Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Jestem na etapie dojrzewania zbiornika 200l, 100x40x50.

Na chwilę obecną jestem nastawiony na obsadę 5x saulosi, oraz 5x Iodotropheus Sprengerae Makokola Reef. Rybki chcę zakupić w fishmagic.

Za maksymalnie dwa lata, a najprawdopodobniej rok będę remontował drugie pomieszczenie, w którym będzie stało akwarium 150x60x60, co daje 540l brutto. 

Całe życie z 200, będę przenosił do 5setki. 

Moje pytanie brzmi, czy są gatunki pysioli wolniej rosnącę? Pomyślałem sobie, aby wpuścić do tej 2setki 3 albo 4 gatunki pyszczków, które wolniej rosną i dadzą sobie przez ten okres radę w małym baniaku, a potem je przenieść do 500l.  

Jeżeli nie, i Waszym zdaniem będzie to męczenie zwierząt, to trudno- zostanę przy saulosi oraz rdzawych, a potem w dużym dokupię jakieś towarzystwo. 

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Geruwi
Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Małe sprostowanie. Iodotropheus..... zamiast Lodotropheus. Na początku "I" jak Irena zamiast "L" jak Lucyna:)

Dziękuję za poprawienie :)

Już zmieniam :D

• Lubię to 1
Opublikowano

4 gatunki w 200l nie dadzą rady przez dwa lata, do roku jeszcze ale gdybyś wziął całkowite maluchy +/- 2,5 cm. Zazwyczaj mbuniaki do 1,5 roku osiągają prawie max wymiary. 

IMHO pozostałbym przy dwóch gatunkach a później dokupił pozostałe takie +/- 5 cm. Przy tej wielkości na pewno nie zostaną potraktowane jak pokarm ;) a i nie będą traktowane jako rywale przez dorosłą obsadę. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ja miałem 3 gatunki w 100 litrach przez 20 miesięcy. W listopadzie 2016 roku zakupiłem narybek wielkości ok 1,5cm w ilości ok 40szt. Rybki miały żyć w tym zbiorniku do lipca 2017r bo wtedy miałem uruchamiać akwarium 450l a nie chciałem wpuszczać tam takich maluszków. Niestety życie pisze swój własny scenariusz i "rozkraczył" się nam samochód i trzeba było pilnie kupić inny więc pieniądze przeznaczone na akwarium musiały zostać dołożone do zakupu samochodu. Ryby rosły i na bieżąco były odławiane nadmiarowe samce. Ostatecznie zostały 3 haremy  w ilościach 1+4, 1+4 i 2+4. W takim układzie pływały w tym akwarium do lipca 2018r. Dorosły do 10cm samce i 8cm samice. Wiem że nie miały idealnych warunków ale żyły w zgodzie i w akwarium panował spokoj. Obawiałem się trochę że mogą już większe nie urosnąć lecz w dużym akwarium jeszcze urosły i największy samiec ma teraz 14cm...

Edytowane przez Robson79
Opublikowano
Godzinę temu, eljot napisał:

4 gatunki w 200l nie dadzą rady przez dwa lata, do roku jeszcze ale gdybyś wziął całkowite maluchy +/- 2,5 cm. Zazwyczaj mbuniaki do 1,5 roku osiągają prawie max wymiary. 

IMHO pozostałbym przy dwóch gatunkach a później dokupił pozostałe takie +/- 5 cm. Przy tej wielkości na pewno nie zostaną potraktowane jak pokarm ;) a i nie będą traktowane jako rywale przez dorosłą obsadę. 

Tak mi się wydawało, że to będzie najrozsądniejsza opcja. Bez sensu męczyć ryby w ciasnym baniaku. Chciałem się upewnić, i po cichu liczyłem, że ktoś mnie odwiedzie od tego pomysłu. 

Posłucham się mądrzejszego, i bardziej doświadczonego opiekuna Malawijskich rybek :).

9 minut temu, Robson79 napisał:

Ja miałem 3 gatunki w 100 litrach przez 20 miesięcy. W listopadzie 2016 roku zakupiłem narybek wielkości ok 1,5cm w ilości ok 40szt. Rybki miały żyć w tym zbiorniku do lipca 2017r bo wtedy miałem uruchamiać akwarium 450l a nie chciałem wpuszczać tam takich maluszków. Niestety życie pisze swój własny scenariusz i "rozkraczył" się nam samochód i trzeba było pilnie kupić inny więc pieniądze przeznaczone na akwarium musiały zostać dołożone do zakupu samochodu. Ryby rosły i na bieżąco były odławiane nadmiarowe samce. Ostatecznie zostały 3 haremy  w ilościach 1+4, 1+4 i 2+4. W takim układzie pływały w tym akwarium do lipca 2018r. Dorosły do 10cm samce i 8cm samice. Wiem że nie miały idealnych warunków ale żyły w zgodzie i w akwarium panował spokoj. Obawiałem się trochę że mogą już większe nie urosnąć lecz w dużym akwarium jeszcze urosły i największy samiec ma teraz 14cm...

Jest to dowód, że się da. Wydaje mi się, że jest to kwestia danych osobników, o spokojniejszym usposobieniu. W takim wypadku ważną rolę odgrywa jeszcze filtracja, aby było "biologicznie miejsce" dla tylu ryb. U mnie akurat tym bym się nie przejmował. Mam na pewno bardzo dużą nadfiltrację, bo działają dwa dosyć spore kubły zasypane ceramiką. 

No nic, ja na razie zostanę przy caulosi oraz rdzawych, a potem faktycznie dokupię większą młodzież. Taką, aby nie zmieściła się wtórnie do pyska pyszczaka :D

Dziękuję wszystkim za chęci pomocy, rady, i informację :)

Pozdrawiam! 

• Lubię to 1