Skocz do zawartości

Barian - czy to sinice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No moze troszke zle sie wyrazilem, fakt niejako Sinica to glon, ale prokariotyczny, zatem nalezy bardziej do grupy (jest) bakterii nizeli roslin (te wlasnie wcinaja Nasze rybska). Gromada sinic nie jest jadalna, jej pochlanianie przez organizmy zywe jest raczejk dzielem przypadku(mowie tu o roznego rodzaju planktonozercach) niz wyborem ktoregokolwiek z gatunku.

Szczerze powiem, nie widzialem nigdy pyszczaka, ktory chocby sprobowal pozbawionych wiekszosci skladnikow odrzywczych "normalnych" glonow, Gdzies z reszta czytalem spory arytykul, o tym, ze bardzo czesto sinice nei sa uwazane za glony a nie jako, ze sa zblizone do bakteri, laczone wlasnie z ta grupa.

Opublikowano

Barian jeszcze raz zapraszam do mojego wątku o tym

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=2860

Tam są zdjęcia tego co mi wyrosło. Bo zaczynało się tak samo jak u ciebie. A teraz mam zielone kamienie i to brunatne jest coraz mniej widoczne. I sauloski i rdzawe cały czas to skubią. Choć wydaje mi się, że brunatne bardzej je ciekawiło, a może poprostu nie są głodne. Potwierdź czy to co masz wygląda podobie do mojego zielska. Bo jestem ciekaw. A masz w akwa jakieś roslinki, bo ja myslałem że to z aniubiasem przyniosłem?

Opublikowano
Barian jeszcze raz zapraszam do mojego wątku o tym

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=2860

Tam są zdjęcia tego co mi wyrosło. Bo zaczynało się tak samo jak u ciebie. A teraz mam zielone kamienie i to brunatne jest coraz mniej widoczne. I sauloski i rdzawe cały czas to skubią. Choć wydaje mi się, że brunatne bardzej je ciekawiło, a może poprostu nie są głodne. Potwierdź czy to co masz wygląda podobie do mojego zielska. Bo jestem ciekaw. A masz w akwa jakieś roslinki, bo ja myslałem że to z aniubiasem przyniosłem?

W pierwszy etapie miałem wszystkie skały w brązowym nalocie, na pewno

okrzemki, następnie małymi placami, nie tak dużymi jak u ciebie, taka

jasna zieleń. A następnie mega szybki rozwój brązowizny, tak do ok 0,5 cm.

Ale tak zdroworozsądkowo, jeśli skubią saulosi to raczej nie z nudów.

Co do roślin to mam jedną cryptocorynę, a przeniosłem ją z poprzedniego

akwa a tam była ok 4 miesięcy i się nic nie działo.

Zauważyłem że w moim pierwszym akwa, pojawia się podobny nalot i

myślę że może to woda. Idzie wiosna rolniki opryski dają, nawozów w

obiegu nie brakuje, pewnie coś przeszło do wód, no i mam nawożenie za darmo.