Tomasz78 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 #11 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 4 minuty temu, marekmax77 napisał: ale też mogą być bijatyki między cynotilapiami Mogą i będą ale tym bym się nie przejmował bo co byś nie dał to i tak będą bijatyki. 6 minut temu, marekmax77 napisał: A ta Cynotilapia zebroides Likoma Red Top bardzo mi się podoba Jak Ci się podoba to bierz. W obsadzie z postu 3 osobiście to zrezygnowałbym z acei a zamiast niego dałbym jakiś mniejszy ale sprytny gatunek który poradzi sobie z powyższą obsadą. A tak w ogóle to chcesz żeby było w miarę spokojnie czy też odbywały się ostre akcje?
marekmax77 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor #12 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 3 minuty temu, Tomasz78 napisał: A tak w ogóle to chcesz żeby było w miarę spokojnie czy też odbywały się ostre akcje? Wiem ze przepychanki będą zawsze ale żeby się nie pozabijały. Wcześniej miałem demasoni i jeden samiec po roku spokoju pozabijał wszystkie osobniki swojego gatunki około 10szt nie fajnie to wyglądało
Tomasz78 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 #13 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 10 minut temu, marekmax77 napisał: Wiem ze przepychanki będą zawsze ale żeby się nie pozabijały. Wcześniej miałem demasoni i jeden samiec po roku spokoju pozabijał wszystkie osobniki swojego gatunki około 10szt nie fajnie to wyglądało Często tak bywa z większością gatunków, musisz się z tym liczyć, takie są pyszczaki, nieprzewidywalne. Z gatunków które podałeś to nie dawałbym maisona. Czyli taka obsada: hara, red top likoma, magunga, acei. I powinno być w miarę spokojnie jak na 540l. 1
przemo-h Opublikowano 25 Sierpnia 2019 #14 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeśli chcesz w miarę spokojnie, to odpuść Maisona. Ja osobiście widzę tą rybę w 2m. Czyli masz Cynotilapię red top Likoma, którą lubisz i harę na początek. Do tego msobo i układa się obsada. Jest jeszcze miejsce na jeden, średnioagresywny gatunek. Jeśli chcesz ryby z Żor, to Labidochromis caeruleus lub joanjohnsonae będzię dobrą opcją. Kwestia gustu. Obsada przedmówcy też fajna. Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez przemo-h 2
egon44 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 #15 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 W dniu 24.08.2019 o 21:31, marekmax77 napisał: Co powiecie na taką obsadę Metriaclima msobo Magunga Metriaclima fainzilberi Maison Reef Cynotilapia zebroides Likoma Red Top Pseudotropheus acei Luwala Zamiast maisona dodałbym do tej obsady coś z ciapatymi samicami np. Labeotropheus fuelleborni Mbenji OB females lub Metriaclima estherae OB. Co do Metriaclima msobo Magunga to jeśli zdecydujesz się na ten gatunek,to maluchy bierz w większej ilości (20szt),aby mieć większe szanse na uzyskanie odpowiedniej ilości samic. Natomiast jeśli byś zdecydował się zrezygnować z msobo magungi ,to dobrą alternatywą będzie wspomniany gatunek przez kolegę Przemka Pseudotropheus johanni Gome.
SlavekG Opublikowano 26 Sierpnia 2019 #16 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Żeby już koledze więcej nie mieszać z obsadą to już nic nie dodam, a tylko napiszę że obsady zaproponowane przez Tomasza i Przemka są godne uwagi i myślę taki zestaw będzie dobrze się dogadywał.
marekmax77 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor #17 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) Ryby dzisiaj przyjechały tymczasowo pływają w 112l kotniku.Zamówiłem Metriaclima msobo Magunga14szt, Cynotilapia zebroides Likoma Red Top 2+3 jeszcze 1+3 pływa już u mnie Cynotilapia sp. “hara” Gallireya Reef tylko dwie samice,mam jeszcze 2+4 ze starej obsady Pan Darek polecił mi Metriaclima zebra BB Masinje OB female i mam 1+3 Polecał jeszcze kulfony ale jakoś mi się nie podobają Rybki przyjechały w świetnej kondycji i super zapakowane naprawdę polecam Teraz tylko uporam się ze starą obsadą i wpuszczam nowych mieszkańców Dziękuję wszystkim za pomoc w doborze Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez marekmax77 2
Tomasz78 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #18 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 18 minut temu, marekmax77 napisał: Metriaclima zebra BB Masinje OB female i mam 1+3 Można by powiedzieć że ta zebra to zamiast maisona
Bartek_De Opublikowano 29 Sierpnia 2019 #19 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Ale aranżację masz bardzo ubogą, no ale o tym można podyskutować w innym dziale Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Sorki, dopiero doczytałem, że to tymczasowe akwarium
marekmax77 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor #20 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 27 minut temu, Bartek_De napisał: Sorki, dopiero doczytałem, że to tymczasowe akwarium Tak weekendowa meta 1
Rekomendowane odpowiedzi