Skocz do zawartości

300l pierwsze malawi - obsada

yogur

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

W dużej mierze ten gatunek jest zdegradowany. Musisz naprawdę szukać  dobrych jakościowo o co nie jest łatwo ..niestety.

Nie ma literki  "L" nazwie na początku..jest "I" jak Irena czyli  iodotropheus sprengerae makokola reef

dlatego myślałem żeby kupić ryby u sprzedawcy polecanego na forum np.  Fishmagic albo TanganikaMalawi. 

• Lubię to 1

2 minuty temu, yogur napisał:

dlatego myślałem żeby kupić ryby u sprzedawcy polecanego na forum np.  Fishmagic albo TanganikaMalawi.

Pytanie czy mają? Może Jarek @fish_magic albo Robert czy Monika z @Tan-Mal się odezwą ale to już w innym temacie czyli SKLEPY  ZAKUPY:)

• Dziękuję 1

34 minuty temu, yogur napisał:

A tak na serio to te wszystkie gatunki sa takie super, że chciałoby się wszystkie

No właśnie i to jest ten ból większości malawistów, chciałoby się tyle gatunków a tu nie da rady ;) 

Widzę że koncepcja co do obsady uległa zmianie.

Co do johanni to jest gatunek podobny, nazywa się pseudotropheus interruptus, też ma żółte samice, miałem ten gatunek, u mnie był średnio agresywny a nawet z przychyleniem że spokojny, z tym że ta spokojność mogła być spowodowana i w jakiejś części na pewno była tym że był zdominowany przez auratusa.

Na temat johanni zapytałem na youtube pod filmem z akwarium 300l z tym gatunkiem i otrzymałem taką odpowiedź od autora filmu:

- " Niby książkowo do 10cm ale myślę że 12cm spokojnie osiągnie i piszę o pokoleniach f1 itd. Mój miał ok 10 miesięcy a już osiągną 10cm, jeśli chodzi o charakter to bardzo dominujący może w akwach dłuższych niż 120cm jest spokojniejszy. " 

Co do socolofi to miałem ten gatunek. Pokolenia f1 może są małe ale te od pokoleń w akwariach rosną duże. Miałem go w 450l, samiec osiągnął 14 cm i zajął całe akwarium jako swoje terytorium. Są spokojne, ale nie dają sobie w kaszę dmuchać, skutecznie się bronią, u mnie czuły przed nimi respekt redy i auratusy schodząc mu z drogi lub omijając je szerokim łukiem.

• Dziękuję 1

Fish Magic ma też socolofi więc jeśli wyglądają tak samo ładnie ma żywo jak na jego filmie to warto się nim zainteresować, aczkolwiek z tego co pamiętam to opinię czy ten gatunek nadaje się do akwarium 120cm długiego były na tym forum podzielone. Na twoim miejscu spróbowałbym z tym johanni i do tego dodał może iodotropheus sprengerae zamiast Hongi przy dwóch gatunkach masz 3 kolorki. Zobaczysz jak się sprawy ułożą albo jak kolega proponował pseudotropheus interruptus też ładna rybka. Każde akwarium jest inne i u nie każdego może być tak samo,dużo zależy od wystroju i charakteru ryb nie każdy samiec to killer.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1

7 godzin temu, Tomasz78 napisał:

Z gatunków z żółtymi samicami to bardzo ładne są 

Metriaclima Msobo Magunga

Metriaclima sp. Koningsi ( Membe Deep)

nie miałem tych gatunków ale zdaje się że są trzymane w akwariach 120 cm długości.

Dzięki, przyjrzę się im. 

Edytowane przez yogur
zasady pisowni

12 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Pytanie czy mają? Może Jarek @fish_magic albo Robert czy Monika z @Tan-Mal się odezwą ale to już w innym temacie czyli SKLEPY  ZAKUPY:)

Czy na okoliczność braku dostępności Saulosi możecie podpowiedzieć z doświadczenia inny podobny w zachowaniu, wielkości i wyglądzie gatunek? 

1 godzinę temu, yogur napisał:

Czy na okoliczność braku dostępności Saulosi możecie podpowiedzieć z doświadczenia inny podobny w zachowaniu, wielkości i wyglądzie gatunek? 

Nie ma podobnego. Najbardziej to jak już kolega @Tomasz78napisał Msobo Magunga i Membe Deep ale napewno są dużo bardziej agresywne. Saulosi dobre jakościowo ma @MALAWI MBUNA WORLDprzynajmiej rodzice tak wygladaja ze zdjec na fb :)

• Dziękuję 1

13 godzin temu, oscarr napisał:

Nie ma podobnego. Najbardziej to jak już kolega @Tomasz78napisał Msobo Magunga i Membe Deep ale napewno są dużo bardziej agresywne. Saulosi dobre jakościowo ma @MALAWI MBUNA WORLDprzynajmiej rodzice tak 

Ostateczna decyzja zapadła. 

Kupuję :

Chindongo Saulosi - już zamówione u MALAWI MBUNA WORLD;

Labidochromis Caeruleus Nkhata Bay - już zamówione u MALAWI MBUNA WORLD;

Iodotropheus Sprengerae Makokola Reef. 

Można zamykać temat. 

Edytowane przez yogur
zasady pisowni
  • Lubię to 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.