Kadango Opublikowano 30 Października 2019 #1 Opublikowano 30 Października 2019 Witam, za namową kolegi @poznerzakładam temat. Akwarium 1400l zalane 17nastego. Wrzucona została karma sucha plus ochotka, start opisałem tutaj Okazało się że tak szybki wzrost no2 spowodowany był obecnością nh3/4 w wodzie ze studni. Na dzień dzisiejszy no2 spada z koloru krwistej czerwonej wiśni do obecnie 0,2. Światła nie świecę gdyż nie ma potrzeby, dociera jedynie słoneczko. Od kilku dni zaobserwowałem wzrost czegoś, i tutaj proszę o identyfikacje czy to są sinice czy pojawia się glon ? NO3=1 więc jest bardzo znikome. Dzisiaj dodałem ceramikę z działającego już akwarium. Dobrze by było żebym się wyrobił ze startem do niedzieli, dlatego zdecydowałem się na zamieszanie biologii. Chcę też wrzucić purigen ale nie wiem czy się z nim nie wstrzymać póki co? Woda niestety nie jest kryształowa.
pozner Opublikowano 30 Października 2019 #2 Opublikowano 30 Października 2019 Tak jak Ci pisałem, to mi wygląda na glony. 1
Kadango Opublikowano 30 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 30 Października 2019 Jeśli tak jest to pół biedy A co z purigenem ? Wstrzymać się czy skoro zdobyłem ceramikę to mogę go wsadzić ? Korzenie do acei trochę przybarwiły wodę garbnikami i tutaj by się przydał purigen.
Robson79 Opublikowano 30 Października 2019 #4 Opublikowano 30 Października 2019 Mi to nie wygląda na sinice... Tak więc możesz się cieszyć z zielonych glonów... P.S. A cóż to za roślinka Ci kiełkuje na kamieniu...? 1
Kadango Opublikowano 30 Października 2019 Autor #5 Opublikowano 30 Października 2019 Faktycznie coś kiełkuje, aż dziwne że przeżyło przelanie wrzątkiem
Bartek_De Opublikowano 30 Października 2019 #6 Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Dla mnie to zielenice, tylko dziwi mnie fakt skąd się wzięły przy braku oświetlenia i znikomym NO3 Purigenu na razie nie wkładaj Edytowane 30 Października 2019 przez Bartek_De 1
Kadango Opublikowano 31 Października 2019 Autor #7 Opublikowano 31 Października 2019 Może zostały na kamieniach? Są prosto z wody jedynie przeparzone. Dzisiaj no2=0,1. no3 niewykrywalne...czyżby hydroponika już działała? Mam w środku też 4-5 roślin wsadzonych może one pochlaniaja no3. Jak tak dalej pójdzie jutro NO2 powinno spaść do poziomu niewykrywalnego więc rybki w niedzielę są jak najbardziej realne
sceptyk Opublikowano 29 Lutego 2020 #8 Opublikowano 29 Lutego 2020 Podepnę się do tematu. Tydzień po zalaniu na ceramice ze starego akwa - kamolki bąblują . Czy powinienem spodziewać się spadku NO3? MOV_0723[1].mp4 Nalot na kamieniach jest w dwóch odcieniach. Ten ciemniejszy pojawił się również na piasku i nie produkuje gazu. Trochę się obawiam, czy to nie sinice.
Rekomendowane odpowiedzi