Maciej1 Opublikowano 8 Marca 2020 #1 Opublikowano 8 Marca 2020 Witam, Wczoraj zalałem akwarium tzn 07.03.2020 mam bakterie Prodibio standard bez pożywki. Pożywkę dopiero zamówiłem i będzie u mnie w środę. Mam resztkę suchego pokarmu i teraz proszę o radę. Czy użyć pokarmu i wlac bakterie czy czekać do środy az przyjdzie pożywka i wtedy wystartować biologię? Dodam, ze wraz z pożywką przyjdą mi testy na no2 i nh3. Filtr ze złożami biologicznymi chodzi od wczoraj.
Bartek_De Opublikowano 8 Marca 2020 #2 Opublikowano 8 Marca 2020 Możesz użyć pokarmu, ale trochę to potrwa zanim zacznie się on psuć i uwalniać do wody związki amonowe. Najlepszą pożywką byłaby stara gąbka z działającego akwarium wypłukana w Twoim akwarium. Może masz jakiegoś kolegę akwarystę, który użyczyłby Ci taką gąbkę, albo samą wodę z płukania. 1
SlavekG Opublikowano 8 Marca 2020 #3 Opublikowano 8 Marca 2020 23 minuty temu, Maciej1 napisał: Dodam, ze wraz z pożywką przyjdą mi testy na no2 i nh3. A co z no3 i PH?
Maciej1 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor #4 Opublikowano 8 Marca 2020 Testy no3 i ph mam z akwarium roślinnego, które było u mnie wcześniej także uzupełniam tylko te brakujące. Tak szczerze chyba zaczekam do środy na pożywkę i dodam ją razem z bakteriami bo start z pokarmem potrwa jeszcze dłużej a nie ma co mieszać.
SlavekG Opublikowano 8 Marca 2020 #5 Opublikowano 8 Marca 2020 4 minuty temu, Maciej1 napisał: Testy no3 i ph mam z akwarium roślinnego, które było u mnie wcześniej także uzupełniam tylko te brakujące. Tak szczerze chyba zaczekam do środy na pożywkę i dodam ją razem z bakteriami bo start z pokarmem potrwa jeszcze dłużej a nie ma co mieszać. Zwróć tylko uwagę na to że w Malawi test PH powinien mieć zakres pomiarowy 7.4-9 Jak CI się nie śpieszy to czekaj na pożywkę.
Maciej1 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor #6 Opublikowano 8 Marca 2020 Zaczekam na pożywkę. Hm mam zooleka testy 6-8 i 4,5-9. Trzeba je zmieniać?
Maciej1 Opublikowano 22 Marca 2020 Autor #7 Opublikowano 22 Marca 2020 No i akwarium zaszczepione Prodibio z pożywką również od probidio dojrzewa ale martwi mnie fakt, że minęło 9 dni i testy nie pokazują aby coś się w zbiorniczku działo. W filtrze od dołu gąbka gęsta i rzadka powyżej ceramika od Azoo bodajże 4in1, którą miałem wcześniej i 500ml Matrixa w ostatnim koszyku. Póki co czekam cierpliwie.
darkon Opublikowano 22 Marca 2020 #8 Opublikowano 22 Marca 2020 A co te testy mają pokazywać? Co ty za pożywkę dałeś? Czy przeczytałeś uważnie co zawiera ta pożywką? To teraz dodaj wreszcie jakieś jedzonko dla bakterii bo na witaminkach nie ruszą. Dodaj na zbiornik 0.7 ml WA albo 10 ml moczu i za kilka dni cykl ruszy. A jeszcze zapytam, czym uzdatniałeś wodę wlaną do akwarium? Wy-Tapatalkowane
Maciej1 Opublikowano 22 Marca 2020 Autor #9 Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) Woda lana przez ustrojstwo pozywka prodibio biotrace. No po praktycznie 10 dniach wszystko praktycznie jak pierwszego dnia w testach. No2, nh4, no3. Edytowane 22 Marca 2020 przez Maciej1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 22 Marca 2020 #10 Opublikowano 22 Marca 2020 16 minut temu, Maciej1 napisał: probidio Literówka...powinno być: prodibio.
Rekomendowane odpowiedzi