Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj zauważyłem że po krótkiej chwili rybki wypływają z kryjówek a gdy zbliżę się do akwa uciekają w popłochu. Czy może to być związane z niedawną zmianą wystroju wewnątrz akwarium???

Opublikowano

Temat widzę ciężki, moje krótkie doświadczenia są trochę inne - mam jednogatunkowe i płochliwości zero, ryby pływają wszędzie, dodatkowo zaobserwowałem że przy mniejszej liczbie kryjówek były bardziej płochliwe…

Dzisiaj zauważyłem że po krótkiej chwili rybki wypływają z kryjówek a gdy zbliżę się do akwa uciekają w popłochu. Czy może to być związane z niedawną zmianą wystroju wewnątrz akwarium???

no pewnie, daj im troche czasu, przed zmianami też były płochliwe?

Opublikowano

Wcześniej miałem inne gatunki i wiecej gatunków w tym samym akwa i nie było takiego problemu. Coraz bardziej skłaniam się ku temu że troszkę wiecej rybek może pomóc. Ale pewności 100 procent brak. :?

Opublikowano

Czy przed były płochliwe trudno ocenić gdyż zrobiłem to trochę od tyłu ponieważ najpierw wymieniłem obsadę a raczej jej część a dopiero potem zmieniłem wystrój i teraz trudno mi to określić :?

Opublikowano

Bo w dużej ilości były pewnie ogłupiałe, a to IMHO gorsze niż płochliwe.

Widzę, że w ogóle rewolucje w akwa robiłeś, aj bym dał rybkom trochę czasu jednak

Opublikowano
IMHO :?: :?: :?:

IMHO - in my honest opinion

moje się boją jednej koszulki.. dlatego nigdy jej nie ubieram, przy karmieniu czy oglądaniu ryb :) może to to.. pozdrawiam :)

Opublikowano

Dokładnie, ryby od samych zmian mogą mieć "małego stresa". Zdecydowanie spokój im się należy.

Wymiar akwa trochę nie trafiony. 30cm szerokości :? no nie wiem, moim zdaniem mało, ale w tej kwestii niech wypowie się ktoś z większym doświadczeniem

Jako drugi gatunek, o ile to akwa się nada, to może lepiej daj Rdzawe. I nic więcej, bo długość może i dobra, ale ta nieszczęsna szerokość.....

Aha :!: testy dobre ma JBL :wink:

Opublikowano

Taki mały dodatek:

-sision

Wymiar akwa trochę nie trafiony. 30cm szerokości... no nie wiem, moim zdaniem mało

-coś się bardzo z tym zgadzam, chyba jednak za wąskie...

- palcente

moje się boją jednej koszulki.. dlatego nigdy jej nie ubieram, przy karmieniu czy oglądaniu ryb

-to może moja historia : mam ulubioną powiedzmy "domową" koszulę, którą jak przychodzę z pracy od razu zakładam. Zwykła biała koszula, tyle że ma obcięte rękawy, czemu obcięte ? - bo... tak lubię :D Gdy podchodzę do akwa w swoim "mundurku" - wszystko jest ok. , natomiast gdy podchodzę inaczej ubrany, lub podchodzi ktoś inny... to rybek nie ma :?

Chyba coś w tym jest :wink:

p.s.

Taki mały głos do dyskusji...