Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę sprostować. W moim układzie mam pojedynczy zasys. Natomiast zastanawiałem się czy nie byłoby optymalniej zrobić 2 niezależnych zasysów a następnie zrobić dwie równoległe sekcje mechaniczne gdzie będą po 2 mechaniki. Sekcje następnie schodziłby się razem przed pompą. 

Patrząc na to jak brudzą mi się gąbki mam wrażenie, że z trzech równolegle połączonych korpusów pracują tylko dwa.

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie podpowiedzcie mi czy baypass jest naprawdę potrzebny przy dwóch korpusach równoległych. Czy nie będzie woda zbyt szybko płynąć przez te korpusy a w rezultacie zakłóci biologię. Dziękuję z góry. 

Opublikowano

Nie jest potrzebny, ale się przydaje jeśli grzebiesz w ceramice na przykład. Nie musisz wtedy zatrzymywać całej filtracji. Ja akurat mam bajpas, ale cały czas jest zamknięty i nie zauważyłem aby biologia miała coś przeciwko😉

• Lubię to 1
Opublikowano
48 minut temu, Bartek_De napisał:

Nie jest potrzebny, ale się przydaje jeśli grzebiesz w ceramice na przykład. Nie musisz wtedy zatrzymywać całej filtracji. Ja akurat mam bajpas, ale cały czas jest zamknięty i nie zauważyłem aby biologia miała coś przeciwko😉

IMG_20210825_065537.jpg

Tak to się u mnie prezentuje. Chodzi ładnie. Woda czysta. 

Mechanik 2x sznurkowy 5 mik biologia 2x matrix. Pompa na 2 biegu. 

Gdzieś czytałem że woda przez korpusy z biologią powinna się sączyć a nie szybko płynąć. Tak mi doradził kolega i tak zrobiłem. Mam go dopiero 3 dni więc faza testów. 

Opublikowano (edytowane)

Edytuj post jak chcesz coś dodać, a nie pisz 5 postów jeden pod drugim.

Pompę masz źle przykręconą, oś wirnika musi pracować w poziomie.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 4
Opublikowano
5 godzin temu, Bartek_De napisał:

Edytuj post jak chcesz coś dodać, a nie pisz 5 postów jeden pod drugim.

Pompę masz źle przykręconą, oś wirnika musi pracować w poziomie.

Pompa już przekręcona. Dziękuję Bartku za podpowiedź. A poza tym jest ok Twoim fachowym okiem? Pozdrawiam i miłego dnia życz~. Panowie Wy też wypowiedzcie się na temat takiego filtra. 

Opublikowano
49 minut temu, Bartek_De napisał:

Poza tym, że brakuje zaworów przed i za korpusami to jest ok. Jak będziesz wymieniał wkłady?

Przed korpusami są zawory. Tzn przed mechanikiem jest i za biologiem jest. Po prostu nie widać zaworów. Czyli mam rozumieć że przepływ wody nie przeszkadza biologii?! 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Olsztynianin napisał:

Czyli mam rozumieć że przepływ wody nie przeszkadza biologii?!

Moim zdaniem nie. W 240L też miałem bez bajpasu, teraz mam bajpas, ale zamknięty i jest ok.

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
2 hours ago, Bartek_De said:

Jak będziesz wymieniał wkłady?

A tak z ciekawości - jak się wymienia wkłady, czy trzeba jakieś naczynie pod obudowy filtów podstawiać do łapania resztek wody (tej ilości odciętej zaworami przed i za układem filtrów)?