Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Limak86 Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #21 Opublikowano 8 Maja 2020 Witam po dłużej chwili z małą kronikarską aktualizacją Akwarium funkcjonuje świetnie, ryby rosną i dojrzewają, obserwuje kolejne tarła i przepychanki samców. Generalnie taka obsada daje wiele radości, jest aktywna, ciągle coś ciekawego się dzieje, zachowania ryb ewoluują z każdym miesiącem... jestem zachwycony malawijską non-mbuną Ostatnimi czasy musiałem nieco zwiększyć podmianki, ponieważ ryby rosną i mają coraz większy apetyt, to i pozostałości więcej i poziom azotanów szybciej się podnosi (nie stosuję żadnych absorberów do azotanów). Większe podmianki wpływają dodatkowo na zwiększenie częstotliwości tareł, nie od dziś wiadomo że świeża woda ma takie właściwości Niedawno dodałem też więcej światła. Zmontowałem beleczkę z 20 modułów Samsung RGB 1,44W... a zatem świeci w sumie 26 takich modułów oraz 8 białych modułów 0,72W. Zrobiło się jaśniej (co za zaskoczenie ), jeszcze kombinuję z proporcjami RGB dla najnaturalniejszego efektu, ale póki co zamieszczam stan obecny w poniższej sesyjce zdjęciowej. 1) Lethrinops albus Kande Islands... Gatunek wyjątkowo lubi kopać w piasku, typowy przesiewacz, właśnie z powodu tych zachowań go kupiłem. Nie zawiódł moich oczekiwań. Dodatkowo samiec dominujący ładnie się wybarwia w tych swoich pastelowych barwach a przede wszystkim ostatnie promienie płetwy grzbietowej cudownie mu się już zaczęły wydłużać. Mimo że Lethinopsy są z natury łagodne, ten samiec nie daje sobie w kaszę dmuchać i skutecznie w trakcie tarła odgania całą resztę obsady na drugą połowę zbiornika . 2) Placidochromis phenochilus Mdoka White Lips... Nie byłem do końca przekonany do tego gatunku, wybrałem go "z polecenia", sam myślałem o innym gatunku placidochromis. Ale w żadnym razie nie żałuję dokonanego wyboru, bo to ryba fantastyczna. Niesamowita barwa to jedno, ale aktywność i mnogość zachowań dorównuje wyglądowi. Obserwacja potyczek samców, widok tarła (odbywa się zwykle na płaskim szczycie tego głazu po lewej stronie), samice które pływają w ciasnej grupce opierając się zalotom samców... jest co oglądać Na co warto zwrócić uwagę, to różnice w kolorystyce u Mdok. Kiedyś wydawało mi się, że w obrębie gatunku ryby są raczej ubarwione identycznie (nie mówię o odmianach barwnych, tylko ubarwieniu w ramach tej samej odmiany). Przykładowo samiec Apistogramma borelli czy kakadu, albo muszlowiec Neolamprologus ocellatus poza ewentualnie intensywnością ubarwienia nie różnią się i łatwo pomylić który samiec jest który, samice większości gatunków jakie miałem w życiu też były do złudzenia podobne. Tymczasem u Mdok każda sztuka jest habrowa, ale w zupełnie inny sposób i w różnym układzie... zresztą popatrzcie sami: - Dominujący samiec - ciemniejsze końcówki płetw, ciemne podgardle, pionowe pręgi za pokrywą skrzelową - Inny samiec - niemal cały w jednym kolorze, za pokrywą skrzelową tylko nieco ciemniejsza ale okrągła plama (a nie pionowa pręga jak powyższy) - Jedna z samic - trochę niebieskiego, ale zdecydowana przewaga bardzo ciemnego granatu czy nawet czerni - Widok na całe akwarium i przy okazji takiej szerszej perspektywy dobrze widoczne jest po lewej stronie jak różnorodne kolorystycznie jest stadko Mdok . 