Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, marcinb098 napisał:

KH - 5. Wodę w akwarium mam ze swojej studni. Oświetlenie mam z jednej świetlówki LED która była w pokrywie nie mam dodatkowego nocnego oświetlenia. W tym akwarium 240L miałem podobnie z oświetleniem. Wydaje mi się że bez światła zachowują się podobnie. Jutro będę mógł to sprawdzić bo dziś jestem poza domem. Zazwyczaj w pokoju dodatkowego światła nie palimy z żoną wystarczy akwarium i tak jest widno. Może i faktycznie trzeba PH trochę podnieść, tylko muszę się Was koledzy i koleżanki dopytać jak to zrobić.

Soda oczyszczona przy większej podmianie wody dodawać do wody podmienianej. Dobrze rozumiem że światło swiecisz tylko id 17-23? A wcześniej nic się nie świeci? Tylko światło słoneczne ewentualnie?

Edytowane przez oscarr
Opublikowano
5 minut temu, SlavekG napisał:

Usunę swój wpis

Nic nie usuwaj Sławku. Pytałem bo często takie określenie czytałem i zastanowiło mnie  co piszący ma czy miał  w zamyśle. Bo nawet jak wlejesz do wiaderka z wodą użytą do podmiany to ta woda i tak jest w całym akwa. Ja osobiście wlewam w pobliże zasysu..

Opublikowano (edytowane)

Tak mi teraz wpadł do głowy pomysł żeby sprawdzić wodę kranową jakie ma PH. Ona jest hlorowana ale może ma wyższe PH i może na nią by powoli się przechodziło. Tak dobrze rozumiesz od 17-23.

No i oczywiście co tydzień robię podmiany wody z odmulaniem dna około 10-20%

Edytowane przez marcinb098
Opublikowano
Teraz, AndrzejGłuszyca napisał:

Nic nie usuwaj Sławku. Pytałem bo często takie określenie czytałem i zastanowiło mnie  co piszący ma czy miał  w zamyśle. Bo nawet jak wlejesz do wiaderka z wodą użytą do podmiany to ta woda i tak jest w całym akwa. Ja osobiście wlewam w pobliże zasysu..

Zaraz edytuję w takim razie  🙂

• Lubię to 1
Opublikowano
12 minut temu, oscarr napisał:

Soda oczyszczona przy większej podmianie wody dodawać do wody podmienianej.

Wodę podmienianą przecież wylewasz  to po co do niej wlewać sodę? Chyba , że masz na myśli  wodę , którą dodajesz? Ale wtedy  co się zmienia ? Przecież i tak soda jest w wodzie w całym zbiorniku.

6 minut temu, marcinb098 napisał:

Tak mi teraz wpadł do głowy pomysł żeby sprawdzić wodę kranową jakie ma PH.

Prawdopodobnie będzie niższe jak w akwa  z tego powodu ,że woda w akwa jest bardziej natleniona. Dlatego przy starcie nie polecamy podnoszenia pH bo ono niejako "samoistnie" trochę się podnosi w akwarium w związku z natlenieniem wody. Ale zmierz..sam jestem ciekawy.

• Lubię to 1
Opublikowano
35 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Wodę podmienianą przecież wylewasz  to po co do niej wlewać sodę? Chyba , że masz na myśli  wodę , którą dodajesz? Ale wtedy  co się zmienia ? Przecież i tak soda jest w wodzie w całym zbiorniku.

Prawdopodobnie będzie niższe jak w akwa  z tego powodu ,że woda w akwa jest bardziej natleniona. Dlatego przy starcie nie polecamy podnoszenia pH bo ono niejako "samoistnie" trochę się podnosi w akwarium w związku z natlenieniem wody. Ale zmierz..sam jestem ciekawy.

Chodziło mi że do tej nowej wody 

38 minut temu, marcinb098 napisał:

Tak mi teraz wpadł do głowy pomysł żeby sprawdzić wodę kranową jakie ma PH. Ona jest hlorowana ale może ma wyższe PH i może na nią by powoli się przechodziło. Tak dobrze rozumiesz od 17-23.

No i oczywiście co tydzień robię podmiany wody z odmulaniem dna około 10-20%

To trochę dziwnie te godziny. Może tu jest problem. Przez prawie cały dzień siedzą po ciemku tj jak zapalisz światło to są płochliwe bo nie są przyzwyczajone

Opublikowano

No może i dziwne te godziny ale nawet po jakiś 3-4 godzinach od momentu zapalenia światła ryby nadal są płochliwe a wydawało by się że już powinny przywyknąć do światła. A w jakich godzinach zalecał byś oświetlenie zbiornika?

Opublikowano
33 minuty temu, marcinb098 napisał:

No może i dziwne te godziny ale nawet po jakiś 3-4 godzinach od momentu zapalenia światła ryby nadal są płochliwe a wydawało by się że już powinny przywyknąć do światła. A w jakich godzinach zalecał byś oświetlenie zbiornika?

Standardowo jakieś 12h. Od powiedzmy 9-21. Wg mnie to może być przyczyną tak jak i za niskie pH. Nie przywykną do światła jak cały dzień siedzą w ciemnościach. Takie jest moje zdanie 

• Lubię to 1