Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Watoliny nigdy nie stosowałem. Gdy skończy mi się zapas wkładów sznurkowych planowałem wrócić do gąbki. Mega działa gąbka stożkowa powodująca osadzanie się brudu w "niższych partiach". Ale zastanowię się nad watoliną.

Klika stopni filtracji mechanicznej odpada. Mam ciasną szafkę i włożenie tam 4 korpusów to już była niezła gimnastyka, więcej tam już nie wciskam.

Obecnie wymieniam tylko dwa korpusy "mechaniki" co 2-4 tygodnie. Dwa kolejne z biologią pozostają nietknięte i pracują od początku tej konstrukcji. Przypominam, że wszystko idzie na jednej pompie lecz są dwa obiegi. Dla biologii wolniejszy.

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kolejny dzień jak obserwacja akwarium poprawia humor z rana.
Podłoże czyste. Tymczasem w korpusach nawalone jakby ryby biegunkę miały.
Wiadomo: im więcej w gąbkach tym mniej w zbiorniku.
Gąbki wymieniałem tydzień temu! Dla testu dałem czarne, zwykłe, z Chin 50PPI. 26398f756ebccfdcd5f2ed17f498b144.jpgff179ed7b9551525e413b5869c8b60ac.jpg

• Lubię to 2
  • 6 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Heh, nawet nie wiedziałem! Pomału miną dwa lata od zalania mojego narurowca

Tymczasem kolejne czyszczenie gąbki w dwóch korpusach odpowiedzialnych za czyszczenie mechaniczne -czego kompletnie nie lubię. Robię to z musu raz na 3 tygodnie. Dziś chyba ze 4 albo i 5 ich przeleciało.
Mam już plan jak sobie ułatwić życie, ale to jak przyjdzie paczka z Chin.

Póki co walczymy. Kto wie który już wyczyściłem? (retorycznie pytam)31f3670ad73ae8c8ab857693d8db951d.jpg

Po prostu nie lubię siłować się z wkręcaniem tych korpusów

c0bbf891f1e7e07ff1b935dcd95bb636.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dziś rano, próbując pomóc koledze, popełniłem filmik z prezentacją cyrkulacji jaka z powodzeniem od dłuższego czasu u mnie funkcjonuje.

Inspiracją był filmik kolegi Malawisty z kanały YT: Stan Korpiorz za co jestem mega wdzięczny.