Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Morganelo napisał:

FX-6 do 240L to ciut za duży, ale jak sam napisałeś planujesz w niedalekiej przyszłości zakupić większe akwarium to będziesz miał już filtr gotowy, a do mniejszego zakupisz jakiś mały kubełek dopasowany do jego wielkości...

Oj nie planuje na obecną chwilę żadnego większego zbiornika :) Muszę zdobyć wiedzę i odpowiednie miejsce pod większy baniak :) 
Więc jeśli mam tylko 240 i wiąże z nim swoją przyszłość na najbliższe 2-3 lata to czy mam wydawać kasę na fx-6? 
Technologia się zmienia i za 2-3 lata ten filtr może już nie być TOP do większego baniaka jeśli bym się kiedyś zdecydował na powiększenie :) 

Opublikowano

Ups - przepraszam pomyliłem osoby i tematy :) mój błąd... Ja dla mnie to FX-6 czy nawet FX-4 to przerost formy i za duży wydatek... Polecałbym do tego zbiornika filtr Aquael Ultramax 1000 lub 1500, dodatkowo do środka falownik/cyrkulator około 2000l/h może ciut mocniejszy (zależny jaki wystrój wnętrza będzie). Grzałkę to jeśli już to celowałbym w Eheim Jager 150W...

Opublikowano
24 minuty temu, Boos82 napisał:

A może na biologa Aqua Nova 1200 (260zł)

A mechanik Aquael turbo 2000 (125zł) 

???

Właśnie czekam na potwierdzenie od jednego użytkownika, który pisał, że FX-4 lub FX-6 ogarnie całość i nie będzie już potrzebny filtr wewnętrzny oraz falownik.
Bo jeśli jest to prawda to wolałbym zapłacić więcej za taki kombajn i zostawić więcej przestrzeni dla rybek :)

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że FX6 w takim baniaku nie będzie potrzebował wsparcia filtra wewnętrznego i cyrkulatora. Obecnie mam jeszcze akwarium 240l czyli takie jak Twoje, chodzi tylko na jednej pompie 3000 l/h skręconej na 60% - co prawda w kaseciaku, ale sik z wylotu to sik z wylotu i odpowiednio ustawiony wylot FXa musi Ci ogarnąć cyrkulację bez pakowania dodatkowych gratów do wnętrza baniaka 😉

Edytowane przez Mróz
  • Lubię to 1
Opublikowano
16 minut temu, Nowinsky napisał:

Właśnie czekam na potwierdzenie od jednego użytkownika, który pisał, że FX-4 lub FX-6 ogarnie całość i nie będzie już potrzebny filtr wewnętrzny oraz falownik.
Bo jeśli jest to prawda to wolałbym zapłacić więcej za taki kombajn i zostawić więcej przestrzeni dla rybek :)

Dobry pomysł. Ja u siebie mam 2 pompy o sumie przepływu 2000L/H  ( zmierzone razem z wkładami) i na 120cm nie dawały radę przepchać całego syfu z dna. Ale to zależy od aranżacji.

Opublikowano

Sorki. Dopiero z pracy wróciłem. Tak potwierdzam, jeden Fx obgoni Ci 240L jak ta lala

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tylko zmierz czy Ci się zmieści do szafki

• Lubię to 1
Opublikowano

Osobiście odradzam FX6. Drogi, prądożerny i głośny traktor. Do tego mało poręczny.

Dużo mniejszy filtr + cyrkulator (może być odpalany kilka razy na dobę. Ja tak zawsze robię) w zupełności załatwia sprawę. A jak się dobrze wszystko poustawia, to może być i bez cyrkulatora.

Opublikowano

W kwestii filtracji do 240L sugeruję JBL e1502 z prefiltrem Eheim i do tego mały falownik. FX6 raczej będzie za mocny do tego litrażu, a szkoda kupować go i skręcać na zaworach. No i do szafki też pewnie nie wejdzie.

Opublikowano
7 minut temu, SlavekG napisał:

W kwestii filtracji do 240L sugeruję JBL e1502 z prefiltrem Eheim i do tego mały falownik. FX6 raczej będzie za mocny do tego litrażu, a szkoda kupować go i skręcać na zaworach. No i do szafki też pewnie nie wejdzie.

1 godzinę temu, Loobo napisał:

Osobiście odradzam FX6. Drogi, prądożerny i głośny traktor. Do tego mało poręczny.

Dużo mniejszy filtr + cyrkulator (może być odpalany kilka razy na dobę. Ja tak zawsze robię) w zupełności załatwia sprawę. A jak się dobrze wszystko poustawia, to może być i bez cyrkulatora.

Co sądzicie o tym aby zamiast FX-6 kupić Fx-4 ?
Już ogólnie się pogubiłem ponieważ każdy coś innego poleca... :(