Skocz do zawartości

Dojrzewanie 510l - czy to już?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium 510l wystartowanie 13 sierpnia. Filtracja narurowa. Bio w trzech korpusach - 2 l Matrixa

W trakcie wymieniałem testy NO2 i NO3 na nowe bo stare okazały się "fest stare" więc wyniki na początku mogły być zafałszowane :(

Woda na start PH 7,6 KH 9,0, NO2 0, NO3 ok 5. Testy JBL

Dodane BioDigest Prodibio x2, BioTrace x2, Bio Optim x 1 + co tydzień 1 ampułka Prodibio

Po 21 dniach zauważalny skok NO2 do 0,6;  NO3 do 20.   

Potem spadek NO2 do obecnie 0,05 oraz wzrost NO3 ok 50

Ustabilizowało się PH na 8,0 i KH na 10

Domyślam się, że cykl zakończony :) I teraz pytanie.

Chcę na dniach zamawiać obsadę. Kiedy podmienić wodę i w jakiej ilości by zbić NO3?

Już teraz czy też dzień przed wpuszczeniem obsady?

Nigdy nie startowałem akwarium z testami w ręku stąd moje pytania.

Opublikowano (edytowane)

Podmieniaj teraz i zamawiaj ryby. Podmień na początek ze 30% i sprawdź poziom NO3 jak dalej będzie wysoki możesz podmienić kolejny raz.

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 3
Opublikowano
26 minut temu, oscarr napisał:

No3 masz bardzo wysokie. Sprawdzałeś jaką wartość masz w kranie? Przy tej ilości to trzeba by ze 40% wody podmienić

Właśnie sprawdziłem i jest ok 10 choć wodociągi podają, że nawet do 15. Po pewnym czasie po zarybieniu będzie zapodany Purolite.

25 minut temu, eljot napisał:

Podmieniaj teraz i zamawiaj ryby. Podmień na początek ze 30% i sprawdź poziom NO3 jak dalej będzie wysoki możesz podmienić kolejny raz.

Tak zrobię. Mam czas gdyż ryby dopiero zamawiam

10 minut temu, SlavekG napisał:

Podpinam się pod to co kolega eljot napisał. Lepiej zrobić 2 mniejsze podmiany w razie konieczności niż jedną dużą.

Dzięki za tę uwagę. Zrobię to na spokojnie

Jak już jest temat to dopytam. Po jakim czasie od zarybienia wprowadzać Purolite.

Ryby będą kupowane małe (2-4cm) w ilości ok 40 szt

Opublikowano
3 minuty temu, Bojar napisał:

Jak już jest temat to dopytam. Po jakim czasie od zarybienia wprowadzać Purolite.

Ryby będą kupowane małe (2-4cm) w ilości ok 40 szt

Jeśli w kranie masz No3 ok 10ppm to już na etapie nalewania wody do zbiornika warto się tym zająć stosując ustrojstwo do nalewania wody typu 2, które będzie dodatkowo obniżać no3 zanim trafi do zbiornika.

Co do zapodania Purolite do zbiornika to będzie zależeć od tego jak duże i jak często będziesz robił podmiany i jakie przyrosty no3 będziesz miał między podmianami. Jeśli będziesz podmieniał 20-25% tygodniowo a no3 przed podmianą nie będzie wyższe niż 25ppm to nie ma potrzeby stosowania Purolite. Jeśli zaś no3 będzie rosło powyżej 30ppm między podmianami to wtedy możesz pomyśleć o Purolite. Jednak z własnego doświadczenia wiem że co tygodniowe czyszczenie mechanika skutecznie powstrzymuje duże przyrosty No3.

U Ciebie z małymi rybami na początku nie powinieneś mieć problemów z No3.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Podmienię dzisiaj wieczorem 1/4 wody i zobaczymy jak się zachowa NO3.

Z ciekawości będę Was informował.

Pomyślę też nad ustrojstwem do nalewania wody. Ale to na spokojnie. "Remont" akwa trochę mnie już kosztował ;)

• Lubię to 1