Skocz do zawartości

Wysokie steżenie no2 rybki przy tafli wody co robić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

NO2 masz 0.025. Robię tymi testami JBL od lat i nigdy mi NO2  nie  spadło do wartości  innej jak ..0.025 :) Czyli standard . Nie zdziw się jak nie będziesz miał inaczej. Wielu kolegom tak też pokazuje. Nie wiem czym to jest podyktowane.

NO3 masz 5.  Ale zapytam pewnie retorycznie: wody do fiolki wlewasz 10 ml ( dwie strzykawki) i odczytujesz ze środkowego paska? Pytam bo często się zdarza , e niektórzy wlewają tylko 5 ml i odczytują też różnie.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

NO2 masz 0.025. Robię tymi testami JBL od lat i nigdy mi NO2  nie  spadło do wartości  innej jak ..0.025 :) Czyli standard . Nie zdziw się jak nie będziesz miał inaczej. Wielu kolegom tak też pokazuje. Nie wiem czym to jest podyktowane.

NO3 masz 5.  Ale zapytam pewnie retorycznie: wody do fiolki wlewasz 10 ml ( dwie strzykawki) i odczytujesz ze środkowego paska? Pytam bo często się zdarza , e niektórzy wlewają tylko 5 ml i odczytują też różnie.

Wlewam 10ml. Tak 

• Lubię to 1
Opublikowano

@BARTEK KLESZCZYK bardzo słabiutko pompuje ten fx, sprawdź czy węże są drożne, a i opisz dokładnie jakie masz media w kuble bo 100% ten filtr ledwo dmucha. Mój fx pcha wodę przez całą długość zbiornika 180cm a u Ciebie ledwo ciurka.

Opublikowano (edytowane)

Nie miałem nigdy tego filtra ale wydaje mi się bardzo słaby wylot . Spójrz na mój przy pompie uni pump 1500  z filtrem zapełnionym ceramiką 3 kosze  i  1 kosz seachem matrix  z prefiltrem Eheim wypełnionym gęsto watą JBL ( fakt , że potem się zepsuła)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano

Bartek..pomijąc "sik" ..odpowiedz na pytanie w poście 31.

Jeżeli chcesz sprawdzić czy to wina zapchania przez wkłady to je wyjmij i uruchom filtr bez nich. Zobaczysz  jaka jest różnica na wylocie i wtedy będziemy wiedzieć czy to wina pompy ( awaria ) czy to , że Ci wkłady zapychają.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Faktycznie ledwo leci z tego filtra. Wiem, ze te pytania mogą być męczące, ale próbujemy zdobyć jak najwięcej informacji. Napisz czy masz na wlocie do FX-a wpięty jakiś prefiltr?

• Lubię to 1
Opublikowano
34 minuty temu, Bartek_De napisał:

Faktycznie ledwo leci z tego filtra. Wiem, ze te pytania mogą być męczące, ale próbujemy zdobyć jak najwięcej informacji. Napisz czy masz na wlocie do FX-a wpięty jakiś prefiltr?

Tak posiada prefiltr eheima z oryginalnymi gabkami, które czyści co tydzień przy podmiance 

Moim zdaniem za dużo ma mediów w kubelku 

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, Przemas1303 napisał:

Tak posiada prefiltr eheima z oryginalnymi gabkami, które czyści co tydzień przy podmiance 

Moim zdaniem za dużo ma mediów w kubelku 

Czyli zapchany prefiltr można wykluczyć. Mimo tego warto zrobić jak radzi @AndrzejGłuszyca ,puścić filtr na pusto z odłączonym prefiltrem i sprawdzić dokladnie węże, być może gdzieś się załamują🤔

• Lubię to 1