Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, przemo-h napisał:

Jeśli ma ktoś doświadczenia z dwoma zasysami w kasetach, modułach, czy jakichkolwiek innych filtrach to będę wdzięczny za opinię. 

No ja tak trochę mam. To nie są konkretnie dwa zasysy, ale miejsc wlotu mam wiele które dorabiałem później bo woda nie nadążała napływać (w środku mam mocny cyrkulator). U Ciebie trzebaby sprawdzić doświadczalnie. Akwarium nieduże więc spokojnie można zrobić test, sprawdzić jak ciągnie, o ile spada poziom wody w module i ewentualnie dodać zasys. Wydaje się że można zrobić 2 zasysy, akwarium małe, jak na taką pompę. Zastanawiam się czy bez cyrkulatora opływ po akwarium będzie wystarczający.  Jednym wylotem może być trudno dobrze to ustawić, no ale akwarium krótkie, więc może się da. Oczywiście wszystko będzie zależało od stopnia zagruzowania.
Super się zapowiada, znając Twoje kompleksowe podejście do tematu (wystrój, oświetlenie, itp.) będzie pierwsza klasa :).

• Dziękuję 1
Opublikowano

@troadbędzie całe dno skaliste i dla tego biorę pod uwagę drugą pompę dla polepszenia cyrkulacji. W ostateczności falownik w lewym, górnym rogu, jeśli pompa nie zamiecie. Pomysł z dwoma pompami bardziej mi odpowiada, ponieważ w akwarium nie widać sprzętu. Falownika do modułu nie zamontuję raczej. Nie widzę opcji na cyrkulację w tym kierunku. 

Można by też zrezygnować z grzebienia, a tylko naciąć w prawym rogu ten moduł, żeby z tafli ciurkało delikatnie do środka. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Kibicuję projektowi bo moduł wygląda bomba! 👌 Wydaje mi się, że jedno nacięcie tego modułu w roli skimmera powinno się sprawdzić. Mam tak obecnie w kaseciaku, nacięcie (patrz foto) 1cm zabezpieczone kratką żeby mniejsze ryby nie dostały się do komory pompy. Zbiera fajnie i o filmie bakteryjnym na tafli nie pamiętam.

20190815_214216.thumb.jpg.93e4430a44eee19a1e3bbf1a3a134cb2.jpg

Teraz pytanko techniczne, piszesz że grzebień będzie miał 8cm. Jakiej szerokości "szpary" i w jakich odległościach od siebie w nim zastosujesz? Pytam bo jutro sam biorę się za przerabianie modułu z grzebieniem a nigdy tego nie robiłem 😉

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

@Mrózo to chyba właśnie chodzi. Nie ma co kombinować. Zrobię nacięcie po zalaniu, a w razie potrzeby dotnę jeszcze kilka takich zębów.

Co do grzebienia... Podejrzewam, że użyjesz spienione PCV. Wystarczy szerokość tarczy kontówki. Grubość zębów na tyle, aby były trwałe. Ja kupiłem gotowy, bo wyszło taniej. 

Ważna jest wysokość montażu grzebienia no i długość, aby woda zdążyła się przelać. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Rozumiem że taki moduł ma robić za filtrację mechaniczną i biologiczną , możesz mi wytłumaczyć (narysować) jak chcesz rozmieścić wkłady filtracyjne w takim module aby bezproblemowo czyścić gąbki od filtracji mechanicznej.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, MarcinKoz napisał:

Rozumiem że taki moduł ma robić za filtrację mechaniczną i biologiczną , możesz mi wytłumaczyć (narysować) jak chcesz rozmieścić wkłady filtracyjne w takim module aby bezproblemowo czyścić gąbki od filtracji mechanicznej.

Autorowi chodzi raczej o filtrację typu Hamburg - filtracja za tłem która czyści  się bardzo rzadko  w długich odstępach czasu. 

Przemo-h  następny  super projekt. Nad akwarium planujesz jakieś rośliny? 

Edytowane przez Tom74
  • Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 16.08.2019 o 20:54, Tom74 napisał:

Autorowi chodzi raczej o filtrację typu Hamburg - filtracja za tłem która czyści  się bardzo rzadko  w długich odstępach czasu. 

Przemo-h  następny  super projekt. Nad akwarium planujesz jakieś rośliny? 

Dokładnie taki jest plan. Gąbki pocięte w kostkę. 

Posadzę coś na pewno. 

Opublikowano (edytowane)

Filtr gotowy. Zostawiłem trochę miejsca na dojrzałe gąbki, dzięki którym wystartuję. Na razie pozostanie na jednej pompie. Z czasem dołożę jeszcze jedną lub falownik. W praniu wszystko wyjdzie. Gąbki są różnej gradacji ppi 45,30,20 i 10. Pozostałości po filtrze panelowym, które zalegały na półce. 

