba yellowki i dla tego pytam. Trochę żółto rzeczywiście.
tomekTOja Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Od samego początku w zamyśle miałem dwa gatunki. Jak widać stawiałem na "prostą" kolorystykę ryb. Ale z Acei nie trafiłem ;/ Gdy ustalę co zrobię z Acei (nie mam za bardzo co, hodowca nie chce, znajomy dość daleko...) będę chciał zostawić Caeruleus (yelowki) i do nich dokupię Cynotilapie afra jalo reef. Tylko tu pytanie, w jakiej proporcji samców do samic? (Saulosi, nie mam pojęcia jak się tu znalazł. Myślę, że hodowca się pomylił gdy mi Acei dawał)
Bartek_De Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 5 godzin temu, tomekTOja napisał: i do nich dokupię Cynotilapie afra jalo reef. Tylko tu pytanie, w jakiej proporcji samców do samic? Taraz to chyba Cynotilapia zebroides Jalo Reef. W Twoim litrażu raczej nie uda się układ wielosamcowy, więc w grę wchodzi 1+4/5 2
tomekTOja Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor #8 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Nowi lokatorzy przybyli 1
tomekTOja Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Obecna obsada w moim akwarium: - Labidochromis caeruleus yellow - Cynotilapia afra jalo reef - FILOPALUDINA SP. MILITARY HELMET (HELMET SNAILL) i garść świderków 2
Rekomendowane odpowiedzi