Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aparat w H.  P10 jest właśnie taki kiepski. Napowietrzanie przez ruch tafli jest ok, bo zwracam na to duza uwagę, a bąble bardziej jako bajer dzieciakom ;)

Dziękuję Ci za cenne uwagi.

Serdecznie Cię pozdrawiam.

Opublikowano

Oo super dzięki. Tak zrobię.

A napisz mi proszę czy taka wysokość zasysu jest ok? Raz założyłem przedlozke, ale wtedy mi zasysalo piasek jak pyski tam wydmę usypywaly...

Opublikowano

Cześć @Warunek
Dość długo miałem kaskadę baniakach, dlatego dodam swoje 3 gr. W 100% zgadzam się z suricade. Dorzuć do kaskady falownik do podnoszenia odchodów z piasku, lub Aquael 2000 turbo o którym była mowa na początku tego wątku (tylko wtedy nie masz możliwości sterowania kontem wylotu wody - jeśli się mylę, poprawcie mnie). Prefiltr w postaci gąbki możesz założyć wtedy na jedno i drugie. Z tego co pamiętam, jeśli w kaskadzie obniżysz zasys, czyli dołożysz rurek, spada wydajność. Ja w baniaku o 50 cm. wysokości używałem jednej rurki założonej na "u-rurkę" i na to gąbkę o dość małych oczkach (ok. ppi 30) tego typu wysokości ok 8-10 cm.  Natomiast co mnie denerwowało w FZN-3, to drobinki piasku, które przechodziły przez gąbkę i ścierały powoli głowicę. Przez co całość była po roku bardzo głośna. Pewnie była to wina gradacji mojego piasku (piasek jest mieszany w części  bardzo drobny).
Pzdr. Rysiek.

• Lubię to 1
Opublikowano

(tylko wtedy nie masz możliwości sterowania kontem wylotu wody - jeśli się mylę, poprawcie mnie).

W zestawie jest taki daszek za pomocą którego można w pewien, ograniczony sposób kierować strumieniem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki moredeczki za zainteresowanie.

Cyrkulator JVP jutro już powinienem mieć.

Z tym zaciąganiem piasku do kaskady też miałem problem, ale jak napisano wyżej skróciłem rurki i jest ok.

Aha zapomniałem że mam filtr wew aquaela fun pat mini gdzieś w szafie.

Czy jak  jednego funa zrobię z samą gąbka plus cyrkulator to mogę z kaskady ze środka wywalić gąbki i zasypać do pełna ceramika? Gnój niech wtedy ciągnie wewnętrzny hę? Czy to za mały karakan żeby coś zdziałać?

Edytowane przez Warunek
Opublikowano

Brud zbiera głównie gąbka na zasysie jeżeli tam dasz dużą gąbkę lub prefiltr eheima ( trzeba by zastosować jakiś łącznik , rurka kaskady  jest owalna a prefiltr ma okrągłą końcówkę) to gąbki w środku nie są potrzebne, ale mogą być złożem biologicznym, ładowanie masy ceramiki nie ma sensu. Jaki masz tam aktualnie wkłady ?

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślę ,że żółta woda to nie tylko wina aparatu. Generalnie jaka filtracja taka woda. Podaj parametry wody a wszystko będzie jasne.

Co do ilości piachu to nie jest za dużo. W grubszych warstwach masz szansę na częściową denitryfikację.

Opublikowano

Myślę ,że żółta woda to nie tylko wina aparatu. Generalnie jaka filtracja taka woda. Podaj parametry wody a wszystko będzie jasne.

Nie koniecznie, ta kaskada ma deklarowany przepływ 1200L/h. Na 112L akwarium jest wystarczająca, natomiast źle ustawiony balans bieli w aparacie da taki właśnie efekt jak na zdjeciu kolegi.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, suricade napisał:

Jaki masz tam aktualnie wkłady ?

W obu koszach ceramika i na górze ok 3,5 cm gąbki i chyba tak zostawię.

50 minut temu, miron.dmt napisał:

Co do ilości piachu to nie jest za dużo. W grubszych warstwach masz szansę na częściową denitryfikację.

Na pewno kryształ to to nie jest. Żebym miał ogarnięta filtrację na tip top to bym tu nikomu gitary nie zawracał.