Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, potrzebuję pomocy gdyż straciłem już nadzieję, siedzę czytam, dzwonie po hodowcach, wykonuję wszystko i nic...  Ale od początku. Akwarium 1400 l, oświetlenie LED listwa wielokolorowa, od tygodnia tylko światło białe zimne. Odległość od okna około 15 m. Start akwarium na początku czerwca. Woda odstana 3 tyg. Wpuszczone około 60 rybek wszystkie małe, około 6 rodzajów - kupione od Hodowcy z Torunia.  Parametry wody były ok. Na początku lipca zaczęły wychodzić sinice, może nie wychodzić tylko atakować jak wściekłe. Po wlaniu borasolu, zaciemnieniu na na 5 dni, oraz braku karmienia praktycznie odeszły, ale tylko praktycznie... bo po kilku dniach znów atak. Wg zaleceń podmieniałem wodę co drugi dzień około 20%, na nic się zdało bo jak się rozwijały tak się rozwijały.  Jednak co ssie stało ostatnio to jakaś rzeź. Około 2 tygodnie temu sprawdzony dostawca dostarczył mi około 50 rybek tej samej wielkości około 4,5 cm wielkości od siebie z hodowli. Sprawdził mi wszystkie parametry wody swoimi testami i wyszły bardzo dobrze. Około tydzień temu zacząłem wyławiać po około 20 rybek dziennie. Kupiłem testy kilku firm a oto wyniki,takie same przeprowadzane wielokrotnie kilkoma testami. Jeszcze jeden dzień i będzie całkowicie po wszystkich rybkach

NH3/NH4 - 0

NO3 - 10

NO2 - 0

PH - 8,5

PO4 - 0

Temperatura 26 stopni. Wczoraj dodane 250 ml cristal BIO - ,oraz 120 ml Protosol na wiciowce

Tydzień temu wymyty filr, wodą z akwarium. Filtr - sump, 1komora gąbki - rodzaje - na górze gaza, 2  komora ceramika, 3 wata w workach. Dodatkowo jest falownik jebao sw 15.

Bardzo proszę o jakielkowiek sugestie co zrobić, gdzie może być problem, miało być spełnienie marzenia a jest tylko załamanie, kilka zdjęć poglądowych jak wygląda akwarium

Pozdrawiam Marek

Przeniosłem temat do odpowiedniego działu

20190818_174516.jpg

20190818_174425.jpg

20190818_174322.jpg

20190818_174338.jpg

20190818_174420.jpg

20190818_174405.jpg

Edytowane przez SlavekG
Opublikowano

Witaj Marku!

Przeniosłem Ci temat do odpowiedniego działu.

Już po wodzie widać że coś jest nie tak ze zbiornikiem, tak samo jak Andrzej zastanawiam się w jaki sposób prowadziłeś start zbiornika bo może się okazać że masz problemy z cyklem azotowym. Napisz też w jaki sposób robisz podmiany wody, no i jakiego producenta masz testy. 

Coś mam przeczucie że wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika.

• Lubię to 2
Opublikowano

W połowie maja akwarium zalane wodą, 3 tygodnie chodziło bez ryb tylko z filtrem, po około 3 tygodniach wpuszczone ryby, i cały czas było z nimi okej, dopiero tydzień temu zaczęły masowo padać

Opublikowano
1 minutę temu, SlavekG napisał:

Coś mam przeczucie że wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika.

...plus jeszcze podmiany 20% co dwa dni:e_surprised: Ryby pływają w wodzie z kranu

• Lubię to 1
Opublikowano

Testy mam kilku producentów,do każdego testu z 2,3 firm, Panowie którzy byli u mnie również mieli swoje testy i u nich tez wychodziło wszystko dobrze, Woda wydaje się być czysta, niestety aparat mam walniety bo spadł na ziemie. Testy ok, a ryby padaja, a jest ich po prostu żal a nie potrafię ich uratować

Opublikowano
2 minuty temu, FOSS napisał:

W połowie maja akwarium zalane wodą, 3 tygodnie chodziło bez ryb tylko z filtrem, po około 3 tygodniach wpuszczone ryby, i cały czas było z nimi okej, dopiero tydzień temu zaczęły masowo padać

I nic nie dodawałeś do wody? Żadnych bakterii, pożywek...?

Opublikowano
3 minuty temu, FOSS napisał:

W połowie maja akwarium zalane wodą, 3 tygodnie chodziło bez ryb tylko z filtrem, po około 3 tygodniach wpuszczone ryby,

Ale obserwowałeś cykl azotowy? Jakieś bakterie na start i pożywkę dawałeś czy tylko filtr sobie chodził?

Powinieneś znać parametry kranówy przy starcie , potem obserwować cykl. Jak panowie spojrzeli na takie parametry jak podałeś a mogą to być parametry kranówy to nie wnikali czy cykl był czy nie tylko przyjęli , że był. Opisz nam dokładnie start akwa..czyli odpowiedz czy startowałeś na jakieś bakterie i czy podawałeś im pożywkę.

• Lubię to 1
Opublikowano

Do tego nalałeś sporo chemii:

-borasol

- 250 ml cristal BIO - czyli jaki to konkretnie preparat/firma?

-120 ml Protosol

Prawdopodobnie będzie problem z uratowaniem tych ryb, stworzenie równowagi w tym akwarium trochę potrwa. Masz jakiś zbiornik , do którego możesz przenieść ryby ?

• Lubię to 1
Opublikowano

@FOSS podaj nazwy testów i czy są to paskowe czy kropelkowe i ci panowie jakie mieli testy, paskowe czy kropelkowe?

Ryby padają bo zawaliłeś start zbiornika.

A jak już robisz te podmiany to lejesz wodę z kranu czy dajesz jakiś uzdatniacz czy może przepuszczasz przez filtr z wkładem węglowym?

• Lubię to 1