darianus Opublikowano 24 Października 2019 #11 Opublikowano 24 Października 2019 W dniu 26.09.2019 o 13:04, Limak86 napisał: - Samiec (na tę chwilę dominujący) Lethrinops albus - wyraźne początki wybarwienia (u drugiego samca też wyraźne lecz słabsze), wielkość ok 7cm oraz samica podobnej wielkości. Można wiedzieć jaka to odmiana Lethrinops albus?
Limak86 Opublikowano 24 Października 2019 Autor #12 Opublikowano 24 Października 2019 19 minut temu, darianus napisał: Można wiedzieć jaka to odmiana Lethrinops albus? To ta najpopularniejsza, czyli Kande Island. Kupione okazyjnie w TanMalu. Szkoda że nie było wtedy więcej, ale może coś mi się uda rozmnożyć.
troad Opublikowano 25 Października 2019 #13 Opublikowano 25 Października 2019 (edytowane) Piękne akwarium i ryby! Mnie najbardziej w Twojej obsadzie podoba się właśnie albus. Niby taki zwyczajny, ale przez to właśnie piękny. W dniu 24.10.2019 o 13:35, darianus napisał: Bardzo fajna obsada .W myślach montuje obsadę do mojego przyszłego 200x60x60 i póki co będzie podobnie, tylko zamiast Mdoki będzie Blue Otter albo Tanzania a zamiast Albusa chyba raczej Lethrinops lethrinus. 20 godzin temu, darianus napisał: Przyznam że nie sprawdziłem tego. Zawsze Lethinopsy kojarzyły mi się raczej ze średnimi rozmiarami. Trzeba zrewidować plany U mnie L. Lethrinus pływa od 2 lat. Największe samce mają na oko niecałe 15cm. Edytowane 25 Października 2019 przez troad 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Limak86 Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #14 Opublikowano 13 Lutego 2020 Czas mija, akwarium żyje a rybki rosną i pięknieją... więc może czas na mały foto-spam Może ktoś z Was będzie miał ochotę zerknąć, zapraszam Całe akwarium (w rzeczywistości nie jest aż tak ciemne) oraz lewa i prawa strona: Na ostatnim zdjęciu warto zauważyć, jak dominującemu samcowi Otopharynx tetrastigma (w lewym dolnym rogu bez czarnych kropek) zaczynają dojrzewać rywale - jeden tuż za nim a drugi dalej i nieco wyżej - mają jeszcze czarne kropki ale wyraźnie nabierają już barw... Także niebawem się zaczną przepychanki i ich relacje zyskają na dynamizmie Poniżej kilka zdjęć złapanych spontanicznie kiedy na akwarium padało poranne słońce... piękne są te ryby w naturalnym oświetleniu (moje fotki nie oddają oczywiście faktycznej urody): A teraz coś z innej beczki... Wcześniej może coś wspominałem, że chce próbować karmić ryby zakopując zamrożone w kostkach lodu jedzenie głębiej pod piaskiem. Tym sposobem pobudzając je do naturalnego odruchu poszukiwania jedzenia w podłożu a nie czekania tylko aż w magiczny sposób spadnie "z nieba". No i metoda sprawdza się świetnie, fajne widowisko. Poniżej kilka fotek dokumentujących to wydarzenie - Najpierw gatunki typowo przydenne i nawykłe do żerowania w dnie zwietrzyły co się święci i zaczęły szukać... - Potem już zrobił się chaos, zamęt i prześciganie się kto chapnie szybciej i więcej... - A na deser... RYBY-STRUSIE! Jak Wam się podoba takie karmienie?? PS. Nagrałem jeszcze film, ale jakoś czasu brak żeby obrobić i gdzieś wrzucić... 15
Tomasz78 Opublikowano 13 Lutego 2020 #15 Opublikowano 13 Lutego 2020 Godzinę temu, Limak86 napisał: PS. Nagrałem jeszcze film, ale jakoś czasu brak żeby obrobić i gdzieś wrzucić Załóż konto na youtube i tam wrzucaj.
pozner Opublikowano 13 Lutego 2020 #16 Opublikowano 13 Lutego 2020 Świetnie to wygląda, a będzie tylko lepiej, gdy ryby dorosną i złapią pełne wybarwienie. Ale może zrobić się wtedy trochę ciasnawo. Zakopywanie pokarmu to super sprawa. Żałuję, że tego nie robiłem. Zaczynam z mbuną, a tęsknię już za non mbuną Nie zrozumie tego ten, kto jej nie miał. Gratuluję, świetny baniak 1
Mróz Opublikowano 13 Lutego 2020 #17 Opublikowano 13 Lutego 2020 Fajna relacja, widok ryb z zakopanymi pod piachem łbami aż po same skrzela to musi być na żywo super widowisko
Limak86 Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #18 Opublikowano 13 Lutego 2020 4 godziny temu, pozner napisał: Świetnie to wygląda, a będzie tylko lepiej, gdy ryby dorosną i złapią pełne wybarwienie. Ale może zrobić się wtedy trochę ciasnawo. Zakopywanie pokarmu to super sprawa. Żałuję, że tego nie robiłem. Zaczynam z mbuną, a tęsknię już za non mbuną Nie zrozumie tego ten, kto jej nie miał. Gratuluję, świetny baniak Dzięki za pochlebne opinie, szalenie mnie cieszą jako swieżaka w temacie malawi Z 7 tetrastigm które mam na tę chwilę już widzę 4 lub nawet 5 samców. Tak więc jestem świadom przyszłych redukcji tego gatunku, myślałem o układzie 3+2 czyli oddanie 2 samców o ile potwierdzą się moje przypuszczenia co do płci. Czas pokaże co będzie ale bardzo zależy mi na zachowaniu jednak układu wielosamcowego u Otopharynxa. Ja jestem nonmbuna zafascynowany po całości. Wprawdzie nie mam porównania do mbuny, ale mnogość zachowań u nonmbuny już teraz mnie zadziwia. A karmienie ryb w przytoczony przeze mnie sposób szczerze polecam każdemu. Jest prosty a daje jak widać niesamowite widoki i obserwacje. A ryby też na pewno doceniają takie urozmaicenie 3
przemala Opublikowano 22 Marca 2020 #19 Opublikowano 22 Marca 2020 Hej. A czy wlot i wylot z FX masz po jednej stronie ?
Limak86 Opublikowano 23 Marca 2020 Autor #20 Opublikowano 23 Marca 2020 10 godzin temu, przemala napisał: Hej. A czy wlot i wylot z FX masz po jednej stronie ? Tak, wlot i wylot ukryte w hamburgu, w którym jest jeszcze aquael ciriculator dodatkowo wspomagający filtrację przez gąbkę hamburga. Zanieczyszczeń mechanicznych czy też odchodów nie widzę w akwarium, woda też całkowicie krystaliczna, więc chyba taki układ zdaje egzamin. Przy karmieniu widzę jak "targa" pokarmem, więc ruch wody jest na prawdę zauważalny w całym zbiorniku. Myślałem początkowo nad dokupieniem jakiegoś falownika na lewą stronę, żeby stamtąd coś jeszcze "wiało", ale póki co nie widzę takiej potrzeby.
Rekomendowane odpowiedzi