3) Otopharynx tetrastigma... moja wisienka na torcie i duma... chyba w każdym poście się rozpływam na tym gatunkiem, ale co poradzić, samce mnie rozkładają, nie widziałem na żywo piękniejszej ryby i bardziej tęczowej. Poniżej kilka fotek samców, w zależności jak pada światło wyróżnia się albo niebiesko-zielony element łusek (zdjęcie 1.) albo ten pomarańczowo-czerwony (zdjęcie 2.). Czasem widoczne są czarne kropki a innym razem niezbyt ciemne czarne pionowe pasy (zdjęcie 3.), dolne płetwy potrafią momentalnie sczernieć a potem znów prawie całkiem wyblaknąć. To wszystko oraz intensywność koloru płetw oraz tułowia zmienia się wraz z nastrojem ryby, mam czasem wrażenie jakby miały swoisty alfabet którym rozmawiają. Takich wyraźnych, szybkich i skrajnych zmian wyglądu nie widziałem jeszcze w swojej akwarystycznej podróży... prawdziwa ryba-tęcza . . - A tutaj próba (jeszcze dość nieudolna, ale będę próbował dalej) uchwycenia tańca samców, prawdopodobnie Panowie sobie wyjaśniają kwestię "najbliższej przyszłości" (If You know what i mean ;)) tej Panny której ogon wystaje zza jednego z nich... - I na sam koniec jeszcze przykład, że nawet ryba mięsożerna lubi czasem skubnąć trochę czegoś wegetariańskiego (mniam, mniam, pyszne glony) Tak na poważnie, to właśnie tetrastigma najczęściej z moich ryb (nawet częściej niż Yellowek) przyłapywana jest na skubaniu glonów, robią to przez dużo część popołudnia a zwłaszcza jakiś czas po karmieniu. Czy to może być oznaka jakichś braków w podawanych pokarmach ?? 15
iquitos68 Opublikowano 8 Maja 2020 #22 Opublikowano 8 Maja 2020 Jeden z lepszych kronikarskich wpisów jakie czytałem 4 1
pozner Opublikowano 8 Maja 2020 #23 Opublikowano 8 Maja 2020 Piękne ryby i akwarium. Świetna relacja. U moich samców tetrastigma, alfa miała przewagę czerwieni i pretendent w czasie potyczek z alfą. Poza tym słabsze samce miały ten turkusowo-niebieski odcień. Alfa czerń pokazywała nie tylko na płetwach, ale też na podbrzuszu. To prawda, prawdziwe kameleony. Myślę, że przy pojedynczym samcu nie byłoby tego wszystkiego widać. 1
darianus Opublikowano 9 Maja 2020 #24 Opublikowano 9 Maja 2020 Świetna relacja Również potwierdzam, że Lethrinopsy maja bardzo ciekawe zachowania i moim zdaniem powinny być w każdym baniaku non-mbuma. Co prawda ja mam tramitichromis intermedius kambiri, ale wg mnie to też lethrinops.
pozner Opublikowano 10 Maja 2020 #25 Opublikowano 10 Maja 2020 Tak może wyglądać Lethrinops albus, ale pod warunkiem, że ma konkurenta. 4
Limak86 Opublikowano 11 Maja 2020 Autor #27 Opublikowano 11 Maja 2020 W dniu 10.05.2020 o 02:59, pozner napisał: Tak może wyglądać Lethrinops albus, ale pod warunkiem, że ma konkurenta. U mnie są 2 samce, oba wybarwione ale jeden wyraźnie bardziej. Tak czy inaczej mój jest mniej ciemno ubarwiony niż Twój, nie ma tak wiele czerni na płetwach i bardziej pastelową żółć na tułowiu. Ale oglądając te filmiki też widać wyraźnie, że oświetlenie jest zupełnie inne - na filmach @pozner ma dużo cieplejsze oświetlenie, ja mam sporo "zimniejszą" część spekrtum.
pozner Opublikowano 11 Maja 2020 #28 Opublikowano 11 Maja 2020 1 godzinę temu, Limak86 napisał: mój jest mniej ciemno ubarwiony niż Twój, nie ma tak wiele czerni na płetwach i bardziej pastelową żółć na tułowiu. Może tej czerni nabierze. Masz ryby dopiero ponad pół roku, więc jeszcze młode.
przemala Opublikowano 27 Października 2020 #29 Opublikowano 27 Października 2020 Mozesz zamieścić fotki tego prefiltra, jak masz to zrobione. W moim akwarium za filtrację odpowiada fx6 z dwoma prefiltrami równolegle plus cyrkulator. Akwa działa prawie rok a ja nie mam klarownej wody plus dziwny pył w toni. Wiele osób dawało rady jak na razie bezskutecznie.
Falcowski Opublikowano 27 Października 2020 #30 Opublikowano 27 Października 2020 Zmień producenta waty do prefiltra.
Rekomendowane odpowiedzi