Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie :) 

Każdemu z nas zapewne zależy na dbaniu o estetykę naszego zbiornika, zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz ;) Dlatego chciałbym się dowiedzieć jakich gadżetów i jakich preparatów używacie do czyszczenia waszego akwarium?
Jakie czyściki? Jakie gąbki? Jakie szmatki? Jakie płyny/preparaty? Najważniejsze aby nie rysowały szkła oraz były bezpieczne dla rybek :) 

Dopiero rozpoczynam swoją przygodę i chciałbym dokonać właściwego zakupu całego niezbędnego osprzętu, który pomoże mi zapanować nad czystością mojego akwarium :) 

Miłego dnia! :) 

Opublikowano (edytowane)

Osobiście polecam  czyścik magnetyczny  Tunze 0220.010 Care Magnet Nano swietnie sprawuje się i nie rysuje szkła.

Edytowane przez D@wid
  • Lubię to 2
Opublikowano

A takie pytanko. Jak zabezpieczacie się przed gryzieniem  przez ryby jak trzeba rękę zamoczyć w akwarium? Ja też wewnątrz czyszczę gąbką kuchenną ale przy tym strasznie mam rękę poszczypaną.

Opublikowano

Ja podobnie jak @D@wid używam czyścika Tunze Care Magnet Long 0220.015 jest swietny, zwłaszcza przy dnie, a oprócz tego jak koledzy wyżej zwykła gąbka do mycia naczyń i z zewnątrz plyn do mycia szyb i ręczniki papierowe.

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, D@wid napisał:

Osobiście polecam  czyścik magnetyczny  Tunze 0220.010 Care Magnet Nano swietnie sprawuje się i nie rysuje szkła.

2 godziny temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Na zewnątrz płynem do mycia okien i papierowy ręcznik.

Witaj @Nowinsky :) 

Używam tego zestawu co koledzy powyżej.

Aha. Jeśli zdecydujesz się na zakup czyścika Tunze to bierz pod uwagę grubość szkła w akwarium. Moim zdaniem Tunze nano nadaje się do max 8mm szyby. Powyżej 8mm grubości szyby brałbym Tunze Care Magnet Long 0220.015  

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 3
Opublikowano

W środku gąbka do naczyń z zewnątrz ścieka z mikrofibry i woda. Aktualna obsada mnie nie gryzie ale pamiętam samca Callainosa który szarpał mi skórę jak reksio boczek ;) .

• Haha 3
Opublikowano

Ja w środku używam zwykłej kuchennej gąbki do naczyń.Lubię moczyć łapska w moim akwarium.😊

Na zewnątrz zwykły papier toaletowy.Przeważnie chucham na szybę i wycieram papierem.😉