Skocz do zawartości

Jak interpretować podawanie pokarmu w stosunku procentowym?

Andrzej Głuszyca

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swoje ryby (wszystkożerne) karmiłem 2 razy dziennie i na jeden posiłek był pokarm mięsny a na drugi roślinny czyli wychodziłby stosunek 50/50... Obecnie przeszedłem na karmienie raz dziennie więc jednego dnia daje mięsny następnego roślinny... Nie zastanawiam się nad stosunkiem procentowym, ponieważ w karmach mięsnych znajduje się jakiś procent roślin a w roślinnych  mięsa... 

• Lubię to 2

Nie ma czegoś takiego jak podział 50/50 czy 60/40 jak dla mnie. Nie jesteśmy w stanie stwierdzić tego, gdyż nawet w pokarmach przeznaczonych dla ryb roślinożernych jest zawarta mączka rybna. Nawet w spirulinie np Tropicala są zawarte ryby i produkty rybne,  mięczaki i skorupiaki. Także tu nasuwa się też pewne stwierdzenie o  którym @AndrzejGłuszycawspomniał w swoim poście. Ryba zjada co jej akurat wpadnie do pyska. Nie będzie wybrzydzała czy to larwa czy glon. Czytamy dużo o badaniach naszych naukowców, co znajduje się w przewodzie pokarmowym pyszczaków. Nie ma powiedziane stanowczo, że tylko zielone czy tylko "mięso" (bardzo to uprościłem).

Wiem, że to daleko idący wniosek który może powinien być rozpatrzony, że  ryby mbuna i non mbuna oprócz drapieżników to ryby wszystkożerne. Tylko powinniśmy zaznaczyć, w którą stronę dana ryba ma bliżej tak jak np Ch Saulosi ryba wszystkożerna z przewagą pokarmu roślinnego... lub M msobo Magunga ryba wszystkożerna.

Nie byłoby problemu z określeniem ilości procentowych.

Edytowane przez Slawek-meszek
  • Lubię to 2

Bądz tu mądry i dobierz dietę do tych msobo (wszystkożerne), saulosi (wszystkożerne w stronę roślin), z innego tematu Cynotilapii (wszystkożerne chyba w stronę mięsa) i Labeotropheusa (chyba tylko i wyłącznie roślinożerca🤔). Do tego te procentowe stosunki i mamy niezłe zamieszanie. 👍 Jak ustawimy dietę z takim połączeniem? 

Procenty podawane były jako przykład kamienia a nie jako dogmat :) . No niestety niektóre osoby zrobiły na tym doktorat z dokładną instrukcją karmienia i instruktarzem co do dnia 😂. A to proste należy podawać jednym rybom więcej pokarmów "roślinnych a innym "mięsnych". Producenci pokarmów starają się je zbilansować i zarówno w roślinnych znajdziemy dodatki mięsne jak i na odwrót. Niestety rzadko zdarza się, że znamy dokładny skład procentowy każdego ze składników danego pokarmu i powinniśmy wierzyć że roślinny ma głównie rośliny a mięsny mięso :) .

Nic nie zastąpi wiedzy o odżywianiu naszych ryb w naturze jak i obserwacji ryb w akwarium. Ryba ma wyglądać jak ryba a nie jak wieprzek czy anorektyk :biggrin:

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 6

Panowie...tylko merytorycznie proszę. Zostawcie osobiste wycieczki . Nie przekraczacie pewnych granic ale gdzieś dryfujecie w tę stronę:)

Dla przypomnienie wszystkim: nie chodzi mi w tytule o sposób karmienia z przewagą czy bez ale o samą interpretację tego co nieraz tutaj spotykamy czyli jakiś przykładowych 80/20 itp. Ponawiam pytanie..jak to określić ? Bo ja nie wiem. Skoro nasuwają się wnioski , że jest to bzdurne ( a wg mnie jest) to może ustalmy , że nie będziemy  takich porad dawać typu  jak w tytule? No chyba , że jest jakies tego wytłumaczenie. I tego się teraz trzymajmy.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca

Andrzej jak dobrze pamiętam to procenty pojawiły się przy próbach wytłumaczenia nowicjuszom, upartym w łączeniu ryb z dwóch biegunów żywieniowych (nie skrajnych bo to odradzamy). Jak masz jakiś sposób aby wytłumaczyć jak karmić np.yellowka i redzika bez używania procentów to napisz :) .