Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od kilku dni zauważyłem osowialego prawdopodobnie samca Metriaclima elongatus Chailosi, dzisiaj zobaczyłem że wystaje mu z odbytu jakas taka biała kulka, jest delikatnie spuchniety. Włożyłem siatkę i bez problemu go odlowilem czyli coś jest nie tak. 

Akwarium 375l (150x50x50)

Obsada :

8x Metriaclima Elongatus Chailosi

9x Metriaclima Zebra Boadzulu

6x Labidochromis Careuleus Yellow

Karmienie 2x dziennie rano i wieczorem ( NF Premium Cichlid S, Northfin Veggie i Cichlid, Tropical Pro Defence, Tropical Malawi, jakieś Malawi mix z allegro + wybarwiające Hikari vibra bites i Dainichi Cichlid color supreme)

Reszta ryb normalnie pobiera pokarm jest zywiolowa, jedynie mam problem ze jak się przechodzi koło akwarium przy zapalonym świetle w pokoju lub świetle dziennym z okna trochę się boją na chwilę się schowają i zaraz wychodzą

Filtracja : Hw 304a wata + ceramika + purolite + wata, Mechanik Aquael turbo 2000 + cyrkulator sobo wp300m

Parametry :

No2 - 0

no3 - 10 było po zastosowaniu kordona amquel plus jak mieszałem w kubełku to na wszelki wypadek zastosowalem. Dodawałem Purolite, z Puro jeszcze nie mierzyłem zaraz to zrobię.

PH - 7,8 - 8,0

NH3 - 0

IMG_20190716_135414.jpg

IMG_20190716_135543.jpg

IMG_20190716_135610.jpg

Edytowane przez oscarr
Opublikowano
10 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Prawdopodobnie pokładełko , . Przeczytaj tutaj

Tylko czy wtedy by się dał tak łatwo złapać i był osowiały? Może faktycznie nie może czegoś wydalić. Potrzymam go w osobnym pojemniku 35l i dam tam filtr aquael turbo 1000 bo niestety kotnika aktualnie nie posiadam

Teraz widze ze to pokładełko odpadło

Opublikowano

Miałem podobną sytuację u samicy Maison Reef, może być tak jak Andrzej mówi że to pokładełko, jeśli  tak to powinno przejść samoistnie, możliwe że się ikra zablokowała.

Jeśli ta ryba nie jest obiektem agresji innych ryb, to ja bym nie odławiał. 

Co prawda moja samica nie była osowiała, hmmm... 

30 minut temu, oscarr napisał:

Teraz widze ze to pokładełko odpadło 

Odpadło czy się schowało/wchłonęło? 

Opublikowano

Właśnie inkubację/ ikrę bym odrzucił raczej bo ryba była osowiała kilka dni. Trzymam ja w osobnym pojemniku z filtrem więc nie wiem jak się zachowuje a też w pracy jestem

Opublikowano
2 godziny temu, oscarr napisał:

Odpadło bo leży obok

Może zrób zdjęcie jak to teraz wygląda. Pokładełko to narząd za pomocą którego samica składa ikrę, nie mogło tak sobie odpaść

• Lubię to 1