IMG_20190818_153918.jpg

Edytowane przez przemo-h
  • Lubię to 9

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Przewija się i zaznacza od razu przy tym, że to akwarium dla max jednego gatunku i tylko nielicznych gatunków ryb. Szkoda, że ludzie czytają po łebkach. Rozumiem Twoje rozgoryczenie, chęć zrzucenia choć części odpowiedzialności na innych, ale to nie tędy droga. Popełniłeś tak dużo błędów, że byśmy się zdziwili, że to by wypaliło. Prędzej czy później miałbyś kolejne problemy. Jeżeli chcesz zostać przy tym akwarium, zamknij cykl azotowy i pomyśl o odpowiedniej obsadzie, np. saulosi jednogatunkowo.
    • Dzięki za jak widzę słuszne uwagi.  Szkoda, że w ogólnych informacjach o Malawi są jak widzę inne min. standardy dla akwarium:) gdzie często przewija się litraż min 112-140 l. Ale człowiek uczy się na błędach.....
    • Przy takim litrażu zapomnij o Malawi. Szkoda ryb i Twoich nerwów. Ale z powodzeniem możesz zainteresować się biotopem Tanganika i w takim litrażu spokojnie możesz trzymać np. "muszlowce". To tylko sugestia a Ty zadecydujesz sam.
    • Przede wszystkim zacznijmy od tego że tak małe akwarium nie nadaje się dla żadnych pyszczaków z malawi. Pytanie jest czy chcesz mieć akwarium malawi czy po prostu jakieś akwarium z rybkami, bo jeśli jakieś tam akwarium z rybkami to polecam na ten litraż rybki żyworodne typu gupiki, molinezje, mieczyki -  ale należy zaznaczyć że dla molinezji a zwłaszcza mieczyków 140l to minimum. Jeżeli chcesz się bawić w akwarium malawi to trzeba minimum 240l (120x40x50) a najlepiej im większe tym lepsze, i nie wszystkie gatunki pyszczaków nadają się na ten minimalny litraż.
    • Bez przesady. Nawet do 40 nie ma powodów do obaw. Nie ma potrzeby, temat już przeniosłem.
    • NO3 20 w kranie to trochę słabo 😞  Purigen klaruje wodę a nie usuwa NO3 więc nic tu zdziała. Purolite A520 lub PureResin PA202 usuwają NO3, ale przy 20ppi w kranie szybko się zapchają i konieczne będą częste regeneracje 😞  Proponuję założyć nowy wątek w dziale Woda i zapytać jak skutecznie usuwać tak duże ilości NO3 z kranówki - ja w kranie mam zerowe NO3 więc tu raczej nie pomogę, ale na pewno na forum ktoś ci coś doradzi.  Bakterie są OK, możesz ewentualnie dokupić kilka ampułek Prodibio BioDigest i stosować na przemian.
    • Dzięki za cenne informacje zabieram się do działania. Chemii żadnej nie dolewałem i nie zamierzam wiec w razie w... ustabilizuję i od nowa   NO 3 jest na poziomie 20 nie 25, pomyłka.  Taką też mam w kranie, czy w tym przypadku np: Purigen pomoże ? + podmiana wody.  Reszta parametrów m.in  chlor jest ok. Sprzęt do lania wody rewelacja na pewno się wyposażę.  Bakterie sachem stability będą ok ?   Jeszcze raz dziękuje, nadzieja umiera......  
    • Specjalnie rybom już raczej nie pomożesz - pozostaje obserwacja. Nie musisz startować od zera, jak nie lałeś do akwarium żadnej chemii zabijającej biologię to możesz próbować jeszcze je ustabilizować. Test NO3 Zooleka ma na skali 20 i 50 - skąd to 25? NO3 powyżej 20 to podwyższony poziom, który wymaga działania - na początek spora podmiana - 50% lub nawet więcej. Dolewaj bakterie i co kilka dni rób pomiary - jak NO3 zacznie spadać to będzie znak, że biologia się stabilizuje. Zrób też pełne testy kranówki, poszukaj w necie albo zadzwoń do wodociągów i zapytaj o parametry wody pod kątem akwarium (powinni ci podać). Nie wiem czy jest sens stosowania uzdatniaczy do wody czy też jej odstawianie na dobę - jak nie masz w wodzie chloru to nie ma takiej potrzeby. Na pewno warto się jednak wyposażyć w tzw. "ustrojstwo": Ciężko powiedzieć ile czasu wszystko potrwa, u każdego jest inaczej - nastaw się raczej na tygodnie nie na dni 🙂  Pamiętaj tylko żeby nie przekombinować i nie lać "na pałę" do akwarium wszystkiego co ci w zoologu polecą 😛  Pyśki to brudasy i biologia musi być ustabilizowana żebyś nie miał znowu powtórki z rozrywki. Cierpliwość to podobno cnota akwarysty, ale z własnego doświadczenia wiem, że ciężko nad nią zapanować 🙂  Powodzenia, trzymam kciuki! 🙂 
    • To już niestety wiem, podziękowałem już soczyście doradcy. W tym przypadku : -Jak mogę ewentualnie pomoc obecnym rybom leki, inne specyfiki? Czy czekać ? - Jeśli nic się nie uratuje czy wywalać wszystko od nowa ( czyścić filtry, podłoże , kamienie akwarium...) czy ustabilizować i wpuszczać do tego co jest, po jakim czasie ewentualnie. Obecne wyniki wody są wg. Mnie ok. Dziękuję za pomoc   
    • Może i ryby uda się uratować, ale nie ma pewności czy kilkutygodniowe zatrucie amoniakiem i azotynami nie przyniesie wkrótce kolejnych zgonów. Jedno jest pewne - Malawi z taką obsadą i w tak małym litrażu niestety się nie sprawdzi 😞   
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.