Skocz do zawartości

Przymiarki do 370L, ale .....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Bezprym napisał:

Pewnie że tak, ale przy czarnym można to zrobi" przy minimalnym wysiłku😁

To jeszcze zapomniałeś wspomnieć o niedoświetlonych bokach akwarium😉

• Lubię to 1
Opublikowano

Po kamienie masz blisko z Krakowa w góry .  Ja swoje kiedyś zbierałem w okolicach Zawoi. Zrobisz sobie wycieczkę 

i nazbierasz jakie ci się będą podobać :)

kamole1.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 21.02.2020 o 15:00, AndrzejGłuszyca napisał:

@artjur  Temat obsady wydzieliłem jak niżej:

Super, dziękuję, będzie łatwiej zapanować nad całością.

A podpowie ktoś jeszcze, czy gąbkę na tego Hamburga kupić ppi20 czy 30.
I chyba do środka wsadzę falownik Tunze Turbelle Nanostream 6020. Cena troszkę wysoka ale mam nadzieję że za ceną idzie cisza i bezproblemowa praca 24/7.

Zastanawiam się jeszcze czy np. do zasilania Hydroponiki nie nadał by się np. EHEIM Skimmer SKIM 350, ciekawe czy poradziłby sobie z pompowaniem wody na wysokość 40-50cm do doniczki. Fajnie załatwiłbym wtedy dwa tematy.

No i najważniejsze, temat lekko przyśpieszył, ponieważ ekipa która miała robić panele ma dość duży poślizg zdecydowałem że panele będą później. W sumie i tak pod szafkę z akwarium będę kładł płytki, więc w starych wycinam miejsce, kładę płytki i stawiamy akwarium, a później dopiero zostaną wymienione panele. Ma to tę korzyść, że wnoszenie kamieni, piasku, budowanie aranżacji i napełnianie zbiornika niesie za sobą możliwość lekkiej dewastacji podłogi, nie będę musiał zwracać większej uwagi na nią 😁
Zamówienie na zbiornik poleciało, złożone w firmie Myciok - mam nadzieję że będę zadowolony, gdzieś widziałem że polecana firma tu na forum, a zarazem bez dodatkowych kosztów dostarczą do Krakowa na giełdę.

Opublikowano

Jak w swoim HMF mam 30 ppi, równie dobrze może być 20 ppi (taką chyba nawet zalecają na niemieckich stronach). Napęd tunze 6020 dobry pomysł  ( kiedys proponowałem do napędu  hamburga) masz mozliwosc zbudowania hmf  tak zeby wsunąć go  z min luzem. Pewnie wymiary bylyby 17x17cm przy gąbce 50 mm. 

Swoją hydroponikę mam ustawioną bezpośrednio  na akwarium w pokrywie. Do napedu służy pompka za kilkanascie zł. Podnosi wodę  na wysokość okolo 20 cm. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Troszkę ciszy było w temacie, ale idę do przodu. Na chwilę obecną pozbyłem się starych mebli. Miejsce prawie przygotowane. Jutro jadę po płytki i w czwartek wycinam stare panele i układam płytki w miejscu w którym stanie szafka pod akwarium. Szafki mają być w przyszłym tygodniu a samo akwarium pewnie gdzieś po 15 marca.

Wpadł mi jeszcze do głowy jeden pomysł, przekopałem troszkę forum ale nie znalazłem podobnego sposobu. Chodzi o tło, na robienie sztucznych kamieni nie będzie czasu i zaplecza, płaskie spienione PCV nie do końca jest ciekawe.
Zastanawiam się czy nie spróbować uformować delikatnie większy arkusz spienionego PCV, np. rozłożyć na podłodze kamienie, na powierzchni troszkę mniejszej niż powierzchnia tylnej szyby. Na to położyć arkusz PCV i opalarką rozgrzać go tak żeby dało się go jakoś specyficznie uformować, tak żeby boki i dół przylegał do podłogi a środek odstawał na wysokość kamieni. Uzyskałbym wtedy wolną przestrzeń za płytą w której byłyby pocięte kawałki gąbki do filtra - spotkał się ktoś z takim patentem 😁

Wiem że nie uzyskam jakiegoś odwzorowania kamieni, nie o to tutaj chodzi, ale wyszły by pewnie jakieś niesymetryczne wybrzuszenia które nie zaburzałyby widoku w zalanym wodą zbiorniku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i utknąłem. Szafka jest, płytki położone.

Zabezpieczyłem płyty z tyłu i pod blatem.

Szafka wypoziomowana.

Tylko samo akwarium stoi w zamówionej firmie, giełda zoologiczna zamknięta i nie prędko przyjadą 😭

IMG_20200322_113328_resize_31.jpg

IMG_20200321_123632_resize_41.jpg

IMG_20200321_122925_resize_60.jpg

Opublikowano (edytowane)

Bokiem nie, a na tyle zostanie z 2cm luzu, żeby w razie problemów można było wcisnąć kawałek szmatki i zetrzeć gdyby coś się nachlapało. Planuję jeszcze po długości całej komody wkleić listwę półokrągłą, tak jak się zabezpiecza wannę.

A i mówię o akwarium, bo sama szafka będzie przylegać do ściany, lewa strona i plecy. Akwarium będzie stało po prawej stronie. Blat ma 54cm szerokości a akwarium 50cm.

Edytowane przez artjur