Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Bartek_De napisał:

ale musisz być ostrożny, pomiar parametrów codziennie (nh4, no2, pH. No3 na początku możesz sobie darować) Na wszelki wypadek zaopatrz się w Sera Toxivec, albo Kordon Amquel Plus w razie nagłego skoku parametrów.

Chyba zbędna ostrożność ;) toż to 1280l brutto na max kilkanaście małych rybek, zapewne parametry nawet nie wzrosną na tyle aby można było się martwić a co dopiero reagować chemią :) .

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, eljot napisał:

Chyba zbędna ostrożność ;) toż to 1280l brutto na max kilkanaście małych rybek, zapewne parametry nawet nie wzrosną na tyle aby można było się martwić a co dopiero reagować chemią :) .

O kurczę, nie odczytałem tego. Na spokojnie możesz wpuścić 3...4 gatunki (30-40 maluchów) Bez obaw. 

Opublikowano
1 minutę temu, eljot napisał:

Zgoda, ale lepiej dmuchać na zimne. W baniaku nie będzie żadnej biologii, a nagły skok nh4 zabije ryby szybciej niż nagły skok no2. Zdaję sobie sprawę, że to dużo wody, ale ostrożność nie zaszkodzi. Z drugiej strony autor tematu pisał na początku, że ma doświadczenie z dyskowcami więc powinien wiedzieć o co kaman.

Opublikowano
2 minuty temu, Bartek_De napisał:

nagły skok nh4 zabije ryby szybciej niż nagły skok no2

Nh4 rybom nic nie zrobi :) w przeciwieństwie do NH3 ;) ale przy tym litrażu musiałby ryby wspomagać aby tyle wydaliły :D. Wlewa bakterie na kilka dni przed wpuszczeniem ryb aby się pobudziły i będą czekać na jedzenie z nożem i widelcem ;) .

Opublikowano
9 minut temu, Bartek_De napisał:

Nie mam na myśli sieciówek, a zoologi z prawdziwego zdarzenia. Czy ryzykowałbyś zdrowiem reszty obsady, biorąc ryby z Discusa?

Wiesz pytanie jest na czy budować biologię akwarium netto 850 litrów brutto 1294 litrów

CzyJest lepsze  przez częściowe zarybienie czy przez  "suchy" start na WA

Opublikowano
10 minut temu, Bartek_De napisał:

Nie mam na myśli sieciówek, a zoologi z prawdziwego zdarzenia. Czy ryzykowałbyś zdrowiem reszty obsady, biorąc ryby z Discusa?

Wziąłem Labeotropheusy z Diskus Zoo, ale miałem już zaaklimatyzowane ryby. Prawdopodobnie coś przywlokłem z tymi nochalami, bo ryby zaczęły się trochę inaczej zachowywać. Do tego najładniejszy i największy samiec ewidentnie wykazywał objawy jakiejś choroby. Po kilku dniach wszystko wróciło do normy, włącznie z tym samcem. Ale tak jak napisałem, miałem zaaklimatyzowanie ryby. Zdaję sobie sprawę, że moje ryby mogą być nafaszerowane różnymi pasożytami i bakteriami, ale póki czują się komfortowo i bezpiecznie, dadzą sobie z tym radę. Najgorszy moment dla ryb to przenosiny, dlatego niepewna biologia przy świeżych rybach w akwarium może być ryzykowna. Lepsza już jest w tym wypadku świeża woda. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Degadaista napisał:

CzyJest lepsze  przez częściowe zarybienie czy przez  "suchy" start na WA

Jak dla mnie pierwszy wariant jest o niebo lepszy z tych powodów o których pisał @pozner.

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 1