Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W czasie przesiadki z akwa roślinnego na malawi postanowiłem wrzucić do baniaka trochę rzęsy wodnej w celu późniejszego skonsumowania jej przez pyszczaki. Akwa w tej chwili dojrzewa.

Czester_ w czasie wizyty u mnie wspomniał żebym się jej pozbył gdyż może coś mieszkać w dojrzewaniu baniaka..

I stąd moje pytanie ....

Czy owa rzęsa wodna faktycznie coś może pomieszać ?

:roll:

Opublikowano

Jeżeli rośliny pochodzą z zdrowego źródła to nie ma sie co martwić, na roślinach często przenieśc można również ślimaki ale i to nie żadna tragedia, większość z nas nie ma roślin dlatego ze nie pasuja do malawi a nie dlatego ze mogą zaszkodzić.

Problem z roślinami polega na tym, że chemia wody nie pozwala im na idealny wzrost ale o negatywnym wpływie roślin na malawi nie słyszałem.

Opublikowano

może chodziło mu o zaburzenie cyklu azotowego poprzez wchłanienie nh4 no2. IMO mocno przesadzone obawy, szczególnie jak rzęsy jest niewiele

Opublikowano
Toś mnie wkopał;)

Ale pierwsze objawy rzęsy już było widać mianowicie te małe ślimaczki... oj ja wiem jak potrafią się rozpanoszyć.

E tam wkopał :wink:

Chciałem usłyszeć zdanie większości :wink:

A ślimaczki...hmm...IHMO pyśki dadzą sobie z nimi radę 8)

Opublikowano

Rzęsa dla mnie to chwast. Miałem kiedyś jej małe ilości z Demasoni i nie ruszyły a to wybitni roślinożercy. Przy dobrym świetle szybko się namnarża, blokując dostęp światła do akwa. Jedyna zaleta to to, że dobrze pochłania azotany.

Hmm Malawi z rzęsą. Jakoś mi to nie pasuje

Opublikowano
Rzęsa dla mnie to chwast. Miałem kiedyś jej małe ilości z Demasoni i nie ruszyły a to wybitni roślinożercy. Przy dobrym świetle szybko się namnarża, blokując dostęp światła do akwa. Jedyna zaleta to to, że dobrze pochłania azotany.

Hmm Malawi z rzęsą. Jakoś mi to nie pasuje

Kolego czytajmy ze zrozumieniem...coś o konsumpcji wspomniałem prawda :wink:

Opublikowano
Kolego czytajmy ze zrozumieniem...coś o konsumpcji wspomniałem prawda Wink

a niby co to:

Miałem kiedyś jej małe ilości z Demasoni i nie ruszyły a to wybitni roślinożercy.

i tyle a propo zrozumienia :lol: